Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Ποιους "εκδικείται" το ταμπλό

Τα χαρακτηριστικά των εταιριών που "τιμωρεί" το ταμπλό κατά το τελευταίο πεντάμηνο - Πώς συνυπάρχουν στην ίδια λίστα προβληματικοί όμιλοι και "γερά ονόματα" της αγοράς - Αναλυτικός πίνακας.

Σοφοκλέους: Ποιους εκδικείται το ταμπλό
Τα χαρακτηριστικά των εταιριών που "τιμωρεί" το ταμπλό κατά το τελευταίο πεντάμηνο - Πώς συνυπάρχουν στην ίδια λίστα προβληματικοί όμιλοι και "γερά ονόματα" της αγοράς - Αναλυτικός πίνακας.

Η τελευταία σημαντική υποχώρηση των τιμών των μετοχών έφερε και πάλι τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη πολύ κοντά στα επίπεδα της 8ης Ιουνίου, πριν δηλαδή ξεκινήσει η ανοδική κίνηση του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης στις 8 Ιουνίου είχε κλείσει στις 1.408,84 μονάδες, όταν την Πέμπτη 11/10/2010 διαμορφώθηκε 6% υψηλότερα, δηλαδή στις 1.493,59 μονάδες.

Παρ' όλα αυτά, κάθε άλλο παρά έλειψαν οι περιπτώσεις μετοχών που στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατέγραψαν βαρύτατες απώλειες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον παρατιθέμενο πίνακα -και ενώ ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 6%-, 30 μετοχές υποχρεώθηκαν σε πτώση, η οποία ξεκινούσε από 30% και έφτανε έως και το 84%!

Η Avenir, για παράδειγμα (πρώην Ζήνων), έχασε 84%, η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου 81%, η Vell 77%, η Ηλεκτρονική 67%, η Αττικάτ 61%, η Alapis 59%, το Alter 58%, η Ίλυδα 58%, η Βιοτέρ 54%, η Ridenco και η Γενική Τράπεζα 53% κ.λπ.

Αν μπορούσαμε να κατατάξουμε τις 30 αυτές μετοχές που "τιμωρήθηκαν" από το ταμπλό του Χ.Α. το τελευταίο πεντάμηνο, θα λέγαμε ότι αυτές συγκαταλέγονται στις εξής κατηγορίες (να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις παρακάτω εισηγμένες ενδέχεται να ανήκουν σε περισσότερες από μία κατηγορίες):

Α. Εταιρίες που προχωρούν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου με καταβολή μετρητών (όπως για παράδειγμα η Γενική Τράπεζα, η ΑΝΕΚ, η Attica Συμμετοχών) ή που έστω πιθανολογείται έντονα από την αγορά ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου (Εμπορική Τράπεζα).

Β. Εισηγμένες από τον κλάδο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, λόγω της κάμψης που παρουσιάζουν οι κυκλοφορίες των εντύπων και της μεγαλύτερης πτώσης που χαρακτηρίζει τη διαφημιστική δαπάνη (Alter, Πήγασος, Τεγόπουλος, Αττικές Εκδόσεις).

Γ. Όμιλοι με διαπιστωμένα και σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως ΝΕΛ, Αττικάτ, Ridenco, Atlantic, Εικόνα Ήχος, Κλωνατέξ, Altec, Plias κ.ά.

Δ. Μικρομεσαίες εταιρίες του κατασκευαστικού κλάδου με υψηλές δανειακές υποχρεώσεις και περιορισμένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων (π.χ. Μηχανική, Βιοτέρ).

Ε. Όμιλοι που λόγω της φύσης των δραστηριοτήτων τους έχουν μεγάλες απαιτήσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και άρα "καίνε μετρητά", όπως η Alapis και η Euromedica.

Άλλες περιπτώσεις

Avenir:
Φαίνεται πως, πριν εισέλθουν οι νέες μετοχές από την απορρόφηση του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών, το ράλι που προηγήθηκε στη χαμηλής διασποράς Ζήνων ήταν υπερβολικό. Επιπλέον, τα κέρδη του εξαμήνου ήταν χαμηλότερα από εκείνα που ανέμεναν κάποιοι παράγοντες της αγοράς.

Ίλυδα: Είχε προηγηθεί ράλι (μέχρι τον Μάρτιο) που δεν δικαιολογούνταν από τις οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης και τις προοπτικές της. Και έτσι ακολούθησε η κατρακύλα…

Vell Group:
Η αγορά δεν φαίνεται να είδε με καλό μάτι το deal της εισηγμένης με την εταιρία Δημητρίου και από την ανακοίνωση της συμφωνίας ο τίτλος έχασε πολύ έδαφος (βλέπε παλαιότερο δημοσίευμα του Euro2day.gr για ερωτήματα και πληροφορίες γύρω από το θέμα). Ίσως με την αναλυτική επεξήγηση από την πλευρά της διοίκησης να αναστραφεί η κατάσταση.


***Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη πτώση από τις 8/6/2010 έως τις 11/11/2010 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v