Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Πυρετός» στην περιφέρεια!

Μετά το ράλι του τελευταίου εξαμήνου, οι επενδυτές αναζητούν «χαρτιά» που είτε έχουν «μείνει πίσω», είτε μπορούν να συνεχίσουν την κούρσα της ανόδου. Οι προοπτικές, οι κίνδυνοι και 12 ενδεικτικά παραδείγματα.

Χρηματιστήριο: «Πυρετός» στην περιφέρεια!
Η μετοχή της ακριτικής γαλακτοβιομηχανίας Κρι Κρι έχει αποφέρει κέρδη 156% το τελευταίο εξάμηνο λόγω μια σειράς θεμελιωδών παραγόντων (ισχυρή κερδοφορία, άριστη ρευστότητα, διεθνοποιημένος προσανατολισμός, θετικές προοπτικές), αλλά και της αλλαγής κλίματος που επικρατεί στο Χ.Α. σχετικά με τις μετοχές της περιφέρειας.

Ένα δεύτερο χρυσοφόρο παράδειγμα της περιφέρειας είναι αυτό της Ικτίνος Μάρμαρα, η μετοχή της οποίας το τελευταίο εξάμηνο έδωσε +138%! Η αλήθεια είναι -όπως και στο παράδειγμα της ΚΡΙ ΚΡΙ- πως η Ικτίνος διαθέτει μια σειρά σημαντικά πλεονεκτήματα (εξωστρέφεια, σημαντική τοποθέτηση στον χώρο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, βλέψεις από τον τουριστικό κλάδο, ισχυρή κερδοφορία), ωστόσο κανένα μεγάλο νέο δεν είχαμε για την εταιρεία την τελευταία περίοδο της μεγάλης χρηματιστηριακής ανόδου. Το κλειδί βρίσκεται στην ενεργοποίηση εγχώριων χρηματιστηριακών δυνάμεων γύρω από μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης.

Γενικότερα, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι της χρηματιστηριακής αγοράς που θα έβλεπαν θετικά το σενάριο μεγαλύτερης τόνωσης της «καλής περιφέρειας» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όχι μόνο για λόγους συμφέροντος (η άνοδος και οι τζίροι στο ταμπλό φέρνουν έσοδα στους επαγγελματίες του κλάδου), αλλά και επειδή:

• Επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τη γενικότερη πορεία των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μέσα στο 2013, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο συνέχισης της μείωσης του κινδύνου της χώρας και της σταδιακής προσέλκυσης επενδύσεων.

• Οι βασικές επενδυτικές επιλογές που προσφέρει πλέον το Χ.Α. έχουν περιοριστεί σε κάποιον βαθμό εξαιτίας: α) της δυσπιστίας της αγοράς απέναντι στον τραπεζικό κλάδο, β) της επικείμενης (προσωρινής έστω) αποχώρησης της Coca Cola Hellenic από το ταμπλό και γ) των πολύ μεγάλων αποδόσεων που έχουν αποφέρει τους τελευταίους μήνες ορισμένα «γερά χαρτιά», με ενδεικτικές περιπτώσεις αυτές του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και της Folli Follie (+172,5%, +204,4% και +137% αντίστοιχα, το τελευταίο εξάμηνο).

• Οι ιδιοκτήτες αρκετών περιφερειακών εταιρειών βλέποντας τα μεγάλα ποσοστά ανόδου άλλων εταιρειών, έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται μετά από πολύ καιρό για την αποτίμηση και τις προοπτικές των μετοχών τους.

• Η διοίκηση της ΕΧΑΕ προσπαθεί να διευρύνει την γκάμα των προσφερόμενων τίτλων που απευθύνονται σε χαρτοφυλάκια του εξωτερικού και μάλιστα εκεί αποσκοπεί η δημιουργία των τριών νέων δεικτών FTSE: Διεθνούς Δραστηριοποίησης, Διεθνούς Δραστηριοποίησης Plus και Θεμελιωδών Μεγεθών.

Στον δείκτη Διεθνούς Δραστηριοποίησης Plus περιλαμβάνονται περιφερειακές μετοχές, όπως αυτές των Alco Hellas, Αεροπορία Αιγαίου, Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες, Eurodrip, Ελληνικά Καλώδια, Επίλεκτος, FG Europe, Ικτίνος, Καράτζη, Kleemann, Κυριακίδης Μάρμαρα, Inform Λύκος, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Ιχθυοτροφεία Σελόντα και Centric.

