Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο διπλός «πονοκέφαλος» Μητσοτάκη για την οικονομία

Διευρύνεται το δίχτυ προστασίας για όσους πλήττονται από την κρίση. Προς ένταξη και η κατηγορία των επιστημόνων (γιατροί, δικηγόροι κ.ά) στο επίδομα των 800 ευρώ. Ζητούμενο η δυναμική επανεκκίνηση την επόμενη μέρα. Κομβική η στάση της Ευρώπης.

Ο διπλός «πονοκέφαλος» Μητσοτάκη για την οικονομία

Έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στην κυβέρνηση όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Τα δεδομένα ανατράπηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη, μαζί τους και ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου το οποίο θα πρέπει να βρει λύση στα αδιέξοδα που δημιουργούνται, τόσο για την παρούσα φάση όσο και για την επόμενη μέρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός της δύσκολης προσπάθειας που καταβάλλεται σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα για να μην ξεφύγει από τον έλεγχο ο αριθμός των ανθρώπινων απωλειών και των νέων κρουσμάτων από τον κορωνοϊό, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, επανασχεδιάζοντας την πολιτική που θα πρέπει να εφαρμοστεί. Επιδίωξή τους, να καλυφθούν μεν οι ανάγκες όσων αντιμετωπίζουν τα περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα, αλλά χωρίς να προκληθεί ανεπανόρθωτος δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι αν η κρίση κρατήσει μερικούς μήνες, θα έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις αφού θα υπάρχει μεγάλη απώλεια του ΑΕΠ, όμως στη συνέχεια, όπως υποστηρίζουν, «με τους κατάλληλους χειρισμούς, σε συνάρτηση και με τις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μπορεί να γίνει δυναμική επανεκκίνηση».

Αυτός είναι άλλωστε και ο διπλός «πονοκέφαλος» - πρόκληση για τον πρωθυπουργό όσον αφορά την οικονομία: αφενός το δίχτυ προστασίας που θα πρέπει να απλωθεί για όσους πλήττονται αυτή τη στιγμή και αφετέρου η νέα συμφωνία η οποία θα πρέπει να συναφθεί στη συνέχεια.

Ο στόχος που τίθεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι «να επανακτηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το χαμένο έδαφος όταν τελειώσει η περιπέτεια, με επαρκή χρηματοδότηση της οικονομίας, ώστε να ξαναπάρει δυναμικά μπροστά, να υπάρχει δικαιοσύνη στη λήψη των μέτρων στήριξης και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας».

Ήδη έχουν ανακοινωθεί τρεις δέσμες μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 4,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ. Ποσοστό, όπως λένε στην κυβέρνηση, μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κυμαίνεται στο 2% του ΑΕΠ.

Ο φόβος για μαζικά λουκέτα και εκτόξευση της ανεργίας εκ των πραγμάτων είναι ορατός και πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι να στηριχθούν το δημόσιο σύστημα υγείας, η απασχόληση, τα εισοδήματα και η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Σε έναν μέχρι τώρα απολογισμό που κάνουν στην κυβέρνηση, έχει αναπτυχθεί μια ασπίδα προστασίας σε 600.000 επιχειρήσεις και 1,2 εκατομμύρια μισθωτούς, καθώς και 550.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Ωστόσο γνωρίζουν καλά ότι θα χρειαστεί να ξανανοίξει η «στρόφιγγα», δεδομένης της άγνωστης διάρκειας της κρίσης και πολύ πιθανό να επαληθευθεί το σενάριο ότι τα χειρότερα, ειδικά σε τομείς όπως ο τουρισμός, έρχονται.

«Προβληματικό παιδί»

Στο πλαίσιο αυτό, ίσως και εντός της εβδομάδας, να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για περαιτέρω διεύρυνση του αριθμού δικαιούχων των μέτρων στήριξης, ενώ δεν αποκλείεται τελικά, μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν, η κατηγορία των επιστημόνων (δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών κ.α.), αντί των 600 ευρώ με κατάρτιση, να λάβουν τελικά και αυτοί τη γενική ενίσχυση των 800 ευρώ. Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, εξάλλου, όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παράτασης στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

Κομβικό ρόλο στην όλη διαδικασία θα παίξει και η στάση της Ευρώπης, σχετικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης των πληγεισών χωρών. Μέσα στην εβδομάδα, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε., ηχηρή ήταν η σύγκρουση κρατών, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, το Βέλγιο και η Ιρλανδία από τη μία με τη Γερμανία κυρίως από την άλλη, σχετικά με το ευρωομόλογο για τον κορωνοϊό. «Για να βγει πιο δυνατή η Ευρώπη, προϋπόθεση είναι η πιο στενή συνεργασία στην αντιμετώπιση των ίδιων προβλημάτων, όπως η έκδοση του ευρωομολόγου. Δηλαδή ένα χαμηλό επιτόκιο για όλους και μία κατανομή για χώρες που την χρειάζονται», τόνισε χθες ο κ. Πέτσας.

Η Ελλάδα, λένε στην κυβέρνηση, «έχει κάθε συμφέρον να προκρίνει ευρωπαϊκές λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης και εκφράζει αυτή τη θέση σε όλα τα fora που συμμετέχει (Eurogroup, Συμβούλιο Κορυφής κ.λπ.).

Και είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτή την κρίση δεν είμαστε το… προβληματικό παιδί, αλλά μια χώρα που κάθεται ισότιμα στο τραπέζι», σημειώνουν, αν και -όπως παραδέχεται στενός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, «ειδικά σήμερα, έτσι όπως είναι διαμορφωμένες οι ισορροπίες στην Ευρώπη, από μόνο του αυτό δεν αρκεί». Αυτό που τελικά θα χρειαστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη για την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι μία συνολική, πολυμέτωπη και δυναμική επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, μία Νέα Συμφωνία, ένα νέο New Deal, με νέο, φτηνό χρήμα να γυρίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην πραγματική οικονομία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v