Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκουρλέτης: Προσπάθεια της κυβέρνησης να απαξιώσει τη ΔΕΗ

Η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει ένα καταστροφικό σχέδιο για τη ΔΕΗ, υποστηρίζει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Νεοφιλελεύθερος δογματισμός για την πώληση των υδροηλεκτρικών. Υπήρξε εγκατάλειψη των ανανεώσιμων πηγών στο παρελθόν.

Σκουρλέτης: Προσπάθεια της κυβέρνησης να απαξιώσει τη ΔΕΗ

Την άποψη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την παράδοση των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ στους ιδιώτες, καθώς και ότι επιχειρεί να υλοποιήσει έναν παρωχημένο και καταστροφικό για την επιχείρηση σχεδιασμό, εξέφρασε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ1.

«Επιχειρείται, μετά από χρόνια, να εφαρμοστεί ένα σχέδιο το οποίο θα είναι καταστροφικό για τον χώρο της ενέργειας, για τη Δημόσια Επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα σχέδιο που έχει ξεπεραστεί από τα πράγματα. Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι προσπάθεια απαξίωσης για να δοθούν τα υδροηλεκτρικά της ΔEH σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα».

«Η εταιρεία έχει πάρα πολλά προβλήματα από την υπερχρέωση 5 δισ. ευρώ που υπέστη επί των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Επί των ημερών μας αυτή μειώθηκε κατά 25 με 30%. Τα πράγματα έχουν μπει σε μία σειρά. Τώρα επιχειρείται να δοθούν τα φιλέτα της εταιρείας, που είναι τα υδροηλεκτρικά, κοψοχρονιά». […] «Διότι υπάρχει ένας νεοφιλελεύθερος δογματισμός, που λέει ότι αυτά πρέπει να πάνε στους ιδιώτες».

«Επί των ημερών μας διαχωρίστηκε το δημόσιο Δίκτυο Υψηλής Τάσης, ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος κατά 51% παραμένει στον δημόσιο έλεγχο κι αυτή τη στιγμή αποτελεί μια τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες. Θέλουν να την πουλήσουν σε ιδιώτες. Αυτό, όμως, δεν έχει να κάνει με την απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Το Δίκτυο το κατέχει ένας, είναι φυσικό μονοπώλιο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτή την υποδομή στρατηγικής σημασίας δεν μπορεί να την εκμεταλλεύεται το Δημόσιο και πρέπει να τη δώσει σε κάποιους ιδιώτες».

Αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές σχολίασε πως  «βεβαίως η ΔEH έχει προβλήματα. Τα είχε όμως από το ’15. Θυμόσαστε αυτόν τον πολύ μεγάλο αριθμό ληξιπρόθεσμων λογαριασμών που δεν μπορούσε να εισπράξει για πάρα πολλούς λόγους. Τα οποία έχουν παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα με ένα σκαμπανέβασμα ανάλογα με την πολιτική εισπραξιμότητας που ακολουθεί η ΔEH… Γιατί λοιπόν άρχισαν να ανεβαίνουν τα ληξιπρόθεσμα από το 2010 και μετά; Διότι όταν αυξήθηκε, από το '11 μέχρι το '15, κατά 60% το ηλεκτρικό ρεύμα, την ίδια στιγμή  μειώθηκε το εισόδημά της χώρας κατά 25%. Δηλαδή  και αφαιρούσαμε, μέσω των μνημονιακών πολιτικών, εισόδημα από τις τσέπες των ανθρώπων και αυξάναμε το ρεύμα. Ήμασταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην ακρίβεια του ρεύματος στο οικιακό και η δεύτερη στο βιομηχανικό ρεύμα. Να υπογραμμίσουμε το βιομηχανικό ρεύμα, διότι λέμε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις επενδύσεις και είχαμε το μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος, παράγοντα αρνητικό για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επενδύσεων». 

Σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ο Π. Σκουρλέτης υποστήριξε πως «υπήρχε εγκατάλειψη, προηγούμενα, από τη ΔEH, ενός επενδυτικού σχεδίου στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με αποτέλεσμα να χάσει έσοδα από το πιο κερδοφόρο κομμάτι των επενδύσεων, όπως είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Έμειναν έργα επί δεκαετίες πίσω… Εμείς επανεκκινήσαμε  το σχέδιο των ΑΠΕ. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η ένατη στον κόσμο σε παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Τέλος, αναφερόμενος στης ηλεκτρικές διασυνδέσεις μεταξύ Λακωνίας - Χανίων και Αττικής - Ηρακλείου Κρήτης, σχολίασε πως τα δύο έργα «θα ηλεκτροδοτούν την Κρήτη, της οποίας συνεχώς αυξάνονται οι ανάγκες, διότι εκεί υπάρχει τουρισμός και μία πολύ καλή αναπτυξιακή προοπτική και θα μπορούν να μεταφέρουν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από ανεμογεννήτριες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v