Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη ρευστότητας για 8 εισηγμένες

Τα σχέδια οκτώ εταιριών που ζητούν ρυθμίσεις δανείων ή/και «φρέσκο χρήμα» - Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες - Ποιες οι οικονομικές επιδόσεις τους το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Μάχη ρευστότητας για 8 εισηγμένες
Έντονα καταπονημένη από την οικονομική κρίση, που ήδη διαρκεί 2,5 ολόκληρα χρόνια, παρουσιάζεται η πλειονότητα των εισηγμένων εταιριών, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την ανάγνωση των λογιστικών καταστάσεων του πρώτου τριμήνου του 2011.

Πολλές μάλιστα εξ αυτών αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, είτε λόγω της δυσκολίας τους για περαιτέρω πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα (ανάληψη νέων δανείων) είτε γιατί παλαιότερα μακροπρόθεσμα δάνειά τους κινδυνεύουν να γίνουν άμεσα απαιτητά, επειδή -λόγω της κρίσης- οι επιχειρήσεις δεν τηρούν έναν ή περισσότερους από τους συμβατικούς όρους (covenants) των συγκεκριμένων δανείων.

Σήμερα, θα αναφερθούμε ενδεικτικά σε οκτώ τέτοιες περιπτώσεις εισηγμένων εταιριών, με στοιχεία που προέκυψαν από τις πρόσφατες τριμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις τους.

Μπ. Βωβός: Μείωση κύκλου εργασιών από τα 13,7 στα 9,5 εκατ. σημείωσε η εισηγμένη το πρώτο φετινό τρίμηνο, αλλά εμφάνισε καθαρά κέρδη 21,7 εκατ. ευρώ, λόγω εγγραφής (μη επαναλαμβανόμενων) «κερδών από αναπροσαρμογή ακινήτων σε εύλογες αξίες» ύψους 28,46 εκατ.!

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ανερχόταν στις 31/3/2011 λίγο πάνω από τα 745 εκατ. ευρώ και ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας είναι πολύ χαμηλότερος της μονάδας.

Ο όμιλος έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με τις τράπεζες με στόχο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, καθώς και την αναδιάρθρωση των περισσότερων δανειακών συμβάσεων και συμβάσεων sale and lease back. Οι τράπεζες έχουν παρατείνει τις συμβάσεις τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, σε συνάρτηση με τις αναμενόμενες εξελίξεις στο ακίνητο του Βοτανικού.

Η διοίκηση της Βωβός εκτιμά ότι με τις επικείμενες εξελίξεις στο ακίνητο του Βοτανικού εξασφαλίζονται συνθήκες παράτασης των δανείων και πως θα διασφαλιστεί συμπληρωματική χορήγηση με σκοπό την ολοκλήρωση της κατασκευής.

Μηχανική: Πτώση πωλήσεων από τα 21,1 στα 6,6 εκατ. ευρώ σημείωσε ο όμιλος στο πρώτο φετινό τρίμηνο, ενώ το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο κατά 2,18 εκατ. (έναντι κερδών 1,1 εκατ.).

Ο όμιλος στις 31/3/2011 είχε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 160,1 εκατ. ευρώ (1,3 εκατ. προς εφορία, 103,3 προς τράπεζες, 0,75 εκατ. προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, 42 εκατ. προς προμηθευτές, 3 εκατ. προς εργαζομένους κ.λπ.). Διεξάγονται συζητήσεις με τις τράπεζες, ενώ στις προθέσεις της διοίκησης είναι να πουληθούν οι εγκαταστάσεις της θυγατρικής ΒΑΛΚΑΝ στην Αγχίαλο Θεσσαλονίκης, αποτίμησης 33,8 εκατ. ευρώ.

ΕΛΦΙΚΟ: Νέες ζημίες για την εισηγμένη κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, λόγω και των δυσμενών εξελίξεων στην οικονομία. Η εταιρία, αφού έχει περιοριστεί σε συγκεκριμένες μόνο επεξεργασίες υφασμάτων, στο παρόν μεταβατικό στάδιο, στόχο έχει την πώληση πλεονάζοντος μηχανολογικού εξοπλισμού, προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα.

Επιπλέον, επιδιώκει την αξιοποίηση της σημαντικής ακίνητης περιουσίας που διαθέτει, ενώ παράλληλα προσπαθεί να δραστηριοποιηθεί στον εμπορικό κλάδο μέσα και από την ανάληψη κρατικών προμηθειών.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΛΦΙΚΟ, η εταιρία, παρότι έχει προβεί σε αναδιάρθρωση του μεγαλύτερου μέρους του τραπεζικού δανεισμού της και δεν παρουσιάζει μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές, αν δεν καταφέρει μέσα στο 2012 να αναστρέψει τα αρνητικά αποτελέσματα, είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει προβλήματα ως προς τη δυνατότητα να συνεχίσει τη δραστηριότητά της.

