Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Τσίπρας: Ζητά ψήφο εμπιστοσύνης και ανοίγεται στον προοδευτικό χώρο

Πρόσκληση συμπόρευσης για την προοδευτική διακυβέρνηση. «Βελούδινο διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνουν δύο, τουλάχιστον, λεπτομέρειες. Τι διαμηνύει ο Σπ. Δανέλλης. Η Τετάρτη, ο Μοσκοβισί και η «αριθμητική» της εμπιστοσύνης: 145+1+4+1+;

Α. Τσίπρας: Ζητά ψήφο εμπιστοσύνης και ανοίγεται στον προοδευτικό χώρο

Η επόμενη ημέρα της αποχώρησης Καμμένου από την κυβέρνηση βρίσκει τον Αλέξη Τσίπρα έτοιμο να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες μέσα στο ερχόμενο δεκαήμερο.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός, αξιοποιώντας αφενός την εξέλιξη αυτή και αφετέρου την επικείμενη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επισημοποίησε χθες, σε σχετική εκδήλωση παραγόντων από τον κεντροαριστερό-εκσυγκρονιστικό χώρο στην οποία κλήθηκε να δώσει το παρών, το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ προς αυτόν τον χώρο: με αφορμή τις εκλογικές μάχες που έρχονται, συμπεριλαμβανομένης και της εθνικής, απηύθυνε πρόσκληση συμπόρευσης όλων των προοδευτικών δυνάμεων «για την προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο μας».

Οι εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Ο κ. Τσίπρας έσπευσε ήδη χθες, μετά την καταλυτική συνάντηση με τον κ. Καμμένο, να παρουσιάσει... τμήμα του ανασχηματισμού, ανακοινώνοντας ότι νέος υπουργός Άμυνας θα είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Αποστολάκης.

Η εξέλιξη ικανοποίησε σαφώς τον απερχόμενο υπουργό, καθώς η συνεργασία τους ήταν άψογη και είχαν τρέξει από κοινού κρίσιμες καταστάσεις στον ευαίσθητο τομέα της εθνικής άμυνας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που καθιστούν το «διαζύγιο» Τσίπρα-Καμμένου επί της ουσίας «βελούδινο», παρά τις φραστικές εξάρσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η ορκωμοσία έχει προγραμματισθεί για αύριο, συνεπώς τις επόμενες ώρες πρέπει να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ, για να αποστρατεύσει τον κ. Αποστολάκη.

Όσον αφορά τον συνολικό ανασχηματισμό, η προσοχή πέφτει στο υπουργείο Εξωτερικών (σ.σ. ο κ. Τσίπρας, όταν το παρέλαβε από τον Νίκο Κοτζιά, είχε διευκρινίσει ότι θα παρέμενε σ' αυτό μέχρι να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών) και στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, καθώς η Κατερίνα Νοτοπούλου θα παραιτηθεί, προκειμένου να διεκδικήσει τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Παρότι δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να κλείσουν όλα σήμερα-αύριο, φαίνεται ότι προκρίνεται η άποψη που θέλει τον ανασχηματισμό μετά τις ψηφοφορίες στη Βουλή. Ώστε ο πρωθυπουργός, απαλλαγμένος από αυτά τα δύο «βάρη», να παρουσιάσει ένα κυβερνητικό σχήμα που να σηματοδοτεί και το «άνοιγμα» στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Πόλεμος εναντίον των «υπέρ»

Επειδή, πάντως, έχουν αρχίσει οι κατηγορίες περί «ανταλλαγμάτων» προς βουλευτές προκειμένου να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν κάθε κίνηση που θα μπορούσε να αφήσει σχετικά υπονοούμενα.

Ασφαλείς πληροφορίες μάλιστα εμφανίζουν τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη να έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα γίνει... ούτε υπουργός ούτε θα ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δανέλλης (σ.σ. εκ των ομιλητών στη χθεσινή «κεντροαριστερή» εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπου δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «οι κύριοι Τσίπρας και Ζάεφ γράφουν ιστορία») έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα δώσει και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ψηφοφορία και... Μοσκοβισί την Τετάρτη

Η διαδικασία στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης θα ξεκινήσει την Τρίτη, δεδομένου ότι το σχετικό αίτημα το υπέβαλε ο κ. Τσίπρας χθες στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση (σ.σ. Το Σύνταγμα ορίζει διήμερο κενό μεταξύ αιτήματος και έναρξης της συζήτησης).

Όπως αποφασίστηκε δεν θα εξαντληθεί το τριήμερο συζήτησης που προβλέπει το Σύνταγμα («το πολύ τρεις ημέρες»), αλλά να ολοκληρωθεί η διαδικασία την Τετάρτη, με την ονομαστική ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Κατά σύμπτωση, την Τετάρτη θα βρίσκεται στην Αθήνα ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος, εάν γίνει η ψηφοφορία την ίδια ημέρα, θα είναι... παρατηρητής των εξελίξεων.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας, στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, διευκρίνισε ότι εάν δεν πάρει 151 βουλευτές στην ψήφο εμπιστοσύνης, θα προχωρήσει σε εκλογές, αφού προηγουμένως ολοκληρώσει τη συνταγματική αναθεώρηση και ψηφίσει τα λεγόμενα «κοινωνικά νομοσχέδια».

Αφησε δηλαδή να εννοηθεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα φέρει στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ενδεχόμενο που δεν πέρασε απαρατήρητο από στελέχη της Πειραιώς, τα οποία, εκτιμώντας ότι το κόμμα της ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές, δεν θα ήθελαν με τίποτα να παραλάβουν την εν λόγω «καυτή πατάτα». 

Το άθροισμα των 151 «ναι»

Σε κάθε περίπτωση, η «αριθμητική» της Βουλής έχει ως εξής:

• Ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 145 βουλευτές.

• Ο κ. Καμμένος, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου χθες, διευκρίνισε κατά λέξη: «Δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης εγώ, η κυρία Κόλλια και ο κύριος Κατσίκης».

Τούτο σημαίνει ότι οι άλλοι τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ θα δώσουν, δηλαδή οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις που το έχουν δηλώσει δημοσίως εδώ και καιρό, η Έλενα Κουντουρά, το ξεκαθάρισε σήμερα και διεγράφη από την ΚΟ των ΑΝΕΛ ενώ ψήφο εμπιστοσύνης δίνει και ο Βασίλης Κόκκαλης (το επιβεβαίωσε σήμερα με δήλωσή του).

Αυτός είναι… ο δεύτερος λόγος που συνηγορεί στο «βελούδινο διαζύγιο», καθώς ο πρώην κυβερνητικός εταίρος δεν θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας (σ.σ. στην ψήφο εμπιστοσύνης) και άρα, στην ουσία αποδέχεται τα τέσσερα «ναι». Με τον τρόπο αυτό… γλιτώνει τις ισάριθμες διαγραφές και επομένως διατηρεί την κοινοβουλευτική του ομάδα των ΑΝΕΛ.

• Θετικός σε ψήφο εμπιστοσύνης, όπως σημειώσαμε, είναι ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, παρά το ισχυρό ενδεχόμενο να διαγραφεί στη συνέχεια από το κόμμα του.

• Μαζί με την ανεξάρτητη βουλευτή και υφυπουργό Δημόσιας Τάξης Κατερίνα Παπακώστα, συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

Κάποιες πληροφορίες επιμένουν ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν θετικές ψήφοι και άλλων βουλευτών, ωστόσο αυτό μένει να αποδειχθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v