Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι γενικοί γραμματείς ανάβουν φωτιές στην κυβέρνηση

Κίνδυνος μεγάλης αρρυθμίας στο κυβερνητικό έργο από τις επικείμενες αλλαγές γενικών γραμματέων στα Υπουργεία. Τα αυστηρά κριτήρια των προκηρύξεων και η «απώλεια εμπειρίας». Πονοκέφαλος πιθανές προσφυγές.

Οι γενικοί γραμματείς ανάβουν φωτιές στην κυβέρνηση

Αναστάτωση προκαλούν στην κυβέρνηση οι επικείμενες αλλαγές γενικών γραμματέων στα υπουργεία καθώς ενάμιση χρόνο πριν τις εκλογές υπάρχει ο κίνδυνος να «παγώσει» η κρατική μηχανή.

Με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές και για την «αποκομματικοποίηση του κρατικού μηχανισμού», οι γενικοί γραμματείς θα επιλέγονται μέσω διαγωνισμού που παρακολουθεί ανεξάρτητη επιτροπή για τετραετή θητεία. Το πρόβλημα είναι πως πλήθος γενικών γραμματέων δεν καλύπτει τα αυστηρά κριτήρια (μεταπτυχιακός τίτλος κ.λπ.), που βάζουν οι προκηρύξεις για τους νέους γενικούς γραμματείς.

Παράλληλα η τριετής πλέον παρουσία αρκετών εξ αυτών στην κυβέρνηση και η εμπειρία που έχουν αποκτήσει δεν περιλαμβάνεται στα κριτήρια αξιολόγησης, με αποτέλεσμα να κινούνται ήδη προς την πόρτα της εξόδου. Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο να χαθεί πολύτιμος χρόνος σε μια κρίσιμη περίοδο.

Όπως λένε, σε μια χρονική συγκυρία που πρέπει η κυβέρνηση και η διοίκηση να τρέξουν, θα χαθούν μήνες μέχρι να ενημερωθούν οι νέοι γραμματείς, «ακόμα και αν επιλεγούν πρόσωπα που στηρίζουν τις πολιτικές μας επιλογές». Γιατί υπάρχει και ο κίνδυνος να επιλεγούν στελέχη του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα που δεν θα ταυτίζονται με την κυβερνητική πολιτική και τότε η κατάσταση θα γίνει πολύ πιο περίπλοκη.

Οι ίδιοι θεωρούν λάθος το γεγονός πως επί θητείας Χρ. Βερναρδάκη ως αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών συμφωνήθηκε να προχωρήσει το συγκεκριμένο θέμα με τους δανειστές. Οι τελευταίοι είχαν θέσει και παλαιότερα το ζήτημα επιλογής των ανώτερων στελεχών της διοικητικής μηχανής, χωρίς να καταφέρουν να το επιβάλουν.

Όπως επισημαίνουν όσοι θεωρούν πως υπήρξε αστοχία, η κυβέρνηση έπρεπε να επιμείνει πως μόνο οι διοικητικοί γενικοί γραμματείς (που παρακολουθούν την καθημερινή λειτουργία του μηχανισμού των υπουργείων, του προσωπικού κ.λπ.) θα επιλέγονταν μέσω της νέας διαδικασίας. Όμως, οι θεματικοί/τομεακοί γενικοί γραμματείς, μέσω των οποίων ασκείται η πολιτική της κυβέρνησης, έπρεπε να εξαιρεθούν.

Προσθέτουν πως ακόμα και αν μέσω της εν εξελίξει διαδικασίας επιλεγούν γραμματείς τετραετούς θητείας που πρόσκεινται στον κυβερνητικό συνασπισμό, τυχόν πολιτική αλλαγή θα δημιουργήσει «ψυγεία σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπουργείου»!

«Μαζί με τους γενικούς γραμματείς που θα αποχωρήσουν από τα υπουργεία, θα απομακρυνθούν και δεκάδες συνεργάτες τους, οι οποίοι είχαν εργαστεί τα τελευταία χρόνια και είχαν αποκτήσει εμπειρία σε πλήθος θεμάτων», λένε όσοι ανησυχούν για τις αλλαγές. Πρόκειται για εμπειρία που «δεν περισσεύει», με δεδομένη την περιορισμένη δεξαμενή στελεχών που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που διαπιστώθηκε στην πράξη, στα τρία χρόνια κυβερνητικής παρουσίας.

Το θέμα, που κορυφώνεται αυτές τις ημέρες, καθώς πρέπει να βγουν και οι τελευταίες προσκλήσεις για την επιλογή των νέων γραμματέων, έχει απασχολήσει τις τελευταίες εβδομάδες την κυβέρνηση. Κάποια στιγμή είχε μπει στο τραπέζι η πρόταση να ενισχυθούν τα γραφεία των υπουργών με την πρόσληψη των συνεργατών των γενικών γραμματέων που στην ουσία θα απολυθούν. Η πρόταση, αφού κυκλοφόρησε επί εβδομάδες, αποσύρθηκε, γιατί διαπιστώθηκε πως η δημιουργία ενός τεράστιου υπουργικού γραφείου δεν θα λύσει το πρόβλημα. Ο μηχανισμός του υπουργείου θα συνεχίσει να απευθύνεται στον γενικό γραμματέα αφού αυτός αξιολογεί τα ανώτερα στελέχη και από αυτόν εξαρτάται η διοικητική τους εξέλιξη.

Η αμηχανία που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποτυπώνεται και στις προσκλήσεις που έχουν δημοσιεύσει αρκετά υπουργεία. Κάποιες εξ αυτών θεωρούνται «επικίνδυνες για προσφυγές», ένα ενδεχόμενο που μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. «Φανταστείτε να επιλεγεί ένας γενικός γραμματέας και ένας άλλος υποψήφιος να προσφύγει δικαστικά και να δικαιωθεί έπειτα από 8-10 μήνες;» επισημαίνει πρόσωπο που παρακολουθεί τη διαδικασία. «Φανταστείτε το ενδεχόμενο βροχής προσφυγών που θα αφήσει ακέφαλες κάποιες γενικές γραμματείες για κάποιους μήνες;».

Πρόκειται για δοκιμασία που, όπως φαίνεται από τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος, προσπαθεί να μαζέψει όπως όπως κάθε υπουργός, αφού κεντρική κατεύθυνση δεν συμφωνήθηκε.

Αρκετοί από τους υπουργούς ετοιμάζονται, πάντως, να αποχαιρετήσουν γενικούς γραμματείς σε κρίσιμες θέσεις και ενώ βρίσκονται στον αέρα πολλά ζητήματα, που ξεκινούν από την προώθηση επενδύσεων και φτάνουν μέχρι την ολοκλήρωση κρίσιμων θεσμικών παρεμβάσεων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v