Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δέκα «λαχεία» από το… υπόγειο!

Τέσσερις στις δέκα μετοχές της Σοφοκλέους αξίζουν στο ταμπλό κάτω από 7 εκατ. ευρώ! Κάποιες από αυτές θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποδειχτούν «λαχείο» για τους τολμηρούς που θα τις αγοράσουν - Αναλυτικός πίνακας.

ΧΑ: Δέκα «λαχεία» από το… υπόγειο!
Η κατακόρυφη πτώση των τιμών των ελληνικών μετοχών έχει γκρεμίσει τις αποτιμήσεις των εισηγμένων σε εξευτελιστικά επίπεδα, ιδίως:

Πρώτον, αν γίνουν συγκρίσεις με τις αποτιμήσεις του παρελθόντος.

Δεύτερον, αν συνεκτιμηθεί πως στα μέσα της δεκαετίας του 1990 (με τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 1.000 μονάδες), περίπου 500 εκατ. παλιές ελληνικές δραχμές (περίπου 1,3 εκατ. ευρώ) αποτιμάτο μόνο το «όχημα» μιας εισηγμένης. Το αντίστοιχο ποσό σήμερα θα έπρεπε να είναι πολλαπλάσιο αν κάποιος προσμετρούσε και τον ενδιάμεσο πληθωρισμό…

Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα (κλείσιμο 18ης/1/2012), από τις 239 εισηγμένες, 9 αποτιμώνται κάτω από 1 εκατ. ευρώ, 31 εταιρείες μεταξύ του 1 και των 3 εκατ. ευρώ, 35 εταιρείες μεταξύ των 3 και των 5 εκατ. ευρώ και άλλες 24 εταιρείες μεταξύ των 5 και των 7 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, 99 εισηγμένες, ή αλλιώς πάνω από 4 στις 10, αποτιμώνται χαμηλότερα από 7 εκατ. ευρώ…

Αλήθεια βέβαια είναι πως αρκετές από αυτές έχουν σημαντικά ζητήματα είτε βιωσιμότητας είτε αβεβαιότητας.

Άλλες πάλι παρουσιάζουν θέμα σαφώς περιορισμένης διασποράς και εμπορευσιμότητας.

Πάντα επίσης υπάρχει και ο κίνδυνος της δημόσιας πρότασης από την πλευρά των βασικών μετόχων, για όσο καιρό τουλάχιστον ισχύει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, στη λίστα των εταιρειών συγκαταλέγονται και κάμποσοι τίτλοι που υπό ορισμένες συνθήκες θα μπορούσαν να κάνουν κάποια στιγμή τη θετική έκπληξη, για όσους τολμηρούς αποφασίσουν να τις αποκτήσουν στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Ενδεικτικά και μόνο, αναφερόμαστε σε δέκα από αυτούς.

Καραμολέγκος: Με κεφαλαιοποίηση 5,41 εκατ. ευρώ και έντονα μονοψήφιο P/E, τα τελευταία χρόνια καταφέρνει να αυξάνει την κερδοφορία της, εμφανίζοντας θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές. Με σαφώς καλύτερη ρευστότητα έναντι των βασικών ανταγωνιστών του στον χώρο της αρτοβιομηχανίας.

AS Company: Εμπορική εταιρεία στον χώρο του παιχνιδιού με κεφαλαιοποίηση 5,4 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 1,47 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2011 (έναντι 883 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης) και θετικές ταμειακές ροές. Τα ίδια κεφάλαιά της στις 30/9/2011 ανέρχονταν στα 19 εκατ. ευρώ. Κρίσιμο στοιχείο για την εταιρεία και τη μετοχή της πόσο αποτελεσματικά θα μπορέσει να αμυνθεί απέναντι στην κρίση που αναμένεται να ενταθεί το 2012.

ΖΑΜΠΑ: Η κεφαλαιοποίησή της (4,69 εκατ. ευρώ) είναι χαμηλότερη από το καθαρό της ταμείο (12,5 εκατ. στις 30/9/2011).

Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου: Ανάλογη περίπτωση με την αποτίμηση, στο ταμπλό να κυμαίνεται στα 3,43 εκατ. ευρώ και το καθαρό ταμείο στα 6,5 εκατομμύρια. Πέρα από την κλωστοϋφαντουργική, έχει προστεθεί και μία θέση στην αγορά των ΑΠΕ.

CPI: Με κεφαλαιοποίηση μόλις 1,27 εκατ. ευρώ, πρόκειται για ευέλικτη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής, με σχετικά καλή ρευστότητα και αρκετά περιορισμένες ζημίες.

Profile: Με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 4 εκατ. ευρώ, πρόκειται για εταιρεία πληροφορικής που καταφέρνει να αμυνθεί αποτελεσματικά στην κρίση (διατήρηση της κερδοφορίας, θετικές ταμειακές ροές κ.λπ.). Έχοντας τη δυνατότητα να επεκταθεί περισσότερο στο εξωτερικό και να διεκδικήσει έργα πληροφορικής όταν (και αν…) αυτά προκηρυχθούν (έργα ΕΣΠΑ), η Profile θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει στο μέλλον μια πολύ θετική μετοχική έκπληξη.

Περσεύς: Με αποτίμηση κάτω από τα 500 χιλιάδες ευρώ, πρόκειται για κερδοφόρο εταιρεία με P/BV πολύ χαμηλότερο του 0,1 και με P/E χαμηλότερο της μονάδας. «Βαρύς» δανεισμός, αλλά κυρίως μακροπρόθεσμος, όταν η εταιρεία πέρυσι πέτυχε υψηλές θετικές ταμειακές ροές. Πρόβλημα η ασήμαντη εμπορευσιμότητα.

Alpha Γκρίσιν: Η επίδοση στον τομέα της τεχνολογίας είναι ανοδική, σε αντίθεση με τη δραστηριότητα των κλιματιστικών (Panasonic) και τον τομέα των ακινήτων (έχουν μπλοκάρει τα επενδυτικά σχέδια στο εξωτερικό). Η κεφαλαιοποίηση των 5,2 εκατ. ευρώ (μετά και την περυσινή αύξηση κεφαλαίου) ίσως αποδειχτεί μικρή αν προχωρήσουν τα projects στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ή αν κάτι αλλάξει επί το θετικότερον στην αγορά ακινήτων στο εξωτερικό.

Alsinco: Από τότε που εισήλθε στο χρηματιστήριο δεν σημείωσε ποτέ αξιοσημείωτη κερδοφορία, όμως παράλληλα δεν βρέθηκε και ποτέ  στο «κόκκινο». Η κεφαλαιοποίησή της μόλις στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Κυριακούλης: Υγιής εταιρεία, που επηρεάζεται από την τουριστική κίνηση της Ελλάδας και ειδικότερα από τον θαλάσσιο τουρισμό (σκάφη αναψυχής, μαρίνες). Δεν αναμένεται κάτι ιδιαίτερο από πλευράς αποτελεσμάτων, αλλά τρέχουσα κεφαλαιοποίηση γύρω στα 3,4 εκατ. ευρώ για μια εταιρεία που διαθέτει μάλιστα και σημαντική ακίνητη περιουσία ίσως αποδειχτεί κάποια στιγμή «λίγη». Πρόβλημα η χαμηλή εμπορευσιμότητα.

* Τα αναλυτικά στοιχεία για τις κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v