Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: 22 μετοχές για πολύ... τολμηρούς!

Tα 22 "χαρτιά" της Σοφοκλέους που εμφανίζουν υψηλότερη μεταβλητότητα από το Γενικό Δείκτη το τρέχον έτος. Προβλέψεις, αποτιμήσεις, τιμές-στόχοι και τα περιθώρια ανόδου των μετοχών. Αναλυτικοί πίνακες.

Σοφοκλέους: 22 μετοχές για πολύ... τολμηρούς!
** Οι πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις και στη μεταβλητότητα για τις 22 μετοχές με υψηλό ρίσκο δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

H εγχώρια αγορά μετοχών κατά τη διάρκεια του 2010 έχει εμφανίσει πολύ υψηλότερη μεταβλητότητα από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών αγορών. Η μεταβλητότητα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στις μετοχικές αγορές, αφού κατά κάποιον τρόπο μετράει τον κίνδυνο των τίτλων που περιλαμβάνονται σε μια αγορά.

Από τις αρχές του 2010, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE-20 διαθέτει την υψηλότερη μεταβλητότητα από όλους τους μεγάλους ευρωπαϊκούς και μη δείκτες και δεύτερος στη σχετική λίστα είναι ο Γενικός Δείκτης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικοί δείκτες όσον αφορά στη μεταβλητότητα κινούνται πολύ πάνω από τους μέσους όρους πενταετίας, στοιχείο το οποίο «δείχνει» μια κατάσταση ανισορροπίας για την εγχώρια αγορά τίτλων.

Εξετάζοντας τη βάση δεδομένων της FactSet για μετοχές με υψηλότερη μεταβλητότητα από τον Γενικό Δείκτη, προέκυψαν 22 τίτλοι οι οποίοι μπορεί υπό ορισμένες συνθήκες να πραγματοποιήσουν υψηλότερες επιδόσεις τόσο σε ανοδική αλλαγή όσο και σε πτωτική συνέχεια και ταυτόχρονα παρακολουθούνται από τμήματα ανάλυσης!
 
Το γεγονός ότι αυτές οι 22 μετοχές εμφανίζουν δείκτες μεταβλητότητας άνω του 55%, όταν ο Γ.Δ. παρουσιάζει 40%, σημαίνει ότι θα υπεραποδίδουν τόσο στην πτώση όσο και στην άνοδο της αγοράς, δηλαδή ουσιαστικά θα υπεραντιδρούν σε κάθε κίνηση. Επίσης, σε αγορές μετοχών όπως η ελληνική και σε συνθήκες μειωμένης αξίας συναλλαγών όπως αυτές που παρατηρούνται τώρα, η υψηλότερη μεταβλητότητα αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο που αναλαμβάνει ο επενδυτής, αφού με μικρό όγκο συναλλαγών μπορεί εύκολα να παρατηρηθούν σημαντικές μεταβολές τιμών.

--- Τα τεκμήρια

Το γεγονός ότι οι 22 τίτλοι αποτελούν πιο risky επιλογές φαίνεται και από τις επιδόσεις τους στο ταμπλό. Τον τελευταίο μήνα, η μέση απόδοση των 22 μετοχών είναι +3,1% έναντι +2,9% για τον Γενικό Δείκτη και +2,4% για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ το τελευταίο τρίμηνο οι απώλειές τους εμφανίζονται πολύ υψηλότερες απ’ ό,τι οι αντίστοιχες για τη συνολική αγορά και επιπλέον σε όλα τα χρονικά διαστήματα, με εξαίρεση την πενταετία, οι μεταβολές τους είναι πολύ πιο έντονες.

Η μέση μεταβλητότητα για τους 22 τίτλους στο πρώτο εξάμηνο του 2010 είναι 64,1%, όταν η αντίστοιχη για τις μετοχές του Γενικού Δείκτη, ο οποίος κινείται με την υψηλότερη μεταβλητότητα μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών αγορών, ανέρχεται στο 40%.

--- Μέσα οι τράπεζες

Όπως είναι αναμενόμενο, μεταξύ των 22 τίτλων περιλαμβάνονται αρκετές τραπεζικές μετοχές, όπως η Alpha Bank, η EFG Eurobank, η ATEbank, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Τράπεζα Πειραιώς αλλά και η Εθνική Τράπεζα. Απουσιάζουν οι τίτλοι της Τράπεζας Κύπρου και της Marfin Popular Bank, οι οποίοι εμφανίζουν μεν υψηλότερη μεταβλητότητα από τον Γενικό Δείκτη, αλλά όχι πάνω από 55%.

