ΧΑ: Τα «γκανιάν» του… Φεβρουαρίου!

Σε PSI, κοινές άνευ ψήφου μετοχές και σε απουσία πωλήσεων από ξένους ποντάρουν οι ταύροι. Πάτος οι 620 μονάδες. Οδηγός του rebound oι τράπεζες. Οι μετοχές που ξεχωρίζουν αλλά και οι κίνδυνοι… προσγείωσης.

ΧΑ: Τα «γκανιάν» του… Φεβρουαρίου!
Με κέρδη 17% για τον Γ.Δ. και σχεδόν 28% για τον «εικοσάρη», το Χ.Α. έκανε το πιο δυναμικό ξεκίνημά του την τελευταία 15ετία! Οι πιθανότητες λοιπόν να κινηθεί ανοδικά η αγορά στη διάρκεια του 2012 είναι πλέον αυξημένες, αφού ο πρώτος μήνας του έτους έκλεισε ανοδικά και με τέτοια ορμή! Το φαινόμενο του Ιανουαρίου (as goes January, so goes the year) μπορεί να είναι σύμμαχος για το ελληνικό χρηματιστήριο φέτος, αφού από το 2000 το έχει επιβεβαιώσει στις 7 από τις 12 χρονιές!

Οι τράπεζες, βέβαια, έχουν την τιμητική τους καθώς από τα χαμηλά τους στις αρχές Ιανουαρίου έχουν αποδώσει πάνω από 125%, ενώ ούτε τα σύννεφα γύρω από το deal Alpha - EFG μπόρεσαν να εμποδίσουν την αγοραστική ορμή.

Βέβαια, οι traders και οι επενδυτές ας κρατήσουν μια... πισινή, γιατί εντυπωσιακά και με κέρδη 12,5% για τον Γενικό Δείκτη ξεκίνησε και το 2011, αλλά κατέληξε σε… εκατόμβη για τις μετοχικές αξίες και με ελάχιστες μετοχές να κλείνουν το έτος με θετικό πρόσημο. Πάντως, από τις 31 μετοχές που εμφάνισαν άνοδο στο ταμπλό του Χ.Α. το 2011, μόλις 4 είχαν εμφανίσει πτώση τον Ιανουάριο!

Ωστόσο, το σημείο που φέτος μπορεί να κάνει τη διαφορά είναι ότι οι προοπτικές του 2012 είναι χειρότερες από αυτές του 2011! Δηλαδή, ενώ στο δεύτερο μισό του 2011 αναμενόταν κάποια ανάκαμψη, που διαψεύστηκε και οδήγησε και το Χ.Α. στον γκρεμό, για το 2012 έχουν προεξοφληθεί τα χειρότερα, οπότε η όποια θετική εξέλιξη θα αποτυπωθεί στο ταμπλό εξίσου έντονα.

Τα στοιχεία στα οποία ποντάρουν οι αισιόδοξοι και έχουν ήδη προκαλέσει ένα ιδιόμορφο screening μεταξύ των μετοχικών τίτλων στο ταμπλό του Χ.Α. είναι τρία:

1.
Το πρώτο αφορά τη δυνατότητα της αγοράς να συνεχίσει την ανοδική της πορεία σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, αρκεί να επιβεβαιωθεί και πρακτικά το κλίμα που υπάρχει στην Ευρώπη για να κλείσει το PSI+. Αυτό το σενάριο προεξοφλούν όσοι τοποθετήθηκαν από τα χαμηλά των 620 μονάδων (235 μονάδες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση), καθώς ποντάρουν στο ότι η λύση πρέπει να έχει προκύψει πριν από τη λήξη του ομολόγου των 14,4 δισ. ευρώ του Μαρτίου.

