Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Οι πρώτες ενδείξεις των εννεαμήνων

Ποιες εταιρίες πιθανολογείται ότι θα εκπλήξουν θετικά πηγαίνοντας κόντρα στην κρίση. Για ποιους λόγους μετά το «χλομό» εννεάμηνο αναμένεται ακόμη χειρότερο Q4 σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων.

Εισηγμένες: Οι πρώτες ενδείξεις των εννεαμήνων
Μπορεί τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων εταιριών να προκαλέσουν έντονο προβληματισμό στους επενδυτές της Σοφοκλέους, ωστόσο ακόμη χειρότερα αναμένονται τα πράγματα κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους!

Και αυτό γιατί το σύνολο των παραγόντων της αγοράς συμφωνεί πως η κατάσταση στην πραγματική οικονομία άρχισε να επιδεινώνεται περισσότερο από τον Σεπτέμβριο και μετά…

«Η εικόνα στην αγορά χειροτέρεψε μέσα στον Σεπτέμβριο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Jumbo κ. Απόστολος Βακάκης, ενώ την επιδείνωση της κατάστασης από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα επισήμανε και ο βασικός μέτοχος της Ηλεκτρονικής κ. Ιωάννης Στρούτσης. «Πιστεύω πως ο πάτος βρίσκεται στα τρέχοντα επίπεδα, ωστόσο εγώ συνήθως συγκαταλέγομαι στους αισιόδοξους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εισηγμένης αλυσίδας λιανικής.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα προέρχεται από τον χώρο των πετρελαιοειδών, όπου κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο άλλοι προέβλεπαν πτώση της ζήτησης κατά 15% και κάποιοι άλλοι θεωρούσαν πιθανότερο ένα (αρνητικό) υψηλό μονοψήφιο νούμερο. Σήμερα, παράγοντες του κλάδου μιλούν για μείωση της ζήτησης μέσα στο φθινόπωρο, που αγγίζει ακόμη και το 20%! «Δεν έχουμε ακόμη επίσημα στοιχεία, αλλά καταλαβαίνουμε από τις παραγγελίες των πρατηρίων με τα οποία συνεργαζόμαστε», αναφέρουν…

Πέραν αυτού, τα αποτελέσματα εννεαμήνου αναμένεται να δείξουν σχετικά καλύτερα από αυτά του έτους για τρεις ακόμη παράγοντες:

Πρώτον, από τη μία πλευρά, δεν θα είναι επιβαρημένα από την έκτακτη εισφορά «κοινωνικής ευθύνης», όπως πέρυσι, και από την άλλη δεν θα προλάβει να λογιστικοποιηθεί στο φετινό εννεάμηνο το «χαράτσι» των ακινήτων.

Δεύτερον, το φετινό τρίτο τρίμηνο επηρεάστηκε θετικά από την αυξημένη τουριστική κίνηση, με τον εισαγόμενο τουρισμό να καταγράφει διψήφιο ποσοστό ανόδου. Άλλωστε, ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι με βάση τα υπάρχοντα επίσημα στατιστικά στοιχεία η πτώση του όγκου των λιανικών πωλήσεων και της βιομηχανικής παραγωγής περιορίστηκε το καλοκαίρι.

Και τρίτον, η οικοδομική δραστηριότητα επιδεινώνεται από τρίμηνο σε τρίμηνο, ωθώντας προς τα κάτω τις επιδόσεις πολλών εισηγμένων εταιριών (μεταλλουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες κ.λπ.). Ειδικότερα για τον όμιλο Τιτάν, το τρίτο τρίμηνο επηρεάστηκε από την πτωτική εγχώρια ζήτηση, από τις μειωμένες εξαγωγές στη Λιβύη, αλλά και από αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές (αιγυπτιακή λίρα κ.λπ.).

Γενικότερα, σύμφωνα με την Alpha Finance, στο εννεάμηνο προβλέπεται εγχώριος κύκλος εργασιών στα 209 εκατ. ευρώ (έναντι 330 εκατ.) και σε επίπεδο ομίλου αναμένονται πωλήσεις 839 εκατ. (έναντι 1,02 δισ.) και κέρδη προ φόρων 58 εκατ. (έναντι 119 εκατ.).

