Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ποια χαρτιά ποντάρει τώρα η αγορά

Πώς αποκρατικοποιήσεις και αλλαγή κλίματος για τις ΑΜΚ των τραπεζών ξαναμοιράζουν την τράπουλα. Οι μετοχές που τρέχουν και οι αλλαγές στα top picks των αναλυτών. Οι τιμές-στόχοι, οι τίτλοι που έχουν υπεραποδώσει.

Σε ποια χαρτιά ποντάρει τώρα η αγορά
Σε νέο ανακάτεμα της τράπουλας στα αγαπημένα χαρτιά της αγοράς οδηγεί η αλλαγή σκηνικού στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι αποκρατικοποιήσεις και η προσδοκία ότι οι τράπεζες θα συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια από ιδιώτες μετριάζουν την κυρίαρχη έως πρόσφατα άποψη ότι το Χ.Α. δεν πρόκειται να κινηθεί σύντομα σε υψηλότερα επίπεδα.

Παρότι ακόμη και το βελτιωμένο τίμημα που ακούγεται ότι θα προσφέρει η Emma Delta για το 33% του ΟΠΑΠ την προσεχή Τετάρτη, είναι χαμηλότερο της τρέχουσας αξίας του Οργανισμού, η πιθανή πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση βελτιώνει το κλίμα στο Χ.Α., μια και θα αποτελέσει το πρώτο έμπρακτο δείγμα μείωσης του ρίσκου χώρας.

Το ερώτημα είναι αν θα λειτουργήσει ως καταλύτης και για τις υπόλοιπες προς ιδιωτικοποίηση εισηγμένες, και επομένως και για το σύνολο της αγοράς.

Η θετική έκβαση στη δύσκολη περίπτωση του ΟΠΑΠ αλλάζει τη ματιά της αγοράς και για τις άλλες περιπτώσεις αποκρατικοποίησης, όπως είναι ο διαγωνισμός για την πώληση των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ αλλά και για όλες τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ κ.ά.).

Υπό το παραπάνω πρίσμα εξηγείται η επάνοδος από τα επενδυτικά…αζήτητα του τίτλου της ΔΕΗ στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές. Ο τίτλος της ΔΕΗ μετράει ήδη στο πρώτο τρίμηνο πέντε θετικές συστάσεις και μία μόλις αρνητική κι η μέση τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 7,35 ευρώ, λίγο υψηλότερα δηλαδή από το χθεσινό κλείσιμο.

Ταυτόχρονα, η αγορά πλέον προεξοφλεί την επιτυχία των ΑΜΚ, και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις (Πειραιώς, Alpha) με τέτοια συμμετοχή ιδιωτών που θα επιτρέπει την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου.

Πρόκειται για αλλαγή που ενδεχομένως να αποδειχθεί κομβική για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του FTSE 25 και του Γ.Δ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τμήματα ανάλυσης για τις τράπεζες που προχωρούν σε αυξήσεις ενισχύουν το καλό κλίμα καθώς, παρότι λείπουν ακόμη κρίσιμα στοιχεία όπως η τιμή διάθεσης, συνιστούν υπό προϋποθέσεις (κυριότερη η εξέλιξη της οικονομίας με βάση τις εκτιμήσεις του μνημονίου και της τρόικας) τη συμμετοχή στις ΑΜΚ.

Με δεδομένο, πάντως, ότι η μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς παραμένει πτωτική όσο ο 25άρης δεν διασπά πειστικά ανοδικά την περιοχή των 315-320 μονάδων, οι αναλυτές προκρίνουν ακόμη θέσεις άμυνας και οι βασικές επιλογές παραμένουν περιορισμένες σε ένα στενό πυρήνα 20 τίτλων. Οι επιλογές τους εστιάζουν σε τίτλους με καλές ταμειακές ροές, σε σχέση με τον δανεισμό τους, και με χαμηλούς δείκτες EV/EBITDA και P/BV, ενώ παράλληλα διατηρείται η αποστροφή στις τραπεζικές μετοχές.

