Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περασμένα μεγαλεία για... εισηγμένες!

Αν κάποιος διάβαζε την ανακοίνωση πριν από 5 ή 10 χρόνια, θα έλεγε ότι πρόκειται περί ενός αστείου! Ο Βωβός, η Μηχανική, η Intracom, το Ιατρικό, ο ΔΟΛ και η ΧΑΛΚΟΡ στη «μεσαία και χαμηλή κεφαλαιοποίηση»;

Περασμένα μεγαλεία για... εισηγμένες!
Αν κάποιος διάβαζε τη χρηματιστηριακή ανακοίνωση πριν από 5 ή από 10 χρόνια, θα έλεγε χωρίς δεύτερη κουβέντα ότι πρόκειται περί ενός χοντροκομμένου αστείου! Ο Βωβός, η Μηχανική, η Intracom, το Ιατρικό, ο ΔΟΛ και η Χαλκόρ στη «μεσαία και χαμηλή κεφαλαιοποίηση»;

Το περιεχόμενο της χρηματιστηριακής ανακοίνωσης ήταν αναμενόμενο για τους γνωρίζοντες. Εταιρίες όπως ο Βωβός, η Μηχανική, η Intracom, το Ιατρικό Αθηνών, η Χαλκόρ, ο ΔΟΛ και η Proton Bank διαγράφηκαν από την κατηγορία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και τοποθετήθηκαν σε εκείνη της μεσαίας και χαμηλής.

Τεχνικά το θέμα είναι εξηγήσιμο: μειώθηκε σημαντικά η κεφαλαιοποίησή τους στο ταμπλό του Χ.Α. Από επιχειρηματική και χρηματιστηριακή άποψη, όμως, τίθενται κάποια πολύ σοβαρά ερωτήματα:

Πρώτον, γιατί αυτές οι μετοχές στο παρελθόν συγκαταλέγονταν στα πιο «γερά» χαρτιά στα οποία μπορούσαν να βασιστούν και να «ποντάρουν» οι επενδυτές.

Δεύτερον, γιατί όλες αυτές οι εταιρίες σημείωναν κατά το παρελθόν πολλαπλάσιες κερδοφορίες από τις τρέχουσες.

Και τρίτον (και κυριότερο), γιατί οι συγκεκριμένες εταιρίες δεν αποτελούν την εξαίρεση, αλλά μάλλον τον κανόνα στο εγχώριο επιχειρηματικό σκηνικό. Η πικρή αλήθεια είναι ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν καταφέρνει σήμερα να σημειώσει ούτε καν τα κέρδη της προηγούμενης δεκαετίας, παρά το ότι έχουν μεσολαβήσει τόσες αυξήσεις κεφαλαίου και φυσικά ένας πολύ μεγάλος πληθωρισμός…

Έτσι ίσως εξηγείται σε μεγάλο βαθμό και το μέγεθος της χρηματιστηριακής απαξίωσης. Ενδεικτικά και μόνο, οι συγκεκριμένες μετοχές κατά την τελευταία πενταετία (στοιχεία έως και 7/10) έχουν καταγράψει τις παρακάτω απώλειες: Χαλκόρ -52,4%, ΔΟΛ -68,7%, Ιατρικό Αθηνών -74,6%, Μηχανική -75,9%, Μπ. Βωβός -82,7% και Intracom Συμμετοχών -89,2%...

--- Κατρακύλησαν τα κέρδη!

Η Intracom του κ. Σωκράτη Κόκκαλη, για παράδειγμα, το 2000 και το 2001 είχε εμφανίσει κέρδη προ φόρων πάνω από 150 εκατ. ευρώ το έτος (50,1 και 54 δισ. δραχμές αντίστοιχα), χωρίς μάλιστα τότε να έχει απορροφήσει την (επίσης πολύ κερδοφόρα) Intrasoft. Φέτος -και παρά τον πληθωρισμό των 10 ετών που έχει μεσολαβήσει- ο όμιλος Intracom υποχρεώνεται σε ζημιογόνο αποτέλεσμα…

Για να εκτιμήσει μάλιστα κάποιος το μέγεθος της χρηματιστηριακής καταστροφής, μπορεί απλώς να επισημάνει ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Intracom Συμμετοχών (75 - 80 εκατ. ευρώ) είναι μικρότερη από το άθροισμα των κερδών που σημείωναν το 2000 και το 2001 η Intracom και η Intrasoft, οι οποίες μετέπειτα συνενώθηκαν στη σημερινή Intracom…

Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Μηχανική του κ. Π. Εμφιετζόγλου μαζί με την ΑΕΓΕΚ ήταν οι δύο μεγαλύτερες κατασκευαστικές δυνάμεις της χώρας! Η δεύτερη διασώθηκε με την παρέμβαση των τραπεζών και η πρώτη ταλαιπωρείται σήμερα με θέματα ρευστότητας.