Η συλλογιστική πίσω από αυτό το στοίχημα των ταύρων είναι ότι, αν η Ευρώπη δεν επιθυμεί την οριστική της διάλυση, τότε πρέπει επιτέλους να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά, γιατί το δεύτερο τρίμηνο που ακολουθεί θα είναι σκέτη κόλαση, μια και σε αυτό το χρονικό διάστημα συσσωρεύονται οι μεγαλύτερες εκδόσεις χρέους από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

2. Το δεύτερο στοιχείο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η απουσία νέων πωλητών! Από τις ελληνικές μετοχές είχαν αποχωρήσει πλήρως σημαντικοί παίκτες του εξωτερικού, οι οποίοι φοβήθηκαν την ελληνική αγορά τίτλων. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2011, οι ξένοι επενδυτές ανέκαμψαν, αυξάνοντας το ποσοστό τους στο 50,9% από 49,1% τον Νοέμβριο του 2011.

Πάντως, γνώστες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι θέσεις long από τους ξένους είναι ακόμα στο μίνιμουμ, οπότε εκτιμούν ότι οι αθρόες τοποθετήσεις θα είναι και η κινητήριος δύναμη για να οδηγηθεί η αγορά υψηλότερα, όταν και αν αυτές έρθουν.

3.
Το τρίτο στοιχείο σχετίζεται με το γεγονός ότι στα πρόσφατα χαμηλά των 620 μονάδων, στις αρχές του έτους, οι ταύροι θεωρούν πως οι μετοχές προεξόφλησαν και το χειρότερο σενάριο, αφενός επειδή οι αποτιμήσεις σε πολλές περιπτώσεις είναι εξόφθαλμα χαμηλές, αφετέρου γιατί τα ελληνικά ομόλογα προσέγγισαν τιμές που περιλάμβαναν πλέον haircut άνω του 65%!

Οι μετοχές που ξεχωρίζουν

Παραδόξως, οι μετοχές που ξεχωρίζουν από την υψηλή κεφαλαιοποίηση για την ώρα δεν είναι τα top picks ούτε των ξένων αναλυτών, όπως είθισται να συμβαίνει, αλλά ούτε και των Ελλήνων! Ξεχωρίζουν τρεις κατηγορίες τίτλων, όπου οι τραπεζικοί... λάμπουν μετά από καιρό.

Σε αρκετές περιπτώσεις τραπεζικών τίτλων, οι τιμές-στόχοι των αναλυτών είναι ήδη… παρελθόν και έχουν ξεπεραστεί από τις τιμές στο ταμπλό του Χ.Α.! Οι δύο άλλες κατηγορίες που ξεχωρίζουν είναι μικρότερες μετοχές, που είχαν πιεστεί δυσανάλογα το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα και αντιδρούν, όπως και μετοχές με υπεραπόδοση όλο το προηγούμενο διάστημα που συνεχίζουν την καλύτερη πορεία τους. 

*Μεγάλος πρωταγωνιστής στο ταμπλό είναι οι τράπεζες. Η Alpha Bank με απόδοση 183%, η EFG Eurobank με 143%, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με 96%, η Εθνική Τράπεζα και η Πειραιώς με 70% και 168% αντίστοιχα οδηγούν εκ του ασφαλούς τον δείκτη ψηλότερα. Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί ότι ο τραπεζικός δείκτης από τα χαμηλά των 212 μονάδων στις 11 Ιανουαρίου έχει αντιδράσει εκθετικά, αφού έχει εκτοξευθεί στις 480 μονάδες (άνοδος 126%).

Όμως, η ανοδική πορεία του κλάδου αφορά περισσότερο τις ελληνικές μετοχές, αφού η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin Popular Bank κινούνται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα της τάξεως του 35%-37%. Η εξήγηση για το άλμα στις τιμές των τραπεζών δεν μπορεί να είναι άλλη από την αισιοδοξία για το PSI+, την BlackRock αλλά και για τις κοινές του ΤΧΣ που ίσως μοιάζουν περισσότερο με… προνομιούχες.