Αυτό, όμως, μπορεί να αλλάξει δυναμικά εφόσον οι τράπεζες βρουν το 10% έως και τις 29 Απριλίου (γενική συνέλευση Εθνικής).


Ποιες κορυφαίες επιλογές έχουν τρέξει

Το rotation θέσεων στο δεύτερο τρίμηνο του έτους φέρνει πιο ψηλά τίτλους που πραγματοποιούν δυνατό comeback στο πρώτο τρίμηνο του έτους όπως ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo και Ελλάκτωρ, νεοεισερχομένη η ΣΩΛΚ, ενώ φαίνεται να υποχωρούν η Coca Cola 3E, ο Τιτάν και η Frigoglass. Ο ΟΤΕ, η Folli Follie και η Μέτκα παραμένουν υψηλά στις θέσεις των αναλυτών.

• Ο ΟΠΑΠ, με το τίμημα της πώλησης να είναι στο προσκήνιο, εμφανίζει την καλύτερη επίδοση στο ταμπλό του Χ.Α. το 2013 με +27%. Οι αναλυτές άλλαξαν την προσέγγισή τους, ωστόσο το περιθώριο ανόδου δεν είναι υψηλό από τα τρέχοντα επίπεδα, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 7 ευρώ από τους αναλυτές.

• Η μετοχή της ΔΕΗ επιστρέφει από τα… αζήτητα δυναμικά στις επενδυτικές επιλογές αφού έχει πλέον 5 θετικές συστάσεις και μόλις μία αρνητική. Με άνοδο 21% το 2013 και πλέον εμφανίζει μικρό περιθώριο ανόδου αφού η μέση τιμή-στόχος ανέρχεται στα 7,35 ευρώ.

• Η Jumbo φαίνεται επίσης κερδισμένη και συμμετάσχει ενεργά στο ράλι της αγοράς με περίπου 19% φέτος, ωστόσο το περιθώριο ανόδου είναι πλέον μικρό, της τάξεως του 5%, δεδομένου ότι η τιμή-στόχος ξεπερνά ελαφρώς την τρέχουσα τιμή. Η εταιρεία πέρασε τελικά αλώβητη το θέμα των καταθέσεων στην Κύπρο.

• Η μετοχή του ΟΤΕ παραμένει το top pick στην ελληνική αγορά μετοχών, ενώ υπεραποδίδει της αγοράς με 23%. Το περιθώριο ανόδου παραμένει υψηλό στο 18% αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 7,4 ευρώ ανά μετοχή.

• Η Folli Follie Group συνεχίζει να υπεραποδίδει του Χ.Α. και προλαβαίνει και ξεπερνά τις αυξήσεις στις τιμές-στόχους των αναλυτών. Βάσει της μέσης τιμής-στόχου, που είναι στα 13,2 ευρώ, το περιθώριο ανόδου από αυτά τα επίπεδα είναι αρνητικό.

• Για τη Μέτκα, η μέση τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 13,3 ευρώ, με περιθώριο απόδοσης 18%. Αν και η μέση τιμή-στόχος διατηρείται στα 6,2 ευρώ, το περιθώριο ανόδου παραμένει υψηλό.

• Η Ελλάκτωρ, που εμφανίζει απόδοση 21% στον μήνα ξεπερνώντας κατά πολύ το Χ.Α., εμφανίζεται ενισχυμένη, ενώ το περιθώριο ανόδου είναι ακόμα άνω του 55% αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 3,3 ευρώ ανά μετοχή.

• Σημαντική αναβάθμιση για τη μετοχή της Σωλ. Κορίνθου, αφού ο στόχος πλέον βρίσκεται στα 2,3 ευρώ από 1,4 ευρώ, αν και το περιθώριο ανόδου είναι μικρό. Στα θετικά και η ένταξη της εταιρείας στον δείκτη των blue chips.


Ποιες απέχουν σημαντικά από τις τιμές-στόχους

Στον αντίποδα, υπάρχουν μετοχές που περιλαμβάνονται στις κορυφαίες επιλογές, αλλά είναι διαπραγματεύσιμες σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το τέλος του 2012, και ως εκ τούτου έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου ως προς τις τιμές-στόχους.