Hellas On Line: Σαφή άνοδο κύκλου εργασιών (από 47,7 σε 54,5 εκατ.) και βελτίωση λειτουργικών επιδόσεων (EBIT από -6,6 σε -1,9 εκατ. ευρώ) εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο η εισηγμένη εταιρία. Ωστόσο -λόγω αποσβέσεων και υψηλών χρεωστικών τόκων που προσέγγισαν τα 3,5 εκατ. ευρώ- το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο (-5,3 εκατ. ευρώ).
Στα αξιοσημείωτα είναι πως τα ίδια κεφάλαια της HOL είναι αρνητικά (-8,1 εκατ.), παρά το γεγονός ότι η μητρική Intracom Holdings έχει προκαταβάλει 12 εκατ. ευρώ με τη μορφή προκαταβολής έναντι επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ψηφίστηκε στο τέλος του 2010 και δρομολογείται). Ο καθαρός δανεισμός υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η HOL είχε συνάψει το 2008 ομολογιακό δάνειο 144,5 εκατ. ευρώ με επιτόκιο EURIBOR+3%, η πρώτη δόση του οποίου ήταν καταβλητέα στις 27/4/2011. Η εισηγμένη δεν έχει καταβάλει τη δόση αυτή, καθώς έχει αιτηθεί την τροποποίηση των όρων αποπληρωμής και την αλλαγή των συμβατικών όρων (covenants). Το αίτημα εξετάζεται και η οριστικοποίηση των τελικών όρων αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

EUROMEDICA: Σημαντική μείωση κύκλου εργασιών (από τα 61,2 στα 48,6 εκατ.) και EBITDA (από 9,7 σε 5,7 εκατ.) εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο ο όμιλος EUROMEDICA, γεγονός που σε συνδυασμό με τις υψηλές επιβαρύνσεις από τόκους και αποσβέσεις οδήγησε σε αρνητικά καθαρά αποτελέσματα (-5,7 εκατ. έναντι +0,4 εκατ. ευρώ).

Ο όμιλος στις 31/3/2011 δεν πληρούσε το σύνολο των συμβατικών όρων (covenants) για μέρος των μακροπρόθεσμων δανείων που είχε συνάψει, με αποτέλεσμα να εμφανίζει δάνεια μακροπρόθεσμης λήξεως ποσού 176,5 εκατ. ευρώ, στη γραμμή «μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις πληρωτέες στην επόμενη χρήση».

Με βάση τα παραπάνω, στις 31/3/2011 είχε αρνητικό κεφάλαιο κίνησης 238 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση βρίσκεται σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης των όρων τραπεζικών πιστώσεων των δανειακών υποχρεώσεων με τα πιστωτικά ιδρύματα, με σκοπό τη βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης. Γενικότερα, η διοίκηση του ομίλου προτίθεται να προβεί -όπως δηλώνει- σε σειρά ενέργειες για την ενίσχυση της ρευστότητάς του.

ΕΔΡΑΣΗ: Δραστική υποχώρηση εσόδων (από τα 10,8 στα 3,5 εκατ.) και ζημίες 3,9 εκατ. ευρώ παρουσίασε η εταιρία κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, με τον καθαρό τραπεζικό δανεισμό να υπερβαίνει τα 110 εκατ. (κυρίως βραχυπρόθεσμος) και τα ίδια κεφάλαια να είναι αρνητικά (-20 εκατ.).

H εισηγμένη, αφού αιτήθηκε την ένταξη στις διατάξεις του άρθρου 99, έχει υπογράψει «συμφωνία συνδιαλλαγής» με τις τράπεζες και τις εταιρίες leasing για αναδιάρθρωση, συμφωνία που περιλαμβάνει ενδεικτικά τους όρους:

α) νέες μελλοντικές χρηματοδοτήσεις
β) αναχρηματοδότηση υφιστάμενων τραπεζικών υποχρεώσεων με την έκδοση απλών και μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων
γ) εξόφληση υφιστάμενων οφειλών μέσα από την είσπραξη εκχωρημένων απαιτήσεων και μέσα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων (ακίνητο στο Κορωπί, ιδιοκτησίες στο Ν. Φάληρο, κάποιες συμμετοχές)
δ) επιμήκυνση των συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Η διοίκηση της εταιρίας Έδραση εκτιμά πως αν ληφθούν υπόψη η θετική εισήγηση του μεσολαβητή (άρθρο 99) και οι προοπτικές της επιχείρησης (έργα υπό εκτέλεση 70 εκατ. ευρώ), η εισηγμένη τελικά θα εξέλθει από την τρέχουσα οικονομική αδυναμία της.

Shelman: Σημαντική υποχώρηση πωλήσεων (από 22,5 εκατ. σε 16,8 εκατ.) και μεγάλες ζημίες (-6,6 εκατ. ευρώ) σημείωσε ο εισηγμένος όμιλος κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Ο όμιλος το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προχώρησε σε απολύσεις προσωπικού, το κόστος των οποίων ανήλθε σε 2,39 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία δηλώνει πως δεν μπορεί να διαβλέψει χρονικά την άνοδο της οικοδομικής δραστηριότητας και δεν δύναται να διαβεβαιώσει για το μέλλον ότι θα παράγει επαρκή διαθέσιμα, ή ότι θα διαθέτει τα απαραίτητα δανειακά κεφάλαια για να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες πληρωμές. «Οποιαδήποτε αναχρηματοδότηση ή νέα χρηματοδότηση δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι διαθέσιμη», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο όμιλος πάντως βρίσκεται σε νέες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανεισμού, προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα ακόμη και σε δυσμενέστερα σενάρια οικονομικής ύφεσης. «Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και ως εκ τούτου το αποτέλεσμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί», σημειώνει.

ΒΙΟΤΕΡ: Μείωση κύκλου εργασιών (από 12,1 σε 3 εκατ. ευρώ) και ζημίες 5,9 εκατ. ευρώ παρουσίασε η εταιρία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, ενώ ο καθαρός δανεισμός της στις 31/3/2011 ανερχόταν γύρω στα 105 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρίας πιστεύει ότι η Βιοτέρ μπορεί να συνεχίσει ομαλά τη δραστηριότητά της στο μέλλον, αφού προηγουμένως υπάρξει άμεση θετική εξέλιξη στις συζητήσεις με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού και αυτό σε συνδυασμό με τη συνέχιση της πολιτικής περιορισμού του κόστους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v