Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Η μάχη των cash flows

O αγώνας των εταιριών της Σοφοκλέους να μαζέψουν χρήμα και να περιορίσουν την έκθεσή τους προς τον τραπεζικό τομέα - Ποιοι τα καταφέρνουν και ποιοι δυσκολεύονται. Οι δύο πολιτικές και τα προβλήματα.

Εισηγμένες: Η μάχη των cash flows
O αγώνας των εταιρειών της Σοφοκλέους να μαζέψουν χρήμα και να περιορίσουν την έκθεσή τους προς τον τραπεζικό τομέα - Ποιοι τα καταφέρνουν και ποιοι δυσκολεύονται.

Σε αντίθεση με το μέτωπο της κερδοφορίας, που μάλλον υποχωρεί σημαντικά, σαφώς καλύτερη πορεία φαίνεται πως παρουσιάζουν οι εισηγμένες της Σοφοκλέους στο σκέλος των ταμειακών ροών. Από τις μέχρι σήμερα δημοσιευθείσες οικονομικές καταστάσεις προκύπτει σαφής «κόπωση» στον κύκλο εργασιών και δυσμενέστερη εικόνα στην «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων, η οποία αποδίδεται στη γενικότερη συγκυρία που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία.

Αντίθετα, στις περισσότερες περιπτώσεις οι ταμειακές ροές εξακολουθούν να διατηρούνται σε θετικό επίπεδο -για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά-, με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός των επιχειρήσεων να περιορίζεται και η έκθεσή τους απέναντι στις τράπεζες να μειώνεται. Από τα στοιχεία του σχετικού πίνακα προκύπτουν τα εξής:

- Ζημιογόνες εταιρείες στο α΄ φετινό εξάμηνο (Μουζάκης, Γενική Εμπορίου, Αττικές Εκδόσεις κ.ά.) εμφάνισαν θετικές ταμειακές ροές.

- Εταιρείες όπως οι Autohellas, Κλουκίνας - Λάππας και F.G. Europe μπορεί μεν να είδαν τις κερδοφορίες τους να μειώνονται, όμως οι ταμειακές τους ροές ήταν θετικές και μάλιστα υψηλότερες από την καθαρή τους κερδοφορία.

- Εισηγμένες όπως η Μυτιληναίος και η Coca Cola 3Ε συνδύασαν την καλή εικόνα τόσο στα κέρδη όσο και στις ταμειακές ροές. Ο όμιλος Μυτιληναίου εξοικονόμησε μετρητά ύψους 28,2 εκατ. ευρώ και η Coca Cola 289 εκατ. ευρώ.

- Η Alapis δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητη ταμειακά από όσα συμβαίνουν στον ευρύτερο κλάδο των φαρμάκων. Πάντως, το μεγαλύτερο τμήμα των απωλειών αυτών καλύφθηκε από τα έσοδα πώλησης κάποιων συμμετοχών της.

- Με αρνητικές ταμειακές ροές έκλεισε το εξάμηνο η Πλαίσιο. Η εξέλιξη αυτή βέβαια έγινε σε μια περίοδο όπου ο ανταγωνισμός στην αγορά οξύνθηκε σημαντικά (βλ. FNAC κ.λπ.) και η εισηγμένη αλυσίδα αύξησε πωλήσεις και μερίδια αγοράς. Ανάλογη ήταν η εικόνα (πτώση κερδών, αρνητικές ταμειακές ροές) και για την Πετρόπουλος, η οποία ωστόσο θα ενισχυθεί σε σχέση με το περυσινό β΄ εξάμηνο με τον κλάδο λιπαντικών της Shell.

- Οι αρνητικές ταμειακές ροές της Crown Hellas Can πιθανόν να συνδέονται με την κίνησή της να αναπληρώσει τις μειωμένες πωλήσεις στην Ελλάδα με εξαγωγές σε ευρωπαϊκές χώρες από το εργοστάσιο της Ισπανίας. Πάντως, η εισηγμένη δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα ρευστότητας καθώς οι τραπεζικές της υποχρεώσεις είναι μηδενικές και «λιμνάζουν» στα ταμεία της δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

- Ο ΟΤΕ μέχρι πέρυσι μας είχε συνηθίσει με θετικές ταμειακές ροές. Στο α΄ εξάμηνο σε λειτουργικό επίπεδο κέρδισε 378 εκατ. ευρώ, όταν οι επενδύσεις του διαμορφώθηκαν στα 429,7 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, όμως, η Proton Bank προβλέπει ότι για το σύνολο του 2010 οι λειτουργικές ταμειακές ροές θα είναι θετικές και ο καθαρός δανεισμός του Οργανισμού θα μειωθεί από τα 4,55 στα 4,46 δισ. ευρώ. Το θετικό cash flow μάλιστα του ΟΤΕ αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του, σε βάρος εκείνων των ανταγωνιστών του που λόγω επενδύσεων υποχρεώνονται ολοένα και περισσότερο να απευθύνονται στις τράπεζες για πρόσθετο δανεισμό.

Δύο πολιτικές

Σε γενικές γραμμές, οι εισηγμένες εταιρείες της Σοφοκλέους ακολουθούν δύο πολιτικές:

1. Οι περισσότερες είτε έχουν κόψει με το μαχαίρι τις επενδύσεις τους είτε τις έχουν περιορίσει στο ελάχιστο. Δεν λείπουν μάλιστα οι περιπτώσεις όπου για διάφορους λόγους (π.χ. είσπραξη παλιάς επιχορήγησης που εκκρεμούσε χρόνια, κάποια πώληση κ.λπ.) οι επενδυτικές ταμειακές ροές είναι θετικές.

Πέραν αυτού, η πλειονότητα των εταιρειών εξακολουθεί να πράττει ό,τι και πέρυσι: να περιορίζει τα αποθέματά της, να προσπαθεί να εισπράξει γρηγορότερα τις απαιτήσεις της και φυσικά να μειώνει τα λειτουργικά της έξοδα.

2. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι εταιρείες που έχουν μεγαλύτερη άνεση χειρισμών και συνεχίζουν να κάνουν κάποιες επενδύσεις, ενώ παράλληλα χειρίζονται τα θέματα των αποθεμάτων και των υπολοίπων των πελατών τους με κύριο γνώμονα τη διεύρυνση μεριδίων αγοράς και την ώθηση των ανταγωνιστών τους σε χαμηλότερα επίπεδα.

Και τα δύο προβλήματα

Πέραν αυτών, όλα δείχνουν ότι με την ολοκλήρωση της δημοσίευσης των λογιστικών καταστάσεων του πρώτου εξαμήνου θα υπάρξουν και εταιρείες που θα υποχρεωθούν σε αρνητικές ταμειακές ροές εξαιτίας κυρίως δύο γεγονότων:

Πρώτον, της ανόδου στην τιμή των μετάλλων, όπως για παράδειγμα του χάλυβα, κατά το πρώτο μισό του 2010. Και δεύτερον, των συνεχιζόμενων καθυστερήσεων στις πληρωμές του Δημοσίου προς εταιρείες από κλάδους όπως οι κατασκευές, η πληροφορική, η ιδιωτική υγεία, φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός κ.λπ. 

** Αναδημοσίευση από το 647ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 12 - 17 Αυγούστου 2010.

***Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v