• Αν και η μέση τιμή-στόχος για την Coca Cola 3E έχει αυξηθεί στα 18,73 ευρώ, δύο ξένοι πλέον επενδυτικοί οίκοι είναι αρνητικοί για την παραπέρα άνοδο στην τιμή και το μέσο περιθώριο ανόδου είναι μικρό, και μάλιστα έχει προέλθει από την πρόσφατη μείωση της τιμής στις τελευταίες συνεδριάσεις.

• Χωρίς συμμετοχή στο ράλι κινείται η Motor Oil, με τη μέση-τιμή στόχο να είναι στα 9,35 ευρώ ανά μετοχή. Παρότι απέχει 14% από τη μέση τιμή-στόχο της και παραμένει μαζί με τον ΟΤΕ μία από τις κορυφαίες επιλογές με 6 θετικές συστάσεις από τους αναλυτές, η απόδοση του τίτλου είναι -3% για το 2013.

• Με υψηλότερη άνοδο από την αγορά και τη ΜΟΗ κινείται ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων, ωστόσο μερικές ημέρες ήταν αρκετή για να ξεπεράσει τη μέση τιμή-στόχο των αναλυτών κατά 10%, στα 7,5 ευρώ.

• Η μετοχή του Τιτάνα κινείται αρκετά υψηλότερα από τις τιμές-στόχους των αναλυτών. Η μέση τιμή-στόχος για την κοινή μετοχή της Τιτάν είναι τα 13,34 ευρώ έναντι 14,3 ευρώ που είναι η τιμή στο Χ.Α. Η απόδοση του τίτλου το 2013 είναι μόλις 2,5%.

• Για τη Frigoglass η τιμή-στόχος δίνει ακόμα upside 25%.



Η συμπεριφορά των μικρομεσαίων τίτλων

• Για την ΕΥΔΑΠ το περιθώριο παραμένει θετικό στο 18%, ενώ η τιμή-στόχος αυξήθηκε στα 6,3 ευρώ.
• Μικρό θετικό περιθώριο εμφανίζει ο τίτλο της ΕΥΑΘ. Η τιμή-στόχος για τη μετοχή είναι στα 5,6 ευρώ, σημαντικά αυξημένη από τα 4,9 ευρώ.
• Η Fourlis έχει αναβαθμιστεί αισθητά του τελευταίους μήνες με τη μέση τιμή-στόχο στα 2,7 από 1,8 ευρώ και περιθώριο λίγο πάνω από 25%.
• Για τη ΓΕΚ το περιθώριο ανόδου από τη μέση τιμή-στόχο (που είναι τα 2,5 ευρώ) είναι πλέον 18%.
• Η Σαράντης υπεραποδίδει της αγοράς, αλλά η μέση τιμή-στόχος απέχει 4% από την αγοραία τιμή.
• Μικρή μείωση στη μέση τιμή-στόχο για την Τέρνα Ενεργειακή στα 3,3 από 3,5 ευρώ. Η μετοχή αποδίδει 22% τον τελευταίο μήνα και το περιθώριο ανόδου είναι πλέον αρνητικό.
• Για τη Eurobank Properties, με μέση τιμή-στόχο στα 5,4 ευρώ, το περιθώριο μεταβολής είναι αρνητικό.
• Η ΕΧΑΕ, με άνοδο 34% στο ταμπλό του Χ.Α. στο 12μηνο, θεωρητικά δεν προσφέρει περιθώρια ανόδου αφού η μέση τιμή-στόχος βρίσκεται στα 4,6 ευρώ.
• Για τη Σιδενόρ το αρνητικό περιθώριο παραμένει, παρότι η μέση τιμή-στόχος αυξήθηκε στο 1,25 από 0,8 ευρώ. Η απόδοσή της στον μήνα είναι 24%.
• Μικρή υποαπόδοση για την Aegean Airlines, ενώ το περιθώριο ανόδου επίσης είναι αρνητικό στο 21%, αφού η τιμή-στόχος είναι 1,85 ευρώ.
• Η Autohellas εμφανίζει περιθώριο ανόδου άνω του 40%, ωστόσο οι όγκοι συναλλαγών είναι απογοητευτικοί.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v