Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: "Χορεύοντας" με τα χρέη!

Πώς αντιδρούν και τι σχεδιάζουν εισηγμένες που αγωνίζονται να κερδίσουν το στοίχημα της ρευστότητας - Ποια "όπλα" εξακολουθούν να παραμένουν στη φτωχότερη από πέρυσι φαρέτρα τους.

Εισηγμένες: Χορεύοντας με τα χρέη!
Πώς αντιδρούν και τι σχεδιάζουν εισηγμένες που αγωνίζονται να κερδίσουν το στοίχημα της ρευστότητας - Ποια "όπλα" εξακολουθούν να παραμένουν στη φτωχότερη από πέρυσι φαρέτρα τους.

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί η διοικήσεις των μισών περίπου εισηγμένων εταιριών προκειμένου να βελτιώσουν τις ταμειακές τους ροές και να αποφύγουν ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Άλλες εξ αυτών το πράττουν για προληπτικούς λόγους, φοβούμενες ότι αν η υπάρχουσα συγκυρία συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά όσο σήμερα.

Άλλες όμως διαπιστώνουν ότι ο κίνδυνος είναι πολύ πιο κοντά. Και αυτό γιατί είτε έχουν ήδη ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, είτε γιατί θεωρούν βέβαιο ότι σε περίπτωση που συνεχιστούν τα αρνητικά τρέχοντα αποτελέσματα αργά ή γρήγορα η υπομονή των τραπεζών και των προμηθευτών θα εξαντληθεί…

Αν θέλαμε να κατατάξουμε τα αιτήματα των εταιριών που βρίσκονται σε χρηματοδοτική πίεση, θα μπορούσαμε να πούμε ότι κατά το πλείστον επικεντρώνονται στα παρακάτω:

Πρώτον, το ελληνικό δημόσιο να καταβάλει τα ποσά που διαπιστωμένα οφείλει στις επιχειρήσεις που το προμηθεύουν.

Δεύτερον, το ελληνικό δημόσιο να επιταχύνει την προώθηση των έργων του ΕΣΠΑ και τα ΣΔΙΤ, ώστε να βγουν δουλειές στην αγορά.

Τρίτον, να γίνουν και άλλες ρυθμίσεις (πέρα από τις πολλές που έχουν γίνει) προκειμένου να αναχρηματοδοτήσουν οι τράπεζες τα δάνειά τους, μετατρέποντας τα βραχυπρόθεσμα σε μακροπρόθεσμα.

Τέταρτον, να δοθούν νέα δάνεια τραπεζών με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

--- Δώδεκα περιπτώσεις

Στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται και στον τρόπο αντιμετώπισης των χρεών δώδεκα εισηγμένων εταιριών (που επιλέχτηκαν ενδεικτικά, καθώς οι δύσκολες περιπτώσεις είναι σαφώς πολλαπλάσιες) θα αναφερθούμε αμέσως παρακάτω:

Η Nutriart βρίσκεται εδώ και καιρό σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει δάνεια έως και 87,4 εκατ. ευρώ, μέσω σύναψης κοινού ομολογιακού δανείου τριετούς διάρκειας με δυνατότητα παράτασης ενός έτους (παρά το γεγονός ότι μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο υλοποίησε ΑΜΚ).

Μέχρις ότου όμως ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, η εισηγμένη αντλεί δανειακά κεφάλαια από την εταιρία του βασικού της μετόχου (Tinola Holding) και συγκεκριμένα έχει συνάψει δάνειο 10 εκατ. ευρώ και έχει εκταμιεύσει τα 6,5 εκατ. ευρώ. Προφανώς, προτεραιότητα της διοίκησης είναι η σταθεροποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εισηγμένης, η οποία υποχρεώνεται εδώ και χρόνια σε ζημίες.

Η Νεώριον Σύρου κινείται προς τρεις κατευθύνσεις: Πρώτον, πιέζει για να εισπράξει βεβαιωμένες οφειλές του Δημοσίου προς αυτήν, που υπερβαίνουν τα 25 εκατ. ευρώ. Δεύτερον, έχει υποβάλει αίτημα για δανεισμό με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
 
Και τρίτον, έχει ζητήσει την παράταση αποπληρωμής του τιμήματος για την εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας που είχε γίνει στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990. Η μητέρα των μαχών, όμως, βρίσκεται στην παραγγελία των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού: πότε θα έρθει και ποιο μέρος της θα αναληφθεί από την εισηγμένη (μερίδιο προφανώς θα ζητήσει και ο Σκαραμαγκάς). Σε περίπτωση ανάληψης του έργου, εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα της εταιρίας για πολλά χρόνια.

