Βουλή: «Οχι» στην αίτηση αντισυνταγματικότητας για τον ΠτΔ

Αρνητικά αποφάνθηκε η πλειοψηφία της Βουλής στην αίτηση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το άρθρο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα. Το τριήμερο-φωτιά στη Βουλή.

Βουλή: «Οχι» στην αίτηση αντισυνταγματικότητας για τον ΠτΔ

Την απόρριψη της αίτησης αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο που αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια. Το θέμα προκάλεσε σφοδρές πολιτικές αντιπαραθέσεις, ενώ η αίτηση αντισυνταγματικότητας ψηφίστηκε τελικά μόνο από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η συζήτηση για μία ακόμα φορά πέρασε στο κατά πόσο η παρούσα Βουλή δεσμεύεται από τις κατευθύνσεις που είχε δώσει η προηγούμενη Βουλή (που ήταν η προτείνουσα). Την άποψη πως υπάρχει «δέσμευση» υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής έχουν διαφωνήσει (μάλιστα για το θέμα αυτό είχαν υπάρξει συγκρούσεις και στην προηγούμενη Βουλή).

Επίσης στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας αναβίωσε μία ακόμα συζήτηση, που είχε απασχολήσει την προηγούμενη Βουλή. Αυτό αφορούσε στη στάση της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσει στην προτείνουσα Βουλή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να συγκεντρωθούν πάνω από 180 ψήφοι και τώρα το σχετικό άρθρο να αναθεωρηθεί με 151 «ναι».

Τον λόγο πήρε στην Ολομέλεια ο Κων. Τασούλας λέγοντας πως η Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρεται στο να μη μετατρέπεται η διάταξη από συναινετική παρότρυνση σε πρόκληση ακυβερνησίας. Και επεσήμανε -με αφορμή τα πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ- πως η στάση που ακολουθήθηκε «δεν ήταν κόλπο, ήταν στοιχειώδης πράξη προστασίας του Συντάγματος και της Δημοκρατίας».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως η ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωτόγνωρη για τα κοινοβουλευτικά χρονικά. Μάλιστα είπε πως παραβιάζει και τον Κανονισμό της Βουλής, καθώς ενστάσεις αντισυνταγματικότητας προβλέπονται μόνο στην προτείνουσα Βουλή.

Κατά της ένστασης τάχθηκε από το Κίνημα Αλλαγής ο Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας πως «είναι δημοκρατικό ατόπημα, δεν θα το κάνουμε». Όπως είπε, η προηγούμενη Βουλή δεν μπορεί να δεσμεύει την επόμενη, με δεδομένο άλλωστε πως υπάρχει νωπή λαϊκή εντολή.

«Το ζήτημα είναι πολιτικό» είπε από το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας, ο οποίος απευθυνόμενος τόσο προς τη Ν.Δ. όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου είχατε ψηφίσει όλοι μαζί». Για να προσθέσει πως με δεδομένο πως το άρθρο 30 δεν είναι στα αναθεωρητέα άρθρα, δεν μπορεί να υπάρξει επαναφορά της συζήτησης στην εκλογή από τον λαό. «Ελεος με την υποκρισία» ανέφερε και προσέθεσε «παίζονται πολιτικά παιχνίδια με συνταγματικό προκάλυμμα και δεν συμμετέχουμε στην ψηφοφορία αυτής της διαδικασίας».

«Οι μάσκες έπεσαν» τόνισε από την Ελληνική Λύση ο Κων. Χήτας, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία πως κάνουν μικροκομματικά παιχνίδια. 

Τριήμερο-φωτιά στη Βουλή

Σε μετωπική σύγκρουση εφ' όλης της ύλης προχωράνε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με αιχμή του δόρατος τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Η περίοδος πολιτικής ηρεμίας -που... παραδοσιακά ακολουθεί μία εκλογική αναμέτρηση- φαίνεται πως έχει λήξει και οι πολιτικοί «μονομάχοι» παίρνουν θέση μάχης.

Σήμερα τα φώτα πέφτουν πάνω στο άρθρο 32, που αφορά στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Το επόμενο ραντεβού στα κοινοβουλευτικά έδρανα δίνεται αύριο, οπότε και συζητείται το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών. Την Παρασκευή ακολουθεί η Ώρα του Πρωθυπουργού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά στις επίκαιρες ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα για τους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και της Φώφης Γεννηματά για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Οι πολύωρες αυτές συνεδριάσεις στην Ολομέλεια φωτίζουν τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων. Μάλιστα ακόμα και σε περιπτώσεις που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνούν στην ανάγκη αναθεώρησης ενός άρθρου, υπάρχει διαφορετική εκτίμηση για το περιεχόμενο των αλλαγών.

Ο δεύτερος γύρος της πολιτικής αντιπαράθεσης θα γίνει αύριο στη συζήτηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Επίσης είναι ένα άρθρο που αρκούν 151 «ναι» για να περάσει και επομένως η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Με επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει ερμηνευτική δήλωση, με το επιχείρημα πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει παραγραφή πράξεων διαφθοράς που τυχόν έχουν τελεστεί από υπουργούς. Ωστόσο η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις τόσο σε Νέα Δημοκρατία όσο και σε Κίνημα Αλλαγής, που άσκησαν κριτική για τη χρονική στιγμή που κατατέθηκε το αίτημα (σημειώνοντας πως είχε ήδη γίνει η συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής). Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως σκοπεύει να κρατήσει ψηλά το συγκεκριμένο θέμα, δίνοντας κοινοβουλευτική συνέχεια.

Αύριο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια ένα ακόμα πολυσυζητημένο άρθρο -το 54-, που αφορά στην αλλαγή διατάξεων του εκλογικού νόμου. Το συγκεκριμένο άρθρο συνδέεται με το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο να δηλώνει χθες αισιόδοξος στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τον αριθμό των ψήφων που θα συγκεντρωθούν.

Το καυτό κοινοβουλευτικό τριήμερο ολοκληρώνεται την Παρασκευή, με την Ώρα του Πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έρθει στη Βουλή για να απαντήσει σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για «επιεική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς». Κριτική ασκεί μεταξύ άλλων για το ότι:

- Έχει τεθεί ενιαίο χρονικό όριο (18 μηνών) στη διάρκεια της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων, στο πλαίσιο υποθέσεων που αφορούν «ξέπλυμα χρήματος».

- Αφαιρείται από τη Δικαιοσύνη το δικαίωμα της αυτεπάγγελτης δίωξης στελεχών σε τραπεζικά ιδρύματα.

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά εστιάζει στο προσφυγικό/μεταναστευτικό. Και ρωτά τον πρωθυπουργό:

- Αν θα επιμείνει στην πιστή εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας και στο Δουβλίνο ή θα προτείνει εναλλακτικό σχέδιο και κατανομή των βαρών σε όλες τις χώρες-μέλη;

-Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών και την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων στην ενδοχώρα καθώς και για την ουσιαστική φύλαξη των συνόρων μας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και από πού θα αντληθούν οι πόροι για την εφαρμογή του;

Μέσα σε αυτό το σκηνικό αντιπαραθέσεων, χθες υπήρξε και νέο μέτωπο κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Η Νέα Δημοκρατία προτείνει να υπάρξει προσθήκη στο άρθρο 21 -παρ.1- του Συντάγματος πως «το κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Την ίδια στιγμή, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την κυβέρνηση πως «συνταγματοποιεί τα μνημόνια και τις συνταγές του ΔΝΤ» που ήθελε κόψιμο των επιδομάτων και ενσωμάτωσή τους στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v