Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Στη ναφθαλίνη τα χρυσά ακίνητα

"O βασιλιάς είναι τα μετρητά", λένε στην Αμερική και αυτό έχουν έναν ακόμη λόγο να το ισχυρίζονται οι βασικοί μέτοχοι των εισηγμένων, καθώς εδώ και πολλά χρόνια δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα ακίνητα που διαθέτουν.

Εισηγμένες: Στη ναφθαλίνη τα χρυσά ακίνητα
«O βασιλιάς είναι τα μετρητά», λένε στην Αμερική και αυτό έχουν έναν ακόμη λόγο να το ισχυρίζονται οι βασικοί μέτοχοι δεκάδων εισηγμένων εταιρειών στο Χ.Α., καθώς εδώ και πολλά χρόνια δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα ακίνητα που διαθέτουν.

Κάποιος φορές λόγω της απίστευτης γραφειοκρατίας και άλλες εξαιτίας των εμποδίων που έχει θέσει η οικονομική κρίση.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου οι διοικήσεις ορισμένων επιχειρήσεων «χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο» επειδή δεν προχώρησαν κατά τα προηγούμενα χρόνια στην πώληση τέτοιων ακινήτων, αφού σήμερα δέχονται τις σκληρές πιέσεις των τραπεζών, των πελατών και των προμηθευτών τους για επιπλέον ρευστότητα.

Θα αναφερθούμε ενδεικτικά σε 18 περιπτώσεις εισηγμένων εταιρειών των οποίων η ακίνητη περιουσία καθυστερεί εδώ και πολύ καιρό να αξιοποιηθεί.

* Η αξιοποίηση των ακινήτων της ΔΕΗ θα μπορούσε να δώσει πρόσθετη αξία 1 ευρώ ανά μετοχή, έλεγαν το 2004 τα στελέχη της Επιχείρησης και επεξεργάζονταν διάφορα εναλλακτικά σχέδια για να εκμεταλλευτούν τη συγκεκριμένη περιουσία. Από τότε μέχρι σήμερα, όμως, τίποτε ουσιαστικό δεν είδαμε να γίνεται... 

* Σημαντικές υπεραξίες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του είχε επιδιώξει να καταγράψει και ο ΟΤΕ. Επιλέχτηκε κάποια στιγμή η δημιουργία ΑΕΕΑΠ, ωστόσο εδώ και καιρό το θέμα «έχει μπει στο συρτάρι», προφανώς λόγω και του μεγάλου discount με το οποίο είναι διαπραγματεύσιμες οι μετοχές των εισηγμένων του κλάδου. 

* Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά είχε δηλώσει πριν από τέσσερα χρόνια ότι εξετάζει τρόπους τουριστικής κ.λπ. αξιοποίησης ακινήτων τα οποία διαθέτει στη Μήλο, ωστόσο μάλλον δεν θα πρέπει να αναμένουμε κάποια εξέλιξη στο κοντινό μέλλον γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. 

* Το περιβόητο ακίνητο της Μπάμπης Βωβός, που συνδέθηκε με το γήπεδο του Παναθηναϊκού, απασχολεί εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια σε καθημερινή βάση τον οικονομικό και αθλητικό Τύπο, χωρίς κανένας να μπορεί ακόμη να πει με βεβαιότητα τι τελικά θα γίνει. 

* Στην ευρύτερη περιοχή διαθέτουν ακίνητα προς εκμετάλλευση εδώ και χρόνια και άλλες εισηγμένες εταιρείες, όπως η Cardico, η Πετρόπουλος, ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου κ.ά., οι οποίες μάλιστα προσδοκούσαν και κάποια υπεραξία εφόσον προχωρούσε το project της Βωβός. Επί του παρόντος, δεν φαίνεται να έχει εκδηλωθεί κάποια δελεαστική πρόταση για τα συγκεκριμένα ακίνητα, γεγονός στο οποίο συντελεί και η τρέχουσα οικονομική κατάσταση. 

* Εδώ και πολλά χρόνια ακούμε τα περί αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της Δούρος, που διαθέτει τις εγκαταστάσεις της μέσα στην Πάτρα και μεγάλο οικόπεδο στο Γομοστό Αχαΐας. 

* Σημαντικά ακίνητα που δεν χρησιμοποιεί στη λειτουργική της δραστηριότητα διαθέτει πάνω από δέκα χρόνια και η Βιοκαρπέτ, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει στην αξιοποίησή τους. 

* Βασικός στόχος της εταιρείας ΕΛΒΙΕΜΕΚ είναι να εκμεταλλευτεί το μεγάλο οικόπεδο που διαθέτει στα Οινόφυτα (50ό χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας), για τη δημιουργία ενός μεγάλου εμπορευματικού κέντρου. Αφού ελήφθησαν για τον σκοπό αυτόν χρονοβόρες άδειες (δασαρχεία, αρχαιολογικές υπηρεσίες, ΟΣΕ κ.ά.), τον Φεβρουάριο του 2006 (πριν από 4,5 χρόνια) υποβλήθηκε αίτημα στο υπουργείο Μεταφορών «για την ένταξη του επιχειρηματικού της σχεδίου στον Νόμο 3333/05 περί εμπορευματικών κέντρων».