εταιρία αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο ρευστότητας. Η συνέχιση της αποτελεσματικής διαχείρισης του κινδύνου ρευστότητας και της απρόσκοπτης λειτουργίας της τελεί υπό τις προϋποθέσεις της δυνατότητας για μελλοντική επίτευξη των δεσμευτικών οικονομικών επιδόσεων και της διασφάλισης αναχρηματοδοτικών πόρων", αναφέρει ο ορκωτός ελεγκτής για τη Βιοτέρ.

Επισημαίνεται επίσης ότι η εισηγμένη δεν πληροί τους απαιτούμενους δείκτες για ομολογιακό δάνειο που έχει λάβει. Η διοίκηση της εισηγμένης παραδέχεται ότι ο κίνδυνος ρευστότητας είναι διατηρήσιμος, χαρακτηρίζοντας το ελληνικό δημόσιο "μη αξιόπιστο πελάτη". Ωστόσο, δηλώνει ότι "ο κίνδυνος ρευστότητας είναι διαχειρίσιμος, διότι ακόμη έχουμε τη στήριξη των τραπεζών, που μας εξασφαλίζουν την πρόσβαση στα απαιτούμενα κεφάλαια για την εύρυθμη λειτουργία της εταιρίας και του ομίλου".

Στην Cardico διαπραγματεύονται τα θέματα της συμμετοχής των τραπεζών στο μετοχικό κεφάλαιό της, σε συνδυασμό με αναδιάρθρωση του υπάρχοντος δανεισμού και εκταμίευση νέου, πιστεύοντας ότι υπάρχουν σαφείς δυνατότητες για μεσομακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Οι διαπραγματεύσεις βέβαια με τις τράπεζες δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να περάσει άκαρπη η περίοδος των σχετικών γενικών συνελεύσεων και η εισηγμένη να τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης.

Στην περίπτωση της Plias, η νέα διοίκηση της εταιρίας είναι σε διαπραγματεύσεις με τις συνεργαζόμενες τράπεζες προκειμένου να συναινέσουν στη διατήρηση των δανείων, με την προϋπόθεση αποπληρωμής ποσού 1 εκατ. ευρώ, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της δρομολογούμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης των διαπραγματεύσεων, θα βελτιωθεί το κεφάλαιο κίνησης κατά 4 εκατ. ευρώ λόγω της μετατροπής του σε μακροπρόθεσμα δάνεια. Επιπλέον, μέσω της αύξησης κεφαλαίου άλλα 4,6 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν το κεφάλαιο κίνησης και επιπλέον 5,3 εκατ. ευρώ θα μειώσουν κυρίως τον βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό.

Η νηματουργία Βαρβαρέσος υλοποιεί σχέδιο αναδιάρθρωσης και έχει υποβάλει αίτηση χρηματοδοτικής ενίσχυσης από τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τη διοίκηση, μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προχωρήσει η εταιρία στην εκταμίευση των χρημάτων.

Επιπλέον, ωφελείται από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που έδωσε δυνατότητα τροποποίησης των όρων αποπληρωμής των εγγυημένων από το Δημόσιο δανείων των βιομηχανικών επιχειρήσεων στον νομό Ημαθίας, με αναστολή καταβολής των οφειλομένων μέχρι το τέλος του 2013 και αντίστοιχη επιμήκυνση της συνολικής διάρκειας των δανείων μέχρι το 2022.

Τέλος, θέλοντας να αξιοποιήσει ιδιόκτητο οικόπεδο μέσα στη Νάουσα, η εταιρία μετεγκατέστησε μηχανήματα στα εργοστάσιά της και πούλησε άλλα σε αγοραστές από τρίτες χώρες.

Η Compucon δηλώνει ότι έχει έρθει σε συμφωνία με τις δανείστριες τράπεζες και έχει ρυθμίσει τους όρους αποπληρωμής του υφιστάμενου δανεισμού της και ότι "επί της ουσίας θα έχει την ευχέρεια να προγραμματίσει τις υποχρεώσεις της σε βάθος χρόνου".
 
Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της εταιρίας θα αρχίσει σταδιακά να αποπληρώνεται εντός του β΄ εξαμήνου του 2010 και έως τότε η Compucon θα καταβάλει μόνο τους δεδουλευμένους τόκους που θα προκύψουν.

Η αναφορά για ληξιπρόθεσμες (ρυθμισμένες και μη) υποχρεώσεις της ΜΑΡΑΚ προς το Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς στις λογιστικές καταστάσεις του εξαμήνου δεν εξέπληξαν, καθώς ανάλογες παρατηρήσεις υπήρξαν και σε προηγούμενες χρήσεις. Ωστόσο, η κατάσταση στον κλάδο της πληροφορικής έχει επιδεινωθεί και τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης έχουν καταστεί αρνητικά.

