Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Βάζουμε τέλος στην Ελλάδα των βόθρων και των χωματερών

Η ευημερία με οικολογικό πρόσημο είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή για το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ.

Μητσοτάκης: Βάζουμε τέλος στην Ελλάδα των βόθρων και των χωματερών

«Οι νέες διατάξεις για το περιβάλλον θέτουν σαφείς κανόνες για την προστασία του και αποτελούν προωθητικούς βατήρες για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτή που θα κληθεί να αμβλύνει τα οικονομικά προβλήματα ενόψει της επόμενης μέρας». Αυτό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «είχα πει ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με έμπρακτο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος. Η χώρα μας υστερεί και στους δύο αυτούς τομείς, απόδειξη οι δεκάδες επενδύσεις που βαλτώνουν στα δίχτυα της γραφειοκρατίας. Από την άλλη, η παράνομη δόμηση και τα σκουπίδια μάς πνίγουν. Η χώρα μας βρίσκεται στην 35η θέση μεταξύ 40 χωρών ως προς την αποτελεσματικότητα των περιβαλλοντικών πολιτικών».

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «η ευημερία με οικολογικό πρόσημο είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης. Το μέλλον της πατρίδας μας συνδέεται ευθέως με την ικανότητά μας να προστατεύουμε αλλά και να αξιοποιούμε το μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον. Βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι ανάπτυξη, αν δεν αφορά τους πολίτες και δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, αν δεν αφορά το περιβάλλον. Η Ελλάδα καλείται να εντείνει τις προσπάθειές της, ώστε να διαχειριστεί αποτελεσματικά την περιβαλλοντική κρίση».

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τόνισε ο πρωθυπουργός, έχει τρεις βασικές κατευθύνσεις:

1. Τη μεταρρύθμιση του υφιστάμενου πλαισίου περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Συγκλίνουμε με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αίρονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια και στους μηχανισμούς αδειοδότησης θα μπορούν να συμμετέχουν και ιδιωτικοί πιστοποιημένοι φορείς αξιολόγησης, ενώ η ισχύς των αδειών επεκτείνεται από τα 10 στα 15 χρόνια. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στην περιβαλλοντική μας συνείδηση.

2. Εκσυγχρονισμός διαχείρισης δασών και προστατευόμενων περιοχών. Αναδιάρθρωση όλων των φορέων που είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη αυτή. Συγκρότηση ενός κεντρικού φορέα διαχείρισης του περιβάλλοντος στον οποίο θα εμπίπτουν ως οργανικές μονάδες οι διάσπαρτοι φορείς διαχείρισης που δεν ήταν αποτελεσματικοί. Για τις περιοχές Natura, αυτό που γίνεται σε όλες τις χώρες εφαρμόζουμε και εδώ. Τις χωρίζουμε σε τέσσερις ζώνες, η χρήση γης θα είναι ανάλογη με τον βαθμό προστασίας, κάθε περιοχή εξατομικεύεται ανάλογα με τα ιδιαίτερα γνωρίσματά της. Η σημερινή αδιαφάνεια, οι αποσπασματικές ρυθμίσεις, δίνουν τώρα τη θέση τους σε ένα συνολικό θεσμικό πλαίσιο που θα ορίζει τι επιτρέπεται και τι όχι.

Αναφορικά με τις εξορύξεις πετρελαίου, η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι τουλάχιστον υποκριτική, αφού τα οικόπεδα που αδειοδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση προς εξόρυξη υδρογονανθράκων ήταν εντός περιοχών Natura.

Η μία υφιστάμενη πετρελαιοπηγή στον Πρίνο της Καβάλας αυτή τη στιγμή κινδυνεύει, γιατί η υφιστάμενη επιχειρηματική δραστηριότητα δεν βγαίνει με τις υφιστάμενες τιμές του πετρελαίου.

3. Αλλαγή προτύπου για επεξεργασία και αξιοποίηση των αστικών αποβλήτων. Από τις αρχές 2021 θα επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος σε κάθε είδος πλαστικής σακούλας, απλουστεύονται παράλληλα διαδικασίες για αστικά λύματα.

Το νομοσχέδιο που συζητείται για το περιβάλλον, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης,

Α. Φέρνει ένα βήμα μπροστά τη χώρα σε τριτοκοσμικούς τομείς. Βάζει τέλος στην Ελλάδα των βόθρων, των μπάζων, των χωματερών.

Β. Στρέφει τη χώρα προς την ενέργεια που θα παράγεται από τον αέρα, τον ήλιο, τα νερά της, την απαλλάσσει από ακριβή παραγωγή ρεύματος και τον λιγνίτη. Δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και συμβάλλει στην τοπική ευημερία.

Γ. Οι νέες ρυθμίσεις εισάγουν μια νέα οπτική για την προστασία φύσης. Δεν αντιμετωπίζεται το περιβάλλον ως έκθεμα, υπάρχει διαφύλαξη της ομορφιάς του και μεγέθυνση των παραγωγικών του ιδιοτήτων.

Η διαβούλευση για το νομοσχέδιο, τόνισε ο πρωθυπουργός, «υπήρξε εξαντλητική. Οι φορείς των προστατευόμενων περιοχών βρίσκονται σε διάλογο με το υπουργείο από τον περασμένο Οκτώβριο. Από τα τέλη Φεβρουαρίου, το ίδιο το νομοσχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Το περιβάλλον πρέπει να είναι βιώσιμο και όχι αναλώσιμο. Η μετατροπή της πράσινης οικονομίας να μετατραπεί σε ατμομηχανή ανάπτυξης».

Όπως η πανδημία του κορωνοϊού, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «έτσι και η περιβαλλοντική κρίση είναι παγκόσμια. Αμφότερες μας προτρέπουν σε μια παγκόσμια συνεργασία αλλά και σε μια νέα αντίληψη για την ίδια τη ζωή. Και οι δύο μάς καλούν να σκεφτούμε αλλιώς και να δράσουμε αλλιώς. Επείγει και η Ελλάδα να είναι παρούσα σε αυτό το μέτωπο, με ένα πρόσωπο δυναμικό και ελκυστικό στις επενδύσεις. Καλούμαστε να αξιοποιήσουμε θετικά τα διδάγματα της πρόσφατης εμπειρίας και να επαναπροσδιορίσουμε το ανθρώπινο μέτρο μέσα στο περιβάλλον.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θύματα της Marfin. «Ακριβώς 10 χρόνια μετά, τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Marin. Αθώοι συμπολίτες μας που τους στέρησε τη ζωή η τυφλή βία και ο διχασμός, οι μολότοφ των κουκουλοφόρων που πλήγωσαν την Ελλάδα ολόκληρη», τόνισε και έκανε γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες, η Πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. «Μια ειδική πλακέτα στο κτίριο της φωτιάς και του μίσους θα πολεμά τη λήθη και θα καλεί σε ενότητα και δημοκρατική επαγρύπνηση. Θα κρατά ζωντανό το μεγάλο δίδαγμα εκείνης της ημέρας. Ποτέ πια», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v