Ζητούμενο, πάντως, για τα αποτελέσματα εννεαμήνου είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα λογιστικοποιήσουν οι τράπεζες την έκθεσή τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, μετά και τις αποφάσεις της πρόσφατης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής. Θα διατηρήσουν το «κούρεμα» 21% που είχαν υιοθετήσει στις εξαμηνιαίες λογιστικές τους καταστάσεις ή θα προχωρήσουν και σε νέες απομειώσεις;

Κόντρα στο ρεύμα

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η εικόνα των αποτελεσμάτων εννεαμήνου δεν θα είναι καλή, δεν θα απουσιάζουν και εκείνες οι εισηγμένες που θα πάνε κόντρα στο ρεύμα είτε εμφανίζοντας αυξημένες επιδόσεις, είτε επαναλαμβάνοντας σε γενικές γραμμές την περυσινή τους πορεία.

Σήμερα, για παράδειγμα, ανακοινώνει αποτελέσματα εννεαμήνου η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά (εξαγωγικό «χαρτί») και όλα δείχνουν ότι όχι μόνο θα είναι καλύτερα από τα αντίστοιχα περυσινά, αλλά πολύ πιθανόν τα κέρδη να ξεπεράσουν την επίδοση που πέτυχε η εισηγμένη μέσα σε ολόκληρο το 2010. Δεν είναι τυχαίο πως η Alpha Finance προβλέπει για φέτος κύκλο εργασιών 342 εκατ. ευρώ (315 εκατ. στο αντίστοιχο εννεάμηνο του 2010) και κέρδη προ φόρων 28 εκατ. ευρώ, έναντι 20 εκατ. το εννεάμηνο του 2010 και 22 εκατ. ευρώ ολόκληρο το προηγούμενο έτος.

Η Mevaco, από την πλευρά της, αναμένεται να εμφανίσει το καλύτερο εννεάμηνο της ιστορίας της σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών της και κερδοφόρο αποτέλεσμα.

Η Revoil προβλέπεται να διατηρήσει σχεδόν στάσιμο τον όγκο των πωλήσεών της (παρά τη ραγδαία υποχώρηση της αγοράς) και παράλληλα να ενισχυθεί από τη δραστηριότητα της ναυτιλίας. Από το δ΄ τρίμηνο, πάντως, ο κλάδος της ναυτιλίας αναμένεται να εμφανίσει μειωμένα περιθώρια κέρδους λόγω της πτωτικής πορείας των ναύλων και της ανανέωσης συμβολαίων με λιγότερο καλούς όρους.

Από τα «κρατικόχαρτα», φέτος αναμένεται να είναι η χρονιά του ΟΛΘ, καθώς έχουμε συνδυασμό σημαντικότατης ανόδου στον κύκλο εργασιών και περιορισμού των λειτουργικών δαπανών, μετά και τις γνωστές κυβερνητικές αποφάσεις.

Σαφώς ικανοποιητικές, επίσης, προβλέπονται οι επιδόσεις για τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη Motor Oil.

Ανοδικά κέρδη προβλέπεται να εμφανίσει στο εννεάμηνο και ο ΟΤΕ κυρίως λόγω της απουσίας της έκτακτης φορολογικής εισφοράς, και μάλιστα η φετινή βελτιωμένη καθαρή επίδοση θα συνδυαστεί από μειωμένο κύκλο εργασιών και από μικρότερο EBITDA. Με βάση τις προβλέψεις της Proton Bank, κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο, ο όμιλος θα παρουσιάσει πτώση τζίρου 6,5%, υποχώρηση EBITDA 7,9% και καθαρά κέρδη 106,9 έναντι 126,3 εκατ. ευρώ (ολόκληρο το 2010 είχε εμφανίσει καθαρά κέρδη 40 εκατ. ευρώ).

Με ενδιαφέρον, τέλος, αναμένονται οι επιδόσεις στο εννεάμηνο εισηγμένων που πήγαν άριστα στο πρώτο μισό της χρήσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι ΕΛΒΑΛ, Χαλκόρ, Folli Follie Group, Αφοί Καράτζη, MLS, Πλαστικά Κρήτης, Ελτον Χημικά, Ικτίνος, Μάρμαρα Κυριακίδη κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v