Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Reverse split σημαίνει… κατηφόρα!

Απώλειες που ξεπερνούν ακόμη και το 90% σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών από τότε όπου προχώρησαν σε reverse split - Οκτώ ενδεικτικές περιπτώσεις από το ταμπλό της Σοφοκλέους.

ΧΑ: Reverse split σημαίνει… κατηφόρα!
Απώλειες που ξεπερνούν ακόμη και το 90% σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών από τότε όπου προχώρησαν σε reverse split - Οκτώ ενδεικτικές περιπτώσεις από το ταμπλό της Σοφοκλέους.

Στις... καλές εποχές της Σοφοκλέους, μαζικό αίτημα των επενδυτών ήταν η διανομή δωρεάν μετοχών μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών. Όλοι βέβαια γνώριζαν πως οι νέες μετοχές ήταν "πληθωριστικές" και πως θεωρητικά κάθε επενδυτής θα είχε περισσότερους τίτλους με χαμηλότερη τιμή και στο τέλος της ημέρας την ίδια περιουσία.

Τα πράγματα όπως πολλές φορές εξελίσσονταν διαφορετικά και πότε η άγνοια ορισμένων επενδυτών (πίστευαν πως η μετοχή είχε φθηνύνει) και πότε η διάθεση κάποιων... έξυπνων να ποντάρουν στην άγνοια των υπολοίπων, δημιουργούσαν περιθώρια για άνοδο της τιμής βραχυμεσοπρόθεσμα και για επίτευξη χρηματιστηριακών κερδών.

Αυτά όμως συνέβαιναν στις εποχές των παχιών αγελάδων. Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης (από το 2008 έως σήμερα) σπάνια είδαμε να διανέμονται δωρεάν μετοχές, και μάλιστα σε πολύ περισσότερες περιπτώσεις έγινε το ακριβώς αντίθετο: οι εταιρίες μείωσαν τον αριθμό των τίτλων που κυκλοφορούν στο ταμπλό (reverse split), σκοπεύοντας σε έναν τουλάχιστον από τους παρακάτω στόχους:

Πρώτον, να αποφύγουν να μπουν οι μετοχές τους στην κατηγορία των ειδικών χαρακτηριστικών και έτσι να είναι διαπραγματεύσιμες λιγότερες ώρες και με περιορισμούς.

Δεύτερον, να αυξήσουν την τρέχουσα τιμή της μετοχής
πάνω από την ονομαστική αξία (μέσα από κεφαλαιοποίηση ζημιών) και έτσι να διευρύνουν τις πιθανότητες επιτυχίας των αυξήσεων κεφαλαίου με καταβολή μετρητών που δρομολογούσαν. Συγκεκριμένα, μέσα από τη μέθοδο αυτή, ανεβαίνει η τρέχουσα τιμή του τίτλου (γιατί έχει μειωθεί ο αριθμός των μετοχών), ενώ η ονομαστική αξία παραμένει σταθερή (η άνοδός της αντισταθμίζεται από το υπόλοιπο συσσωρευμένων ζημιών που κεφαλαιοποιείται).

Και τρίτον, για να ανεβεί η τιμή της μετοχής σε υψηλότερα επίπεδα για λόγους ψυχολογικούς, κύρους κ.ά.

--- Τα μηνύματα του ταμπλό

Ανεξάρτητα πάντως από τα κίνητρα των διοικήσεων των εταιριών, η πορεία των τελευταίων ετών έχει δείξει ότι ύστερα από ένα reverse split σχεδόν πάντοτε ακολούθησε και έντονη υποχώρηση της τιμής της μετοχής, καθώς: α) η γενικότερη τάση στο ταμπλό ήταν καθοδική, β) συνήθως οι οικονομικές επιδόσεις των εταιριών που προχώρησαν σε reverse split ήταν μετριότατες, γ) όσο οι τιμές των μετοχών βρίσκονταν στα επίπεδα των 10 ή των 30 ευρωλεπτών, η πτώση ήταν σχετικά δύσκολη, καθώς ακόμη και η οριακή μεταβολή στην τιμή του τίτλου οδηγούσε σε σημαντικότατη ποσοστιαία μεταβολή. Μετά το reverse split κάτι τέτοιο δεν ίσχυε.

Η Alapis το καλοκαίρι του 2010 προχώρησε σε reverse split με όρους 1 προς 8 και η μετοχή υποχώρησε από τα 2 ευρώ εκείνης της περιόδου στα 17 ευρωλεπτά στο κλείσιμο της 6ης Απριλίου (ποσοστό πτώσης 91,5%). Να σημειωθεί ότι η ίδια εταιρία αποφάσισε πρόσφατα νέο reverse split (1 νέα μετοχή αντί 5 παλαιές).

Η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου τον Ιούλιο του 2010 μετέτρεψε 12 παλαιές της μετοχές σε 1 και η τρέχουσα τιμή του τίτλου υποχώρησε από το 1,33 ευρώ στα 17 λεπτά (6/4/2011), δηλαδή υποχρεώθηκε σε πτώση 87,2%.

Η ΑΕΓΕΚ είχε κάνει reverse split τον Ιούλιο του 2009 (1 νέα αντικατέστησε 11 παλαιές). Από τότε μέχρι σήμερα, ο τίτλος έχει κατρακυλήσει από τα 2,30 ευρώ στα 18 λεπτά (6/4/2011), έχοντας απολέσει το 92,2% της αξίας του.

Τον Αύγουστο του 2010 είχε μειώσει τον αριθμό των μετοχών της  με τη μέθοδο του reverse split και η Γενική Τράπεζα (1 νέος τίτλος αντί 10 παλαιών). Τον Αύγουστο, λοιπόν, η μετοχή της Γενικής ήταν διαπραγματεύσιμη γύρω στα 3,5 ευρώ, ενώ στις 6/4/2011 έκλεισε στο 1,39 ευρώ (ποσοστό πτώσης 60,3%).

Τον Ιούλιο του 2010 είχε κάνει reverse split και ο Παπουτσάνης (1 νέα μετοχή αντί 4 παλαιών). Από τότε (τιμή γύρω στα 34 λεπτά) ο τίτλος έχει υποχωρήσει στα 22 λεπτά, χάνοντας το 35% της αξίας του.

Σημαντική πτώση είχε σημειώσει και η μετοχή του Βάρδα μετά το reverse split του καλοκαιριού. Στη συνέχεια ακολούθησαν η δημόσια πρόταση του βασικού μετόχου και η έξοδος από το ταμπλό της Σοφοκλέους.

Το reverse split της ΙΠΠΟΤΟΥΡ (1 νέα μετοχή για κάθε 6 παλαιές) δεν επηρέασε ουσιαστικά την τιμή του τίτλου λόγω της ανύπαρκτης ουσιαστικά εμπορευσιμότητάς του (άλλαξε η τιμή με μόλις 100 τεμάχια όγκου συναλλαγών).

Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση της μετοχής της Axon Συμμετοχών. Μετά το reverse split του περασμένου καλοκαιριού (1 νέα μετοχή αντί 2 παλαιών), ακολούθησε η υποχώρηση του τίτλου, όμως από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα ο τίτλος έχει κάνει απίστευτο ράλι από τα 40 λεπτά στα 93, με αποτέλεσμα η τρέχουσα τιμή του να είναι ανώτερη από αυτήν του καλοκαιριού. Το οξύμωρο είναι πως το ράλι της μετοχής της Axon Συμμετοχών έγινε σε μια περίοδο σημαντικών θεμάτων ρευστότητας της εταιρίας, όπως προκύπτει και από τις σημειώσεις του ορκωτού ελεγκτή στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v