Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει στην ανάγκη έκδοσης coronabonds ο Μητσοτάκης

Τι είπε ο πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Ε.Ε. Ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης. Ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στα σύνορα.

Επιμένει στην ανάγκη έκδοσης coronabonds ο Μητσοτάκης

Οι αναμενόμενες νέες γερμανικές ενστάσεις απέτρεψαν τη σύναψη συμφωνίας στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. για τα μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων από την πανδημία. Στην υψηλών τόνων συνεδρίαση αποτυπώθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων και το χάσμα που χωρίζει τη Γερμανία -κυρίως- από τις υπόλοιπες χώρες, ως επί το πλείστον από το Νότο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τασσόμενος στο πλευρό του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, επέμεινε, κατά την παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη, στο περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε με άλλους 8 Ευρωπαίους ηγέτες στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, για την έκδοση coronabonds (κορωνο-ομολόγου). Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός, οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. 

Παράλληλα, υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής, άνευ προηγουμένου κ.λπ.) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, τονίζοντας έτσι την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών. 

Ο εξαρχής στόχος του πρωθυπουργού ήταν η μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως υπενθυμίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την προηγούμενη περίοδο με την κρίση χρέους, που είχε ως επίκεντρο τις χώρες του Νότου και ιδιαίτερα την Ελλάδα, δεν κατέστη δυνατή μια συντονισμένη αντίδραση που θα έφτανε μέχρι και την έκδοση ενός ευρω-ομολόγου. Εκφράζουν δε την ελπίδα τους ότι η ιστορία δεν θα επαναληφθεί.

«Ανάσα» στην οικονομία

«Ο καθένας θα πρέπει να αναλογιστεί την κρισιμότητα των στιγμών και το κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη», σημειώνει στενός συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, επισημαίνοντας την ανάγκη συνδυασμού του ειδικού ομολόγου και των εργαλείων που έχει στη διάθεσή του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, για να δοθεί ανάσα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, προειδοποίησε ότι αν το μπλοκ δεν αντιδράσει, μπορεί να αναγκάσει την ΕΚΤ να εφαρμόσει ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα έθετε σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Πλέον, η «μπάλα» περνάει στο Eurogroup, το οποίο καλείται να παρουσιάσει προτάσεις στους 27 ηγέτες εντός δύο εβδομάδων. Οι προτάσεις αυτές, σύμφωνα με τη σχετική κοινή δήλωση μετά την τηλεδιάσκεψη, «θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την άνευ προηγουμένου φύση του σοκ από τον κορωνοϊό που πλήττει όλες τις χώρες μας και οι οποίες θα εντατικοποιηθούν, εάν χρειαστεί, με περαιτέρω ενέργειες, προκειμένου να δοθεί ολοκληρωμένη απάντηση».

Ο πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Τουρκίας, ενημερώνοντας τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στα σύνορα. Η Ελλάδα, σημείωσε, «θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα σύνορά της, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ διεμήνυσε ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των προκλήσεων της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαρτίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποστείλει επιστολή προς τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, μία μέρα πριν αυτοί συμμετάσχουν σε τηλεδιάσκεψη με τον Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να τους ενημερώσει για όσα συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες στον Έβρο και τις θέσεις της χώρας για τη μεταναστευτική πολιτική. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v