Ενώ στον δείκτη Mid-Small Cap Θεμελιωδών Μεγεθών συγκαταλέγονται περιφερειακές μετοχές, όπως αυτές των εταιρειών Alco Hellas, Βογιατζόγλου Systems, Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες, Eurodrip, Ελβέ Ενδυμάτων, Ελτον Χημικά, Ideal, Καραμολέγκος, Quest Holdings, Κρι Κρι, Κυριακίδης Μάρμαρα, Μύλοι Λούλη, Newsphone, Autohellas, Πλαστικά Κρήτης, Παπουτσάνης, Revoil, Cyclon και Μύλοι Σαραντόπουλου.

Βέβαια, το όλο θέμα πέρα από προοπτικές συνεπάγεται και κινδύνους καθώς: α) ήδη οι τιμές πολλών μετοχών έχουν σταματήσει να είναι «τσάμπα» μετά το ράλι των τελευταίων μηνών, β) οι όποιες θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς είναι εύθραυστες και εύκολα αναστρέψιμες και γ) υπάρχει ο φόβος ότι μαζί με την «καλή περιφέρεια» θα έχουμε κινήσεις ανόδου και στα λεγόμενα… σαπάκια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να δημιουργηθεί μελλοντικά ένα ακόμη… κύμα εγκλωβισμένων μικροεπενδυτών.

Ενδεικτικά παραδείγματα

Στον παρατιθέμενο πίνακα, παρουσιάζονται ενδεικτικά οι περιπτώσεις δώδεκα εταιρειών της λεγόμενης περιφέρειας, οι αποδόσεις τους το δεύτερο εξάμηνο του 2012, καθώς και η καθαρή κερδοφορία που σημείωσαν στο εννεάμηνο της περυσινής οικονομικής χρήσης.

Mevaco: Χρονιά ρεκόρ ήταν το 2012 σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών, λόγω και των νέων εργασιών που έχουν αναληφθεί κυρίως στο εξωτερικό. Το 2013 ξεκινά με ακόμη καλύτερες προοπτικές, λόγω του ανεκτέλεστου υπολοίπου συμβάσεων, ενώ όγκος εργασιών αναμένεται σε περίπτωση όπου «τρέξουν» τελικά οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι.

ΕΛΤΡΑΚ: Τα αποτελέσματα του 2012 επηρεάστηκαν εμφανώς από την οικονομική κρίση και τη γενικότερη επενδυτική απραξία στη χώρα (ζημίες στο εννεάμηνο του 2012). Η οικονομική πορεία της ΕΛΤΡΑΚ είναι σε σημαντικό βαθμό παράλληλη με την πορεία των κατασκευαστικών έργων (αντιπροσωπεύει μεταξύ άλλων και τα εκσκαπτικά μηχανήματα της Caterpillar) και έτσι σε περίπτωση όπου ξεμπλοκάρουν οι αυτοχρηματοδοτούμενοι οδικοί άξονες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους τότε εκτιμάται πως θα αναληφθεί σημαντικός όγκος νέων εργασιών από την εισηγμένη.

Ευρωπαϊκή Πίστη: Η εταιρεία έχει ξεπεράσει πλήρως το πλήγμα των «κουρεμένων» κρατικών ομολόγων, εμφανίζοντας σημαντικά κέρδη τόσο το 2011, όσο και το 2012. Τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να διευρύνει το ασφαλιστικό της δίκτυο και να ανεβάζει τα μερίδια αγοράς της.

Κορρές: Αποτίμηση απαιτητική σε σχέση με την καθαρή κερδοφορία του 2012, ωστόσο ο εισηγμένος όμιλος διαθέτει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης (κυρίως στις αγορές του εξωτερικού) μέσα από τις αυξημένες πωλήσεις: α) ήδη υπαρχόντων προϊόντων σε περισσότερες χώρες και αγορές και β) νέων καινοτόμων προϊόντων που ετοιμάζονται να λανσαριστούν, μετά από προεργασία ετών στο κομμάτι της έρευνας.

Flexopack: Κλασικό εξαγωγικό χαρτί, με ανοδική λειτουργική κερδοφορία (το 2011 υπήρξε μη επαναλαμβανόμενο κέρδος) και με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό μέσα στο 2012. Το 2013 θα επηρεαστεί προφανώς από τη γενικότερη ύφεση στις αγορές του εξωτερικού, ωστόσο η εισηγμένη επενδύει όλο και περισσότερο στις διεθνείς αγορές, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για περαιτέρω μελλοντική ανάπτυξη.

