Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκτακτος "μποναμάς" για τη Σοφοκλέους

Η εξεταζόμενη κατάργηση του εταιρικού φόρου 40% θα εκτινάξει τα κέρδη ανά μετοχή ως και 20%(!) και κατά 40% το μέρισμα για τους ξένους. Ποιες επιχειρήσεις και ποιοι μέτοχοι ωφελούνται. Τι θα συμβεί στο ταμπλό.

Έκτακτος μποναμάς για τη Σοφοκλέους
Ευφορία προκαλεί στην αγορά η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τον εταιρικό φόρο 40%, επαναφέροντας το καθεστώς παρακράτησης φόρου, καθώς από μια τέτοια κίνηση θα εκτιναχτούν τα καθαρά κέρδη, τα κέρδη ανά μετοχή και βεβαίως η μερισματική απόδοση.

Όπως είναι, ήδη, γνωστό, το υπουργείο Οικονομικών στο υπό κατάθεση «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο προωθεί τη μείωση του συντελεστή επί αδιανέμητων κερδών στο 20% από 24% από την τρέχουσα χρήση, υλοποιώντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ.

Η μεγάλη, όμως, αλλαγή έρχεται στο καθεστώς φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να καταργήσει τον εταιρικό φόρο 40% επαναφέροντας την παρακράτηση φόρου με συντελεστή 25%.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα φορολογούνται με 20% (συντελεστής για τα αδιανέμητα κέρδη) και εν συνεχεία από τα διανεμόμενα κέρδη θα παρακρατούν, για λογαριασμό του Δημοσίου, ένα επιπρόσθετο 25%.

Πρόκειται, παρά την αύξηση του συντελεστή, για δραστική αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος. Και αυτό επειδή της παρακράτησης φόρου απαλλάσσονται όσοι εδρεύουν σε χώρα της Ε.Ε. και κατέχουν πάνω από το 10% του μετοχικού κεφαλαίου ελληνικής επιχείρησης, ενώ όσοι μέτοχοι εδρεύουν σε χώρες με συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης θα συμψηφίζουν την παρακράτηση με τον φορολογικό συντελεστή που ισχύει στην χώρα τους.

«Εφόσον καταργηθεί ο εταιρικός φόρος στα διανεμόμενα και επανέλθει η παρακράτηση, οι ξένοι επενδυτές και οι περισσότεροι βασικοί μέτοχοι θα φορολογούνται μόνο με 20%, καθώς εδρεύουν σε χώρες που έχουν υπογράψει με την Ελλάδα συμφωνίες για αποφυγή διπλής φορολόγησης», σημειώνει έμπειρο στέλεχος εταιρίας ορκωτών λογιστών.

Η άρση των φορολογικών αντικινήτρων θα οδηγήσει, σύμφωνα με τον ίδιο, σε αύξηση των ξένων επενδύσεων, σε μια περίοδο όπου η επιστροφή στην ανάπτυξη αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και θα εκτονώσει το κύμα δυσαρέσκειας μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες έφτασαν να επιδίδουν ως και «τελεσίγραφα» αλλαγής έδρας.

Για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που εδρεύουν στην Ελλάδα, ο φόρος 25% θα παρακρατείται και θα συμψηφίζεται στην κλίμακα. Αν ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος είναι χαμηλότερος του 45% θα επιστρέφεται μέρος του φόρου που παρακρατήθηκε από τα μερίσματα.

Άμεσα κερδισμένοι από τις προωθούμενες αλλαγές θα είναι, όπως προκύπτει, οι ξένοι επενδυτές και δη αυτοί που εδρεύουν σε χώρες-μέλη της Ε.Ε. ή σε χώρες με συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης με την Ελλάδα, όπως η Κύπρος, οι ΗΠΑ κ.ά.

Οι κερδισμένοι του ταμπλό

Η θετική επίδραση από τις προωθούμενες αλλαγές θα είναι μεγάλη στις εταιρίες με παραδοσιακά υψηλή μερισματική απόδοση (ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΔΕΗ, Intralot, Autohellas, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Eurobank Properties), καθώς θα αυξηθούν τα κέρδη ανά μετοχή ως και 20% και το καθαρό μέρισμα, για ξένους μετόχους, ως και 43%!

Το παράδειγμα του ΟΠΑΠ είναι χαρακτηριστικό.

Βάσει του ισχύοντος φορολογικού πλαισίου (επιβολή εταιρικού φόρου 40% στην πηγή για τα διανεμόμενα), ο effective φορολογικός συντελεστής του οργανισμού διαμορφώνεται, σύμφωνα με αναλυτές, στο 46% (συνυπολογίζεται και η τακτική «έκτακτη» εισφορά), με βάση την εκτίμηση ότι το pay out θα διαμορφωθεί στο 94%.

Αν ο ΟΠΑΠ κλείσει τη χρονιά με κέρδη προ φόρων 876,4 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμά συγκεκριμένο τμήμα ανάλυσης χρηματιστηριακής, με τον παραπάνω effective συντελεστή τα καθαρά κέρδη διαμορφώνονται στα 472 εκατ. ευρώ, τα κέρδη ανά μετοχή στο 1,48 ευρώ και το μέρισμα στο 1,18 ευρώ.

Αν οι προωθούμενες αλλαγές ίσχυαν από την απελθούσα χρήση, τότε το effective tax rate θα έπεφτε στο 34,7% και τα καθαρά κέρδη του οργανισμού θα διαμορφώνονταν στα 572 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα τα κέρδη ανά μετοχή θα εκτινάσσονταν στο 1,79 ευρώ και το μέρισμα στο 1,69 ευρώ.

Ο οργανισμός σε επίπεδο ομίλου έχει διανείμει ως μέρισμα, κατά μέσο όρο, τα τελευταία 6 χρόνια, το 96,4% των κερδών του. Σημειώνεται ότι στον ΟΠΑΠ τα Αμοιβαία που διαχειρίζεται η Capital Asset Management κατέχουν, αθροιστικά, το 15% του μετοχικού του κεφαλαίου και μάλιστα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Μεγάλα θα είναι τα οφέλη και για τους -ξένους- μετόχους της Motor Oil και άλλων εταιριών με υψηλή μερισματική απόδοση.

Προς πάρτι στο Χ.Α.;

«Εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στις αλλαγές, τότε θα πρέπει να περιμένουμε κύμα ανοδικών αναθεωρήσεων σε τιμές-στόχους και συστάσεις για τις εταιρίες του Χ.Α. με υψηλή μερισματική απόδοση, σημειώνουν έμπειροι χρηματιστές.

Επισημαίνεται ότι πέρυσι τον Μάιο, όταν η αγορά συνειδητοποίησε την επίπτωση από την επιβολή εταιρικού φόρου, υπήρξαν καθοδικές αναθεωρήσεις από ξένες και εγχώριες χρηματιστηριακές για τίτλους εταιριών όπως οι ΟΠΑΠ, Μotor Oil κ.ά., ενώ εκδηλώθηκαν πωλήσεις που πίεσαν τις μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v