Η διοίκηση της ΜΑΡΑΚ, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση, διεκδικεί την ανάληψη έργων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ευελπιστεί ότι οι κινήσεις αυτές θα αποδώσουν κατά τους προσεχείς μήνες. Επίσης, αναμένει ότι το έργο Naftilos που είχε αναλάβει από το 2009 θα ξεκινήσει μέσα στο φετινό φθινόπωρο με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου βρίσκεται από το 2009 σε συζητήσεις για τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να υπάρξει σχετική συμφωνία. Επί του θέματος, η διοίκηση της ΝΕΛ αναφέρει, γενικά και αόριστα, ότι "η εταιρία βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προκειμένου να υπάρξει σημαντική βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης και του αντίστοιχου χρηματοοικονομικού κόστους".

Η εισηγμένη επίσης έχει ψηφίσει μεγάλου ύψους αύξηση κεφαλαίου με τιμή διάθεσης πολλαπλάσια από την τρέχουσα τιμή του τίτλου, με τον μεγαλύτερο μέτοχο να έχει δεσμευθεί ότι θα καλύψει το μειοψηφικό ποσοστό που του αναλογεί.

Ένα σενάριο -σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους- είναι να καλυφθεί κατά ένα μικρό μέρος η ΑΜΚ (και αυτό με δανεισμό;) και η Millennium Bank (που έχει δανείσει το μεγαλύτερο ποσοστό των δανείων) να προχωρήσει σε κάποιου είδους ρύθμιση.

H ΕΛΦΙΚΟ υλοποιεί πρόγραμμα αναδιοργάνωσης μειώνοντας τη δραστηριότητά της στον χώρο του βαφείου-φινιριστηρίου και δίνοντας έμφαση στην εμπορία υφασμάτων. Για την εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας, στο παρόν στάδιο, η εταιρία προβαίνει στην πώληση του πλεονάζοντος μηχανολογικού εξοπλισμού.

Ενδεικτική του προβλήματος είναι η δήλωση της διοίκησης: "Η εταιρία παρότι το 2009 προέβη σε αναδιάρθρωση του μεγαλύτερου μέρους του δανεισμού της και δεν παρουσιάζει μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές, αν δεν καταφέρει το 2011 να αναστρέψει τα αρνητικά αποτελέσματα, είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει προβλήματα ως προς τη δυνατότητα να συνεχίσει τη δραστηριότητά της". Η εισηγμένη επίσης σχεδιάζει την εκμετάλλευση των ακινήτων της.

--- Από καλύτερη θέση

Η Vell καλείται να αντιμετωπίσει τις έντονες δυσκολίες της αγοράς των ηλεκτρικών συσκευών καθώς και την απώλεια της αποκλειστικής αντιπροσώπευσης των συσκευών DeLonghi. "Η διοίκηση καλείται να λάβει αποφάσεις σχετικά με τη μελλοντική δραστηριότητα της εταιρίας και για την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων και κατευθύνσεων του ομίλου εν γένει", επισημαίνεται, ενώ παράλληλα έχει προχωρήσει και σε δραστικές περικοπές προσωπικού.

Παρ' όλα αυτά, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τις προηγούμενες εισηγμένες σε ό,τι αφορά το θέμα της ρευστότητας. Προς τη θετική κατεύθυνση επίσης λειτουργούν κινήσεις όπως μετατροπές ομολογιών σε μετοχές αλλά και κεφαλαιοποιήσεις χρεών που σχεδιάζονται. "Ο κίνδυνος της ρευστότητας για το δεύτερο εξάμηνο του 2010 εκτιμάται ότι είναι ελεγχόμενος", αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση της εταιρίας.

Η Ridenco δεν αντιμετωπίζει σήμερα θέμα ρευστότητας, ωστόσο αντιλαμβάνεται ότι τέτοιο θέμα θα προκύψει στο μέλλον, αν δεν ανακόψει την ιδιαίτερα ζημιογόνο πορεία της, που ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται εντεινόμενη φέτος.

"Η ένταση των φαινομένων της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με την απροθυμία των τραπεζών για την παροχή υφιστάμενων -λόγω προβλημάτων ρευστότητάς τους- και νέων ορίων βραχυπρόθεσμων πιστοδοτήσεων ή η μη αναχρηματοδότηση μακροπρόθεσμου δανεισμού, καθώς και η αδυναμία προσφυγής σε κεφαλαιαγορές για αύξηση κεφαλαίου είναι δυνατόν να επιφέρουν προβλήματα ρευστότητας στον όμιλο", αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση της εισηγμένης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v