Το 2001 η Μηχανική είχε σημειώσει κέρδη προ φόρων άνω των 12 εκατ. ευρώ (4,32 δισ. δραχμές), σε αντίθεση με το πρώτο φετινό εξάμηνο που έκλεισε με ζημίες. Η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης στο ταμπλό έχει περιοριστεί μόλις στα 40 εκατ. ευρώ.

«Περασμένα μεγαλεία…» και για τη Χαλκόρ του ομίλου Βιοχάλκο, η οποία το 2001 είχε σημειώσει κέρδη προ φόρων 21,47 εκατ. ευρώ! Αν έρθουμε στα τρέχοντα, θα δούμε ότι έπειτα από ένα ζημιογόνο 2009, η Χαλκόρ εκμεταλλεύτηκε φέτος το rebound της τιμής του μετάλλου και εμφάνισε οριακά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο (κάτω του μισού εκατ. ευρώ) και η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της κυμαίνεται γύρω στα 70 εκατ. ευρώ.

Αν ο όμιλος του Ιατρικού Αθηνών διατηρούσε την κερδοφορία του έτους 2000, τότε σήμερα θα διαπραγματευόταν με P/E γύρω στις 2 φορές! Και αυτό γιατί η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή του κυμαίνεται γύρω στα 55 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη του έτους 2000 είχαν διαμορφωθεί στα 26,7 εκατ. ευρώ (στα 12,4 εκατ. ευρώ το 2001).

Κατά τα τελευταία χρόνια, η κερδοφορία του εισηγμένου ομίλου παρουσιάζει σαφή πτωτική τάση και ειδικότερα για το πρώτο φετινό εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 2 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία Βωβός στις αρχές της δεκαετίας ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στον χώρο του real estate και είχε εισέλθει στο Χ.Α. με τις καλύτερες προοπτικές. Ο εισηγμένος όμιλος είχε σημειώσει το έτος 2000 προ φόρων κέρδη 38,9 εκατ. ευρώ και την αμέσως επόμενη χρονιά «έγλειψε» τα 40 εκατ. ευρώ (39,78 εκατ.). Έπειτα από πολλές περιπέτειες, η εισηγμένη αντιμετωπίζει σήμερα σημαντικά οικονομικά προβλήματα και η κεφαλαιοποίησή της έχει υποχωρήσει στα 81,4 εκατ. ευρώ.

Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ) κατείχε -και εξακολουθεί να κατέχει- ηγετικά μερίδια αγοράς στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στις αρχές της δεκαετίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μάλιστα, μέσα από μια επιθετική πολιτική εξαγορών είχε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στο επενδυτικό κοινό για το πού θα μπορούσε να πάει η ανάπτυξη του ομίλου.

Τα προ φόρων κέρδη του 2000 είχαν διαμορφωθεί μάλιστα στα 23,8 εκατ. ευρώ! Έκτοτε, ωστόσο, ακολούθησε μια μακρά περίοδος ζημιογόνων κατά κανόνα αποτελεσμάτων και τα προγράμματα αναδιοργάνωσης που εφαρμόστηκαν κατά καιρούς δεν μπόρεσαν τελικά να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Λόγω και της κρίσης, ο όμιλος σήμερα (όπως και το σύνολο σχεδόν των media) υποχρεώνεται σε έντονα ζημιογόνο αποτέλεσμα και προσπαθεί με πολιτικές περικοπών στο κόστος να αντιμετωπίσει τη συγκυρία. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του οργανισμού κυμαίνεται γύρω στα 70 - 75 εκατ. ευρώ και οι μετοχικές απώλειες της τελευταίας πενταετίας ανέρχονται στο 65% - 70%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v