Πάντως, το άνοιγμα θέσεων long είναι πιθανόν να ενισχύσει την ένταση της αντίδρασης, υπό την προϋπόθεση ότι το PSI+ θα κλείσει σύντομα. Για την Alpha Bank, την ΕΤΕ, την Πειραιώς και την MPB οι τιμές-στόχοι έχουν ξεπεραστεί από 23% έως 55%, ενώ η Κύπρου, το Τ.Τ. και η EFG έχουν ακόμα δρόμο (+30%, +27% και +74%).

*Μετοχές όπως ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Σιδενόρ, Χαλκόρ, ΓΕΚ Τέρνα, Frigoglass, Intralot και J&P Άβαξ είχαν πιεστεί σημαντικά σε όλη τη διάρκεια του 2011 και στο πρώτο δεκαήμερο του 2012, με αποτέλεσμα να λειτουργούν και με τη λογική του πιεσμένου ελατηρίου.

*Τίτλοι όπως Τιτάν, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Αστήρ, ΟΛΠ, Ελληνικά Καλώδια, Μέτκα, Καράτζης και μερικοί ακόμα απλώς συνεχίζουν την πορεία της υπεραπόδοσης και της μερικής αυτονόμησης που είχαν χαράξει από το 2011, αφού είχαν αποσυνδέσει την πορεία τους στο ταμπλό του Χ.Α. από τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Τα όρια της τάσης και οι κίνδυνοι

Τα όρια της ανόδου δεν γίνεται να αποτυπωθούν με σαφήνεια και μπορούν να αναλυθούν μόνο με πιθανότητες, ωστόσο ο πρώτος και προφανής κίνδυνος είναι πως η αγορά προεξοφλεί εξελίξεις που σύντομα θα διαψευστούν. Κάποιοι εκτιμούν ότι μόλις αρχίσει να ξεδιπλώνεται η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος του PSI+ θα υπάξει μεγάλο περιθώριο για αντιστροφή του ράλι στις περιφερειακές αγορές μετοχών και ομολόγων.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν περιοριστεί γύρω στο 6%, ενώ της Ισπανίας κοντά στο 5%. Το στοιχείο που επισημαίνουν οι πεσιμιστές είναι ότι ειδικά στο ελληνικό PSI+ υπάρχουν αρκετά εμπόδια στην εθελοντική ανταλλαγή και τέτοια εμπόδια μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή τόσο από τους βραχυπρόθεσμους κατόχους ομολόγων όσο και από τους κατόχους θέσεων και σε CDS.

Επίσης, είναι ενδεικτικό ότι ξένοι για την ώρα απέχουν από τις αγορές των ελληνικών τίτλων. Στο βάθος οι πιο επιφυλακτικοί επενδυτές βλέπουν τις αυξήσεις κεφαλαίων που ετοιμάζουν οι τράπεζες και κάποιοι δικαιολογούν το απότομο ράλι των τιμών αποκλειστικά και μόνο λόγω των επόμενων κινήσεων που θα πρέπει να γίνουν λόγω του PSI+ και της BlackRock.

Η τεχνική εικόνα της αγοράς μόλις έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και, παρά τις πρώτες ενδείξεις ότι ίσως κάτι αρχίζει να κινείται, το ζήτημα είναι κατά πόσον θα ενεργοποιηθεί ένα μεγαλύτερο κομμάτι και αν οι όγκοι συναλλαγών δείξουν πραγματική και υγιή ζήτηση.

Το rebound που βρίσκεται σε εξέλιξη θα μετεξελιχθεί σε ανοδική ορμή, σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές, μόνο σε περίπτωση όπου λάβουν χώρα μαζικές εισροές κεφαλαίων, μια και προς το παρόν οι κινήσεις περιορίζονται στον τραπεζικό κυρίως κλάδο. Για την ώρα, πρόκειται για καθαρά τεχνική κίνηση από μία αγορά που ήταν υπερπουλημένη και πολύ κοντά σε χαμηλά πολλών ετών.

***Αναλυτικά οι αποδόσεις και οι τιμές-στόχοι των μετοχών του FTSE/ASE MID Cap και του FTSE/ASE-20 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v