Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aυξήσεις κεφαλαίου: "Μαύρη τρύπα" για επενδυτές!

Τι δείχνουν "με χαρτί και μολύβι" τα στοιχεία για όσους επενδυτές συμμετείχαν σε αυξήσεις κεφαλαίου της τελευταίας 4ετίας. "Σαπάκια", υποσχόμενες δυνάμεις και οι "καλύτερες οικογένειες". Αναλυτικός πίνακας.

Aυξήσεις κεφαλαίου: Μαύρη τρύπα για επενδυτές!
Τι δείχνουν «με το χαρτί και το μολύβι» τα στοιχεία για όσους επενδυτές συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου της τελευταίας τετραετίας - Τα «σαπάκια», οι υποσχόμενες δυνάμεις και οι «καλύτερες οικογένειες» - Αναλυτικός πίνακας.

Απώλειες που φτάνουν έως και το 97,6% καταγράφουν οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στις αυξήσεις κεφαλαίου εισηγμένων εταιριών οι οποίες έλαβαν χώρα από το 2007 έως και σήμερα.

Αν και οι τιμές διάθεσης των νέων μετοχών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είναι συνήθως χαμηλότερες από τις τρέχουσες (πολλοί μάλιστα επενδυτές τις θεωρούν τεχνικά επίπεδα στήριξης), η υποχώρηση των χρηματιστηριακών τιμών ήταν τόσο έντονη ώστε οι απώλειες να είναι τεράστιες, ακόμη και για τις… «καλύτερες οικογένειες»!

Με τους άλλους παράγοντες να διατηρούνται σταθεροί, οι εταιρίες που πραγματοποίησαν αύξηση κεφαλαίου το 2007 λογικό είναι ότι σημειώνουν μεγαλύτερα ποσοστά πτώσης από εκείνες που προχώρησαν σε ΑΜΚ το 2008 και το 2009.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, στον οποίο εμφανίζονται οι αυξήσεις κεφαλαίου με καταβολή μετρητών (όχι με είδος) σε 28 εισηγμένες εταιρίες από το 2007 έως και σήμερα.

Από αυτούς τους 28 τίτλους, δύο μόνο καταγράφουν κέρδη, σε σύγκριση με τις τιμές διάθεσης των νέων μετοχών: η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά με +18,4% (έκδοση του 2009, με την εταιρία να είναι εξαγωγικού χαρακτήρα και να ευνοείται μέσα στη φετινή χρονιά) και η αλευροβιομηχανία Χατζηκρανιώτης (χωρίς ιδιαίτερο λόγο).

Οι υπόλοιπες 26 μετοχές υποχρεώθηκαν σε πτώση μεταξύ 22,2% και 97,6%!

Η προηγούμενη ΑΜΚ της Ναυτιλιακής Εταιρίας Λέσβου έγινε το 2008 προς 7 ευρώ ανά μετοχή -αν συνεκτιμηθεί το reverse split που μεσολάβησε- όταν στις 10/11/2010 ο τίτλος έκλεισε στα 17 ευρωλεπτά…

Συνεκτιμώντας το reverse split, η αύξηση της Γενικής Τράπεζας του 2008 έγινε στα 40 ευρώ, όταν η δρομολογούμενη φετινή έκδοση υλοποιείται στα 3,19 ευρώ και η τρέχουσα τιμή του τίτλου βρίσκεται (10/11/2010) μόλις στο 1,84 ευρώ!

Στα 5,5 ευρώ είχε γίνει η έκδοση της ΑΕΓΕΚ το 2008 (συνεκτιμάται και το reverse split), προς 26 λεπτά διαπραγματεύεται σήμερα…

Η Audiovisual πραγματοποίησε κατά το χρονικό αυτό διάστημα δύο αυξήσεις κεφαλαίου: τη μία το 2007 προς 4,80 ευρώ και τη δεύτερη το 2010 προς 71 λεπτά. Σήμερα, έχει υποχωρήσει ακόμη χαμηλότερα, στα 36 λεπτά…

--- Τα blue chips

Τις μεγάλες απώλειες δεν απέφυγαν ούτε οι -θεωρητικά τουλάχιστον- ισχυρότεροι όμιλοι της Σοφοκλέους.

Η Εθνική Τράπεζα, για παράδειγμα, είχε κάνει αύξηση κεφαλαίου στα 22,11 ευρώ το 2006, στα 11,3 ευρώ πέρυσι και στα 5,2 ευρώ φέτος.

Η Alpha Bank έδωσε τις νέες μετοχές προς 8 ευρώ το 2009 και τώρα ο τίτλος βρίσκεται λίγο πάνω από τα 4,5 ευρώ.

Η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank το 2007 είχε γίνει στα 20 ευρώ και σήμερα η μετοχή διαπραγματεύεται κάτω από τα 5 ευρώ.

Προς 20 ευρώ ανά μετοχή διατέθηκαν και οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς κατά την αύξηση κεφαλαίου του 2007, όταν η τρέχουσα τιμή του τίτλου κυμαίνεται γύρω στα 3,20 ευρώ.

Οι αυξήσεις της MIG και της Alapis το 2007 είχαν γίνει προς 6 και 8 ευρώ αντίστοιχα, αν συνυπολογιστεί το reverse split της δεύτερης. Σήμερα η πρώτη διαπραγματεύεται γύρω στα 70 λεπτά (έχει προχωρήσει και σε επιστροφές κεφαλαίου) και η δεύτερη γύρω στα 90 λεπτά.

Σχετικά ισχυρή η άμυνα της Eurobank Properties (λόγω του ότι η εταιρία βασίζεται στα ενοίκια και όχι στην ανάπτυξη ακινήτων), καθώς, από τα 9 ευρώ όπου διατέθηκαν οι μετοχές της ΑΜΚ το 2007, σήμερα διαπραγματεύονται κοντά στα 6 ευρώ (-33%, αλλά αν συνεκτιμηθούν και τα σημαντικά μερίσματα των ενδιάμεσων χρήσεων η πραγματική απώλεια είναι αρκετά πιο χαμηλή).

* Ο σχετικός πίνακας που αφορά στις απώλειες από τις αυξήσεις κεφαλαίου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v