Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε "χειμερία νάρκη" οι μετοχές της ΕΝΑ

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία του τελευταίου δωδεκαμήνου από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας - Τα εμπόδια, τα λάθη του παρελθόντος αλλά και τα σενάρια για αισιόδοξο μέλλον. Αναλυτικός πίνακας.

Σε χειμερία νάρκη οι μετοχές της ΕΝΑ
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία του τελευταίου δωδεκαμήνου από το ταμπλό της Σοφοκλέους - Τα εμπόδια, τα λάθη του παρελθόντος αλλά και τα σενάρια για αισιόδοξο μέλλον…

Σε πορεία παρατεταμένης χειμερίας νάρκης έχει βυθιστεί εδώ και πολύ καιρό η Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, παρά τις θετικές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί όταν αυτή ξεκινούσε, τους πρώτους μήνες του 2008.

Αν και έχουν περάσει περισσότερα από 2,5 χρόνια από την εισαγωγή των τριών πρώτων εταιριών (Epsilon Net, Envitec, Mediterra Hellas):

• Καμιά εταιρία δεν έχει επιχειρήσει τη μετάταξή της στην κύρια αγορά του Χ.Α. μέσα από αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (υπάρχει τέτοια δυνατότητα μετά την πάροδο διετίας, αν η ΑΜΚ γίνει με δημόσια εγγραφή).

• Σχεδόν καμιά εισηγμένη δεν έχει καταφέρει να διευρύνει ουσιαστικά το ποσοστό του free float πουλώντας τίτλους προς μετόχους μειοψηφίας.

• Στις περισσότερες εταιρίες η εμπορευσιμότητα παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ακόμη χαμηλότερα και από αυτά των περιφερειακών μετοχών της κύριας αγοράς.

Σύμφωνα με παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, τα πρώτα βήματα της ΕΝ.Α. συνέπεσαν με την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης στην πραγματική ελληνική οικονομία κι επιπλέον ζημιά προκλήθηκε και από τις -αυστηρότερες ορισμένες φορές- παρεμβάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Δεν ξεχνούν, φυσικά, ότι το πρόβλημα της χαμηλής εμπορευσιμότητας δεν περιορίζεται στις μετοχές της Εναλλακτικής Αγοράς, αλλά επεκτείνεται και στους τίτλους χαμηλής κεφαλαιοποίησης της κύριας αγοράς.

Επιπλέον, είναι αλήθεια πως από την οικονομική κρίση επηρεάστηκαν και οι εισηγμένες της ΕΝ.Α. καθώς οι περισσότερες από αυτές το 2010 σημείωσαν αρκετά χαμηλότερες επιδόσεις από αυτές του 2008 και του 2009. Παρ' όλα αυτά, όμως, δεν λείπουν και οι κερδοφόρες εταιρίες, όπως επίσης και εκείνες που θα μπορούσαν να σημειώσουν αξιοσημείωτη ανάπτυξη μεσομακροπρόθεσμα.

Στελέχη εταιριών της ΕΝ.Α. αποδίδουν την οριακή εμπορευσιμότητα τόσο στην οικονομική κρίση όσο και στο γεγονός πως τις μετοχές μειοψηφίας τις απέκτησαν στελέχη, συνεργάτες και γενικότερα άτομα φίλα προσκείμενα στις επιχειρήσεις που επιθυμούν να διακρατήσουν τους τίτλους τους και όχι να τους ρευστοποιήσουν.

Δηλώνουν επίσης ότι το στοίχημα της ΕΝ.Α. είναι μακροπρόθεσμο για τις εταιρίες και όχι βραχυπρόθεσμο. Έπειτα από τριετή ή τετραετή παρουσία στο ταμπλό, οι επενδυτές θα έχουν αρκετά καλή άποψη για το αν αξίζει να τοποθετηθούν σε κάποιες από αυτές και αυτό θα εκδηλωθεί κυρίως όταν ξεκινήσουν οι μετατάξεις στην κύρια αγορά μέσα από αυξήσεις κεφαλαίου (δημόσιες εγγραφές).

Αληθεύει επίσης ότι χρηματιστηριακοί παράγοντες εξετάζουν το ενδεχόμενο μετάταξης στην ΕΝ.Α. μιας σειράς επιχειρήσεων από την κύρια αγορά, αυτό όμως θα γίνει μέσα από την αναβάθμιση της Εναλλακτικής Αγοράς. Κάτι τέτοιο θα τόνωνε το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον θεσμό, υποστηρίζουν παράγοντες του χρηματιστηριακού κλάδου.


Αποκαρδιωτικά στοιχεία

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, όπου φαίνονται οι χρηματιστηριακές επιδόσεις των εισηγμένων της Εναλλακτικής Αγοράς κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο. Από τα συγκεκριμένα δεδομένα, λοιπόν, προκύπτει:

Πρώτον, με εξαίρεση τη Euroxx ΑΕΠΕΥ, σε καμιά άλλη μετοχή δεν άλλαξαν χέρια κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο τίτλοι που να αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% του συνόλου.

Υπήρξαν μάλιστα δύο περιπτώσεις (Performance και Βιοϊατρική) όπου δεν άλλαξε χέρια ούτε μία μετοχή! Επίσης, χαμηλότερα ποσοστά του 1% είχαμε για την Envitec (0,55%), την Epsilon Net (0,93%), τη Mediterra Hellas (0,05%), την Entersoft (0,01%), την Κρητών Άρτος (0,83%), την Doppler (0,03%) και την Optronics (0,20%).

Μέσα λοιπόν στο τελευταίο δωδεκάμηνο, η αξία των συναλλαγών για τις 14 εισηγμένες της ΕΝ.Α. διαμορφώθηκε αθροιστικά στα 3,65 εκατ. ευρώ, όμως δύο μόνο εταιρίες (Euroxx και Alpha Trust) ήταν υπεύθυνες για τα 5/6 περίπου του συνολικού ποσού!

Δεύτερον, ως αποτέλεσμα των πολύ χαμηλών όγκων συναλλαγών, στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις στο ταμπλό της Σοφοκλέους απέχουν σημαντικά από τις "εύλογες" αποτιμήσεις των εταιριών, άλλοτε προς τα πάνω και άλλοτε προς τα κάτω. Αυτός είναι ένας ακόμη παράγοντας που περιορίζει τον όγκο των συναλλαγών, ιδίως στις περιπτώσεις όπου οι τίτλοι φαίνονται υπερτιμημένοι.

Το σύνολο των εταιριών της ΕΝ.Α. αποτιμάται στο ταμπλό με βάση το κλείσιμο της 3ης/1/2011 στα 187,09 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση είναι η Alpha Trust (30,16 εκατ.), η Euroxx (28,27 εκατ.), η Doppler (24,8 εκατ.) και η Envitec (16,26 εκατ.), ενώ η εταιρία με τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση είναι η Epsilon Net, με 3,017 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να έχει ούτε το χαμηλότερο κύκλο εργασιών, ούτε και τη μικρότερη κερδοφορία.


* Η πορεία των μετοχών της ΕΝΑ το τελευταίο δωδεκάμηνο δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v