Οι καθυστερήσεις οφείλονταν σε ελλείψεις του παραπάνω νόμου. Μεσολάβησαν κάποιες τροποποιήσεις και τελικά πριν από σχεδόν έναν μήνα (18/10/2010) το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων εξέδωσε την ερμηνευτική εγκύκλιο για τον νόμο του 2005 (καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες ίδρυσης εμπορευματικών κέντρων).

Έτσι τώρα η εισηγμένη θα προχωρήσει σύντομα σε επικαιροποίηση του φακέλου τον οποίο είχε υποβάλει από το 2006. Προφανώς, παραμένει άγνωστο αν και πότε θα εγκριθεί το επικαιροποιημένο αίτημα του 2006... 

* Η Κεραμεία Αλλατίνη διαθέτει ακίνητο έκτασης 85,2 στρεμμάτων στην περιοχή Χαριλάου Θεσσαλονίκης, η αξιοποίηση του οποίου απασχολεί τη χρηματιστηριακή κοινότητα από το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1990 (επρόκειτο τότε να στεγαστεί εκεί το καζίνο της Θεσσαλονίκης...)!

Για το συγκεκριμένο ακίνητο υπάρχει ένας μαραθώνιος γραφειοκρατίας και στις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις της η διοίκηση της εισηγμένης αναφέρει ότι «δεν έχει συντελεστεί καμία θετική εξέλιξη και για το 2010 δεν αναμένεται κάποιο έσοδο». Αντίθετα, έως το τέλος του έτους αναμενόταν η ολοκλήρωση συγκροτήματος κατοικιών στη Θέρμη. 

* Ένα άλλο ακίνητο, με την προτιθέμενη αξιοποίηση του οποίου μεγάλωσαν... γενιές και γενιές χρηματιστηριακών επενδυτών, είναι αυτό των παλαιών μύλων της Αλλατίνη, που κατέχει η Nutriart.

Έπειτα από απίστευτες διαδικασίες, το θέμα έφτασε φέτος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που αποφάσισε την ακύρωση της υπουργικής απόφασης με βάση την οποία είχε εκδοθεί άδεια με αυξημένο συντελεστή δόμησης. Τώρα, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας μελετά το αν θα προχωρήσει στην αξιοποίηση του ακινήτου με βάση τον χαμηλό συντελεστή δόμησης, αλλά δύσκολα θα έχουμε σύντομα κάποιο νέο...

* Η Ικτίνος εδώ και αρκετά χρόνια προωθεί τη δημιουργία μεγάλου τουριστικού κέντρου (ξενοδοχείο, golf κ.λπ.) σε έκταση την οποία διέθετε στην Κρήτη. Σήμερα, την επένδυση προωθεί κοινό επενδυτικό σχήμα όπου η εισηγμένη συμμετέχει με 20% και η Dolphin Capital Partners με 80%. Έπειτα από πολυετείς διαδικασίες και αγορές επιπλέον εκτάσεων, η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της αρχιτεκτονικής μελέτης, η οποία με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου «όδευε προς την ολοκλήρωσή της». 

* Η Δομική Κρήτης έχει δαπανήσει αρκετά εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 100% της Πανόραμα Μαλλίων, εταιρείας η οποία κατέχει μεγάλη έκταση ακινήτων στην περιοχή Μάλλια Κρήτης. Η υπόθεση «Πανόραμα Μαλλίων» απασχολεί την εισηγμένη εδώ και τρία περίπου χρόνια και φαίνεται ότι αυτό θα εξακολουθήσει να συμβαίνει για αρκετά ακόμη, καθώς οι προσπάθειες εκμετάλλευσης της συγκεκριμένης επένδυσης αναβάλλονται επ’ αόριστον λόγω της οικονομικής κρίσης. 

* Οι γραφειοκρατικές εκκρεμότητες ακινήτων της εταιρείας ΛΑΝΑΚΑΜ διαρκούν από τη δεκαετία του 1990, ενώ της Κέκροψ ίσως να φτάνουν... και μέχρι τον Καποδίστρια!

* Εδώ και δύο χρόνια, η Εριουργία Τρία Άλφα σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί το ακίνητο (πρώην εργοστάσιο) που διαθέτει στη Νέα Ιωνία. Κατά καιρούς δέχεται κάποιες κρούσεις, αλλά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης το πιθανότερο σενάριο είναι ότι δύσκολα θα δούμε κάτι να γίνεται στο προσεχές μέλλον. 

* Πάνω από δέκα χρόνια, η ΕΛΦΙΚΟ διαθέτει ακίνητη περιουσία προς εκμετάλλευση, αλλά τίποτα δεν έχει προχωρήσει. Τώρα που η κατάσταση στην εισηγμένη «στριμώχτηκε», η νέα διοίκηση φαίνεται να έχει εντείνει σημαντικά το ενδιαφέρον της, όμως οι καιροί δεν προσφέρονται...

** Αναδημοσίευση από το 660ό φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 12 - 16 Νοεμβρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v