Ένας λόγος για την έντονη μεταβλητότητα των εγχώριων τραπεζών είναι η υψηλή έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα, εκ των οποίων η μεγάλη πλειονότητα των ομολόγων διακρατείται από τις ΕΤΕ, EFG, Πειραιώς και Alpha Bank. Επίσης, ο τραπεζικός τομέας συνολικά πλήττεται τα μέγιστα από την ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα μεταξύ των παραπάνω πιστωτικών ιδρυμάτων εμφανίζουν η EFG Eurobank και η Alpha Bank, με 75% η πρώτη και 70,8% η δεύτερη.

Για την EFG Eurobank η τιμή-στόχος είναι τα 5,45 ευρώ και το περιθώριο ανόδου τοποθετείται στο 20%, ενώ για την Alpha Bank η τιμή-στόχος είναι τα 5,70 ευρώ και το περιθώριο ανόδου υψηλότερο, στο 27%. Η απόδοση της EFG Eurobank τον τελευταίο μήνα είναι σχεδόν +10%, ενώ για την Alpha Bank διαμορφώνεται στο -4,3%.

Με εξαίρεση την ATEbank, της οποίας η μέση τιμή-στόχος υπολείπεται κατά 26% από την τιμή στο ταμπλό της Σοφοκλέους, η ΕΤΕ και το Τ.Τ. εμφανίζουν θετικό upside potential, με 35% για την πρώτη και μόλις 15% για το δεύτερο. Η τιμή-στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς είναι τα 4,90 ευρώ και το περιθώριο ανόδου ανέρχεται στο 22%, ενώ η μεταβλητότητα στο έτος διαμορφώνεται στο 64,3%.

--- Οι εταιρείες

Από τις μετοχές του δείκτη FTSE/ASE-20, έντονη μεταβλητότητα παρουσιάζουν οι Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Marfin Investment Group και Ελλάκτωρ

* Η Βιοχάλκο εμφανίζει δείκτη μεταβλητότητας 72,7% το 2010, ενώ η απόδοσή της το 2010 είναι αρνητική. Η μέση τιμή-στόχος για την εταιρεία συμμετοχών είναι τα 5 ευρώ και το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται στο 29%. Η απόδοση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ δεν αποτελεί «έκπληξη», αφού, καθώς διαθέτει συμμετοχές σε εταιρείες μετάλλων, πέραν όλων των άλλων κινδύνων επηρεάζεται τόσο από τις τιμές των μετάλλων όσο και από τις συναλλαγματικές διαφορές. Η απόδοσή της τον τελευταίο μήνα είναι η δεύτερη υψηλότερη μεταξύ των 22 εταιρειών με +24,7%! 

* Για τον όμιλο Μυτιληναίου, η μεταβλητότητα στη διάρκεια του 2010 υπολογίζεται σε πολύ ανώτερα επίπεδα σε σχέση με τον βασικό δείκτη με 61,9%, ενώ το περιθώριο ανόδου του τίτλου βάσει της μέσης τιμής-στόχου ξεπερνά το 50%, με τη μέση τιμή-στόχο να προσεγγίζει τα 6,40 ευρώ ανά μετοχή. 

* Για τη Marfin Investment Group η μεταβλητότητα το 2010 είναι υψηλή, σχεδόν 57%.

* Για την Ελλάκτωρ η έντονη μεταβλητότητα την οποία εμφανίζει στη διάρκεια του 2010 είναι έκπληξη, αφού οι κατασκευές αποτελούν παραδοσιακά αμυντικό κλάδο, ενώ η απόδοσή της τον τελευταίο μήνα είναι πολύ υψηλότερη από αυτήν του Γενικού Δείκτη με +13,2% έναντι +2,9% για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη. 