Space Hellas: Η εταιρεία κατάφερε μέσα στο 2012 να διατηρήσει κερδοφόρο αποτέλεσμα, παρά τη δραματική υποχώρηση της ζήτησης στον ιδιωτικό τομέα και την ουσιαστική ανυπαρξία έργων του δημοσίου. Μέσα στη διετία 2013-2014 ενδέχεται να διαμορφωθούν θετικότερες συνθήκες λόγω: α) της εκκίνησης των έργων του δημοσίου που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, β) των εργασιών που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση των τραπεζικών συγχωνεύσεων και γ) των συμβολαίων που ενδεχομένως η εταιρεία αναλάβει στο εξωτερικό, μετά από κινήσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και πάνω από ένα έτος.

Πλαίσιο: Η εταιρεία κατάφερε στο εννεάμηνο του 2012 να διατηρήσει ισχυρή κερδοφορία και κυρίως να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το θετικό καθαρό της ταμείο. Το 2013 αναμένεται να εξελιχθεί σε έτος ξεκαθαρίσματος για τον κλάδο και το Πλαίσιο συγκαταλέγεται στους δυνατούς κρίκους. Θετικό στοιχείο για τη μετοχή οι συνεχείς αγορές του βασικού μετόχου.

ΕΛΤΟΝ Χημικά: Πρόκειται για μία από τις πολύ λίγες εισηγμένες που κατά τη διάρκεια της κρίσης κατάφεραν να διατηρήσουν ή και να επαυξήσουν τα κεκτημένα, διευρύνοντας μερίδια στην εγχώρια αγορά και την προϊοντική γκάμα και με επέκταση στο εξωτερικό. Το 2012 υπήρξε μία ακόμη επιτυχημένη χρονιά. Το 2013 ξεκινά με στόχο την άσκηση παρόμοιων πολιτικών και την περαιτέρω διεθνοποίηση των εργασιών του ομίλου.

Autohellas: Το 2012 η εισηγμένη εκτιμάται ότι διατήρησε το μεγαλύτερο κομμάτι των λειτουργικών κερδών της (τα αποτελέσματα εννεαμήνου έχουν επηρεαστεί από ζημίες χαρτοφυλακίου), ενώ συνέχισε να σημειώνει θετικές ταμειακές ροές και να επενδύσει σε παράπλευρες δραστηριότητες με μακροπρόθεσμη απόδοση. Ο όμιλος θα ευνοηθεί σε περίπτωση όπου το 2013 αυξηθεί ο εισερχόμενος τουρισμός της Ελλάδας.

Καραμολέγκος: Η γνωστή αρτοβιομηχανία έχει αμυνθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά την περίοδο της κρίσης: α) εκμεταλλευόμενη τη δραστική υποχώρηση μεριδίων των ανταγωνιστικών προϊόντων της Nutriart, β) επεκτεινόμενη στα Βαλκάνια και γ) αποκτώντας μερίδια στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Με ανάλογο μίγμα πολιτικών αναμένεται να κινηθεί και μέσα στο 2013 σε έναν αρκετά σταθερό κλάδο, όσον αφορά το ύψος της ζήτησης.


Χ.Α.: Εταιρείες της χρηματιστηριακής περιφέρειας

Εταιρεία

Αποτίμηση*

Μεταβολή 6μήνου

Κέρδη 9μήνου (εκατ. ευρώ)

ΚΡΙ ΚΡΙ

52,57

156,50%

6,72

Καραμολέγκος

16,75

137,90%

1,37

Πλαίσιο

82,35

107,20%

4,95

Ικτίνος Μάρμαρα

36,3

90,90%

3,15

Ευρωπαϊκή Πίστη

28,05

90,60%

2,95

Flexopack

35,98

80,60%

2,73

ΕΛΤΟΝ Χημικά

24,7

70,40%

2,95

Mevaco

14,7

52,20%

0,61

Autohellas

66,9

47,20%

8,6

Space Hellas

8,91

10,40%

0,3

Κορρές

53,8

2,56%

1,39

ΕΛΤΡΑΚ

26,05

-4,40%

-2,11

* Με βάση το κλείσιμο της 31ης/12/2012

Τα ποσά σε εκατομμύρια ευρώ



* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v