Τσίπρας: Πρέπει να παλεύουμε καθημερινά για την παγκόσμια ειρήνη

Ακροδεξιοί και εθνικιστές έχουν το δικό τους σχέδιο που είναι διαχρονικό, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός από το Παρίσι. Αξίζει παρά τις διαφορές μας για την Ευρώπη, τόνισε. Τα τετ α τετ του Αλ. Τσίπρα με Τραμπ, Πούτιν και Ερντογάν.

Τσίπρας: Πρέπει να παλεύουμε καθημερινά για την παγκόσμια ειρήνη

Βρισκόμαστε ενώπιον ενός ιστορικού deja vu, ανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη.

«Αξίζει σήμερα να δούμε αυτές τις συγκρίσεις και να αγωνιστούμε, παρά τις διαφορές μας, για την Ευρώπη, διότι η ιστορία δεν μπορεί να περιμένει και όταν επαναλαμβάνεται είναι πολύ σκληρή απέναντί μας.» ανέφερε.

«Η Ευρώπη χτίστηκε ξανά μετά από δυο παγκόσμιους πολέμους έχοντας ως θεμέλια την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία της εργασίας, την ισότητα των δύο φύλων, την αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων, την ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς.

Ακροδεξιοί και εθνικιστές έχουν το δικό τους σχέδιο που είναι σαφές και διαχρονικό. Διαίρεση της κοινωνίας, στοχοποίηση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, καλλιέργεια του φόβου, επίκληση ενός εθνικού μεγαλείου, το οποίο δε χωράει κανέναν άλλο πέρα από τους εκλεκτούς τους.

Ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι, απευθύνθηκαν σε κοινωνίες καθημαγμένες, στις οποίες κυριαρχούσε ο φόβος και η απόγνωση. Οι κυρίαρχες ελίτ ήταν απολύτως ανυπόληπτες. Ήταν οι άνθρωποι που έστειλαν τα παιδιά τους σε ένα πόλεμο, που εκ των πραγμάτων, δεν γινόταν να κερδίσει ουσιαστικά κανείς.

Φασισμός και ναζισμός είναι απάνθρωπες ιδεολογίες, είναι όμως πανίσχυρες διότι απευθύνονται σε ένστικτα.

Σε συνθήκες πολέμου, επικρατεί το ένστικτο της επιβίωσης. Μετά τον πόλεμο όμως, ο ηττημένος, διακατέχεται το ένστικτο της εκδίκησης. Εκεί πάτησαν οι δημαγωγοί της περιόδου» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι σήμερα, όπου έχουμε την άνοδο του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, αλλά και συγκρούσεις ανά τον κόσμο, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τις παγκόσμιες αξίες και ότι πρέπει να παλεύουμε για την ειρήνη καθημερινά.

Οι επαφές Τσίπρα στο Παρίσι

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων στο Παρίσι, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με σειρά ηγετών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκτός από τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, την Γερμανίδα Καγκελάριο, 'Αγγελα Μέρκελ, και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και με σειρά άλλων ηγετών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος Τραμπ συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Ο Πρόεδρος Πούτιν είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι τον περιμένει στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου. Ο Πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε την πρόσκλησή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, μεταδίδει το ΑΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v