Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε με την κρίση

Στον τόπο υπήρχαν πάντοτε δυο Ελλάδες: Της διαφθοράς και της αρπαχτής, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά Κ. Μητσοτάκη. «Βολές» και κατά Γεωργιάδη με αφορμή τη δήλωσή του για τις offshore. Τι είπε για ΕΒΖ, ΕΝΛΚΩ και ΒΦΛ.

Τσίπρας: Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε με την κρίση

«Όταν ξεκινήσαμε το θεσμό των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων κάποιοι μίλησαν για επικοινωνιακό τέχνασμα. Κάποιοι προσπάθησαν μάλιστα να αποτρέψουν τα στελέχη τους από το να μετέχουν», σημείωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας από την Θράκη.

«Εχουμε ανάγκη το διάλογο και την διαφορετική άποψη», τόνισε και συμπλήρωσε πως σήμερα δεν υπάρχει κανείς καλόπιστος πολίτης που να θεωρεί ότι δεν είναι αυτά τα συνέδρια «ευκαιρία» για τις περιοχές της χώρας. «Ακούμε, αποφασίζουμε και δεσμευόμαστε, πρώτα απ’ όλα η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

Από το πώς αντιμετωπίζει ο καθένας την προσπάθεια να ανοίξουν δρόμοι ανάπτυξης, από το πώς αντιμετωπίζει το κοινωνικό μέρισμα και κάθε βήμα για να ξεκολλήσουμε από τη στασιμότητα, από το πώς αντιμετωπίζει το κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής και των off shore κρίνεται, τόνισε αφήνοντας σαφείς αιχμές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο καθένας καταλαβαίνει τη διαφορά της Θράκης από τα νησιά Καϋμάν», συμπλήρωσε. Επιτέθηκε και κατά του Άδωνι Γεωργιάδη που είπε ότι αποτελεί ηθικό δικαίωμα να παρκάρεις χρήματα σε offshore για να αποφύγεις την υπερφορολόγηση.

«Αν βρεθήκαμε ως χώρα στην χρεοκοπία δεν είναι γιατί δεν είχαμε δυνατότητες αλλά γιατί πάντοτε σε αυτό τον τόπο υπήρχαν δυο Ελλάδες: αυτή της δημιουργίας και αυτή της διαφθοράς και της αρπαχτής». Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας η Ελλάδα της παραγωγής πάσχιζε να πάει μπροστά και η άλλη πως θα απομυζήσει τον κόπο της πρώτης. «Τώρα μας λένε ότι αυτό ήταν εκτός από νόμιμο είναι και ηθικό».

«Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε με την Ελλάδα της κρίσης. Δεν θα επιστρέψει», υπογράμμισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι πάει στην Θράκη πολλές φορές μέχρι το 2019 οπότε θα γίνουν οι εκλογές και εκτίμησε ότι με την θέληση του λαού θα συνεχίσει να πηγαίνει.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Αναφέρθηκε αναλυτικά στους σχεδιασμούς για τον πρωτογενή τομέα αλλά και τη βιομηχανία. Ως προς την τελευταία μίλησε για τις οκτώ βιομηχανικές περιοχές που υπάρχουν στην περιφέρεια αλλά και σημαντικές επιχειρήσεις που υπάρχουν εκεί. Αναφέρθηκε σε μια κακοδιαχείριση που έχει οδηγήσει σημαντικούς ομίλους σε κλείσιμο. Αναφέρθηκε στα λιπάσματα στη Νέα Καρβάλη (ΒΦΛ), την ΕΒΖ και την ΕΝΚΛΩ.

Για τα Λιπάσματα είπε ότι στόχος είναι να εφαρμοστούν οι νόμοι και οι αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζόμενους αλλά και να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής που θα αναπτύξει την επιχείρηση.

Για την ΕΒΖ ο πρωθυπουργός είπε ότι η κακοδιαχείριση την απαξίωσε και την οδήγησε ουσιαστικά σε χρεοκοπία. Η κυβέρνηση είπε προσπάθησε να τη στηρίξει. Τα εργοστάσια άνοιξαν και η εταιρεία στηρίχθηκε οικονομικά με τρόπο συμβατό με τους περιορισμούς της ΕΕ και οικονομικά σκάνδαλα με ανείσπρακτες οφειλές 50 εκατ. ευρώ στάλθηκαν στις αρχές. «Θα συνεχίσουμε με όλες τις ενέργειες για να κρατηθεί ζωντανή και να ενισχύσει τη λειτουργία της, γιατί αυτό αφορά εργαζόμενους και παραγωγούς».

Στην ΕΝΚΛΩ, είπε, η διέξοδος είναι να οδηγηθούμε στη μόνη νόμιμη και καθαρή λύση. Πτωχευτική διαδικασία και πλειστηριασμοί για να μπορέσουν να λειτουργήσουν κάποια από τα εργοστάσια. «Δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά την παρακολουθούμε στενά».

Αναφορικά με τον κλάδο της ενέργειας έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στους αγωγούς που διέρχονται ή σχεδιάζεται να περάσουν από την περιοχή. Αναφέρθηκε στους αποθηκευτικούς χώρους της Καβάλας αλλά και την πλωτή μονάδα LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Η μειονότητα

Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρα για τους μουσουλμάνους που ζουν στην περιοχή. Μίλησε για συγκεκριμένα μέτρα στην Παιδεία και την προσπάθεια για ενίσχυση της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης.

Σημείωσε ότι σήμερα οι Ελληνες πολίτες της μειονότητας δεν έχουν δικαίωμα να πάνε στα αστικά δικαστήρια για κληρονομικές υποθέσεις. Αναφέρθηκε στις αποφάσεις του ΣτΕ και όπως είπε αυτή η πραγματικότητα θα αλλάξει δίνοντας το δικαίωμα της επιλογής στους πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας.

Δήλωσε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση στην Βουλή με πέντε στόχους:

* Θα καθιστά ρητά την δικαιοδοσία του Μουφτή «προαιρετική» και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

* Θα ορίζεται ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας.

* Θα υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα για τους αναγκαίους δικονομικούς κανόνες, ώστε ο Μουφτής να ασκεί τα καθήκοντά του σε συγκεκριμένο πλαίσιο.

* Θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις διέπονται από τον αστικό νόμο και όχι το μουσουλμανικό δίκαιο εκτός αν ο ενδιαφερόμενος ζητήσει εγγράφως το αντίθετο.

* Θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες είναι ισχυρές και εφαρμόζονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v