Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Όταν ο Γ.Δ. δεν λέει την αλήθεια…

Πώς με στάσιμο ΓΔ στο τελευταίο εξάμηνο κάποιοι επενδυτές σπάνε το κοντέρ των αποδόσεων ενώ άλλοι (οι περισσότεροι) το... φυσάνε και δεν κρυώνει. Οι θετικές εκπλήξεις και οι αρνητικοί πρωταγωνιστές.

Σοφοκλέους: Όταν ο Γ.Δ. δεν λέει την αλήθεια…
Πώς με στάσιμο Γενικό Δείκτη στο τελευταίο εξάμηνο κάποιοι επενδυτές σπάνε το κοντέρ των αποδόσεων και πώς κάποιοι άλλοι (οι περισσότεροι) το "φυσάνε και δεν κρυώνει"… - Αναλυτικός πίνακας με τις θετικές εκπλήξεις και τους αρνητικούς πρωταγωνιστές.

Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 1.436,66 μονάδες, πολύ κοντά στο ελάχιστο των τελευταίων πολλών ετών της 7ης Ιουνίου 2010, όταν είχε διαμορφωθεί στις 1.403,92 μονάδες.

Η πολύ χαμηλή τιμή του Δείκτη ερμηνεύεται προφανώς από την οικονομική κρίση που μαστίζει την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ενώ μεταξύ της 7ης Ιουνίου και της 25ης Νοεμβρίου 2010 η μεταβολή του Γενικού Δείκτη ήταν οριακή, οι μεταβολές που παρατηρήθηκαν στο ταμπλό της Σοφοκλέους μέσα στο συγκεκριμένο εξάμηνο ήταν ραγδαίες!

Ας δούμε τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα. Ενώ από τις 7 Ιουνίου έως και την 25η Νοεμβρίου ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 2,6%:

• 18 μετοχές, ή το 7% του συνόλου, κατέγραψαν απώλειες μεταξύ 50% και 83%!

• Άλλες 26 μετοχές, ή το 10,2% του συνόλου, υποχρεώθηκαν σε πτώση μεταξύ 30% και 50%.

• Και 72 τίτλοι, ή το 28,2% του συνόλου, έχασαν τη συγκεκριμένη περίοδο ποσοστό 10% - 30% της αξίας τους.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι με τον Γενικό Δείκτη στο +2,6% το 45,5% των μετοχών (περίπου η 1 στις 2) κατέγραψε απώλειες μεταξύ 10% και 83%... Δηλαδή, σε μια περίοδο σταθερού Γενικού Δείκτη, η πλειονότητα των τίτλων συνέχισε να βυθίζεται, εκμηδενίζοντας ουσιαστικά την τρέχουσα αξία των χαρτοφυλακίων τόσων και τόσων μικροεπενδυτών.

Οι αρνητικοί πρωταγωνιστές

Στις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες (από 50% έως και 83%) συγκαταλέγονται τίτλοι όπως:

• Avenir (-83%, είχε διαμορφωθεί υπερβολική τιμή μετά το ράλι της Ζήνων, πριν απορροφηθούν οι νέες δραστηριότητες).

• ΝΕΛ (-81%, μεγάλες ζημίες και αγωνία για το πώς θα καλυφθεί η επιχειρούμενη αύξηση κεφαλαίου).

Αττικάτ (-74%, αναγκάστηκε να προσφύγει στο άρθρο 99).

• Ηλεκτρονική (-72%, επηρεάστηκε από την ένταξή της στην κατηγορία της επιτήρησης).

• Vell (-72%, η πτώση έλαβε χώρα κυρίως μετά το deal με την εταιρία του κ. Γ. Δημητρίου, ο οποίος ωστόσο αισιοδοξεί ότι σε έναν χρόνο το νέο σχήμα θα γυρίσει στο συν).

Γενική Τράπεζα (-69%, απογοήτευση καθώς μετά τη μία μεγάλη αύξηση κεφαλαίου ακολουθεί και δεύτερη…).

Βιοτέρ (-68%), Alter (-67%), Alapis (-64%), Εμπορική Τράπεζα (-62%), Ίλυδα (-62%), Euromedica (-61%), Αττικές Εκδόσεις (-56%), Πήγασος (-53%), ΑΕΓΕΚ (-51%), Atlantic (-50%), Εικόνα Ήχος (-50%).

Σε γενικές γραμμές, στη λίστα με τις υψηλότερες απώλειες συγκαταλέγονται εταιρίες με πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα και εισηγμένες που για διάφορους λόγους εξέπληξαν αρνητικά το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα. Από κλαδική πλευρά, κατασκευαστικές, εμπορικές και media είχαν την… τιμητική τους.

Αν πάμε τώρα στους τίτλους που υποχρεώθηκαν σε απώλειες 30% - 50%, ξεχωρίζουμε κυρίως μετοχές εταιριών που έχουν πληγεί σε σημαντικό βαθμό από την οικονομική κρίση, όπως ακτοπλοϊκές (Attica Συμμετοχών και ΑΝΕΚ), που προχωρούν μάλιστα και σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, κατασκευαστικές (Μηχανική, Intrakat), εμπορικές (Sprider, F.G. Europe) και άλλες όπως Forthnet, Kleemann, ΔΟΛ, Audiovisual, ΙΑΣΩ κ.ά.

Και οι θετικές αποδόσεις

Στο χρονικό διάστημα από τις 7 Ιουνίου έως και τις 25 Νοεμβρίου, όπου ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 2,6%, υπήρξαν 10 μετοχές που σημείωσαν άνοδο από 50% έως και 292% και άλλες 8 που κατέγραψαν κέρδη 30% - 50%.

Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις η άνοδος στο ταμπλό δεν συνδέεται με μεγάλη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων, αλλά κυρίως με αντιδράσεις που ακολούθησαν μια μακρά περίοδο εντονότατης πτώσης. 

Επί παραδείγματι, το +292% της Paperpack - Τσουκαρίδης αποδίδεται σε δραστηριοποιούμενο λόμπι, το +52% της Μαθιός Πυρίμαχα σε έκτακτα κέρδη από την ολοκλήρωση ενός έργου στη Βουλγαρία (κάποιοι φαίνεται να "έπαιξαν" το γεγονός), το +90% της Dionic στην επιτυχή ολοκλήρωση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου, το +35% της Προοδευτικής σε σενάρια για την προσέλκυση "οχήματος", το +38% της Σελόντα στο ενδιαφέρον της Linnaeus Capital για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια κ.λπ.

Αξίζει πάντως να αναφερθούν το +33% της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά (εξαγωγικό "χαρτί", με σαφώς ανοδικές οικονομικές επιδόσεις), το +87% της Ικτίνος (ξεκίνησε το πρώτο αιολικό πάρκο, ακολουθεί και δεύτερο), το +41% της Ideal (αποφασίστηκε γενναία επιστροφή κεφαλαίου), το +34% της Crown Hellas Can (και ο Άγιος… Τζιβέλη θέλει, πόσο μάλλον…) κ.ά.
 
* Ο αναλυτικός πίνακας με τις αποδόσεις μετοχών στο Χ.Α. από τις 7/6 έως τις 25/11 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v