* Πέραν της μητρικής Βιοχάλκο, άλλες τέσσερις συνδεδεμένες επιχειρήσεις συγκαταλέγονται στις 22 εταιρείες. Οι ΕΛΒΑΛ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Χαλκόρ και Σιδενόρ στη διάρκεια του 2010 εμφανίζουν μεταβλητότητα πολύ ανώτερη από τον μέσο όρο όλων των εταιρειών. Για τη Σωληνουργεία Κορίνθου το περιθώριο ανόδου από τη μέση τιμή-στόχο ξεπερνά το 20%, ενώ για την ΕΛΒΑΛ είναι αρνητικό στο -8%.

Η απόδοση τον τελευταίο μήνα για τις 2 εταιρείες είναι +8,5% για την πρώτη και +5,3% για τη δεύτερη. Για τη Χαλκόρ και τη Σιδενόρ, οι μέσες τιμές-στόχοι είναι το 0,7 ευρώ και τα 3 ευρώ αντίστοιχα, ενώ τα περιθώρια ανοδικής κίνησης για την πρώτη έχουν εξαντληθεί, βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών, και για τη Σιδενόρ τοποθετούνται στο 28%. Στο ταμπλό της Σοφοκλέους τον τελευταίο μήνα κινούνται ανοδικά με 5,9% και 4,1% αντίστοιχα. 

* Την υψηλότερη επίδοση μεταξύ των 22 τίτλων στο διάστημα μηνός εμφανίζει η F.G. Europe με +30,4%, ενώ στη διάρκεια του 2010 η απόδοσή της είναι -29,7%. 

* Δύο ακόμα μετοχές με θεωρητικά αμυντικό προσανατολισμό εμπεριέχονται στη λίστα των 22 εταιρειών. Η Revoil και η Lamda Development συμμετέχουν σε δύο κλάδους με σαφή αμυντικά χαρακτηριστικά, ωστόσο η μεταβλητότητα το 2010 είναι κοντά στο 58% και για τις δύο εταιρείες. Για τη Revoil, η μέση τιμή-στόχος είναι το 1,50 ευρώ και το περιθώριο ανόδου ξεπερνά το 100%, ενώ για τη Lamda Development η μέση τιμή-στόχος είναι τα 4,4 ευρώ και το περιθώριο ανόδου 16%. 

* Οι πλέον risky επιλογές μεταξύ των 22 τίτλων είναι η Sprider Stores και η Βωβός, με δείκτες μεταβλητότητας άνω του 80%! Η απόδοση της πρώτης στο χρονικό διάστημα του μήνα είναι μία από τις υψηλότερες με +16,3%, αλλά ταυτόχρονα η μετοχή της Sprider εμφανίζει και τη χειρότερη απόδοση από αρχές του 2010 με -56,1%.

Αντίθετα, η απόδοση της Βωβός τον τελευταίο μήνα είναι μόλις +2%, ενώ από τις αρχές του 2010 εμφανίζει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση από τις 22 μετοχές με -53,5%. Οι τιμές-στόχοι για τις δύο εταιρείες και τα περιθώρια ανόδου τους είναι επίσης πολύ διαφορετικά, αφού βάσει της μέσης τιμής-στόχου των αναλυτών η μεν Βωβός έχει περιθώριο ανόδου 18% και η Spider Stores 156%! 

* Σημαντική υπεραπόδοση από τον τίτλο της Forthnet τον τελευταίο μήνα με +6,3%, αλλά από τις αρχές του έτους η απόδοση είναι -45,6%. Η μέση τιμή-στόχος για την εταιρεία είναι τα 2,05 ευρώ ανά μετοχή, ενώ στο ταμπλό αποτιμάται στο 0,7 ευρώ.

* Για την Alapis, η μέση τιμή-στόχος είναι τα 4,4 ευρώ ανά μετοχή και το περιθώριο ανόδου άνω του 110%, αλλά τον τελευταίο μήνα κινείται με -9,5%.

* Τέλος, υψηλή μεταβλητότητα της τάξεως του 62% παρουσιάζει και η FHL Κυριακίδης, με έντονα αρνητική απόδοση τον τελευταίο μήνα, αλλά με αισθητά μικρότερες απώλειες από τις αρχές του έτους σε σχέση με τους δείκτες. Η μέση τιμή-στόχος είναι το 1,36 ευρώ και το περιθώριο ανόδου 106%.

** Οι πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις και στη μεταβλητότητα για τις 22 μετοχές με υψηλό ρίσκο δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

*** Αναδημοσίευση από το 643ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 16 - 20 Ιουλίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v