Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Καταψηφίζουμε την αντιπεριβαλλοντική σκούπα

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη καταστρατηγεί ευρωπαϊκές οδηγίες και απορρυθμίζει το σύνολο της περιβαλλοντικής πολιτικής και λειτουργιών της χώρας. “Ξαφνικά ανακαλύψατε το 2028 ως το τέλος του λιγνίτη. Γιατί όχι αύριο το πρωί;”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Καταψηφίζουμε την αντιπεριβαλλοντική σκούπα

“Δεν συναινούμε” ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην απόφαση των υπολοίπων κομμάτων να γίνει η ονομαστική ψηφοφορία επί του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου με επιστολική ψήφο.

Αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί την ψήφιση 26 νομοσχεδίων με υπολειτουργία της Βουλής λόγω των υγειονομικών περιορισμών, παραβιάζει το Σύνταγμα, το οποίο επιτρέπει την επιστολική ψήφο μόνο σε βουλευτές που απουσιάζουν στο εξωτερικό για κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις.

Καυτηρίασε δε, τα αρνητικά σχόλια του πρωθυπουργού για την χθεσινή συγκέντρωση οικολογικών φορέων έξω από τη Βουλή: «Ξαφνικά τον έπιασε ο πόνος επικαλούμενος τον υγειονομικό κίνδυνο. Οταν όμως ζήτησε από τον δήμαρχο να αλλάξει δρομολόγιο το λεωφορείο (σ.σ. με την Άλκηστι Πρωτοψάλτη) για να περάσει έξω από το Μαξίμου καλώντας τους δημοσιογράφους και τα συνεργεία να τον απαθανατήσουν σε αυτή τη δήθεν αυθόρμητη στιγμή, δεν τον πείραζαν οι αποστάσεις που δεν τηρήθηκαν”.

Αναφορικά με το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το χαρακτήρισε «σκούπα» διότι, μέσα από αυτό, η κυβέρνηση επιχειρεί “να καθαρίσει τους θεσμούς διαφύλαξης του περιβάλλοντος και αξιοποίησης, προς όφελος μιας κακώς νοούμενης ανάπτυξης και συγκεκριμένων συμφερόντων”.

Και συνέχισε: “Καταστρατηγεί ευρωπαϊκές οδηγίες και απορρυθμίζει το σύνολο της περιβαλλοντικής πολιτικής και των περιβαλλοντικών λειτουργιών της χώρας.

Για τους εξής λόγους:

Ανόητοι όσοι σας έπεισαν…

  • Η ελαστικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η εκμετάλλευση πόρων μέσω μιας «άγριας», μη βιώσιμης ανάπτυξης είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την κοινωνία.

Όμως, σας προειδοποιούμε: Η εμμονή σας να συνδέετε την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη, απλά με την επίσπευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θα έχει τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα.

Επιδιώκοντας την υποτιθέμενη επίσπευση, χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση των μελετών και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες, δημιουργείτε συνθήκες ανασφάλειας δικαίου για τους σοβαρούς επενδυτές.

Οι καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις επενδύσεων λόγω προσφυγών θα πολλαπλασιαστούν αντί να εξαλειφθούν. Όσοι σας έχουνε πείσει λοιπόν ότι η παραβίαση της νομοθεσίας για τη προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί φιλοεπενδυτική ή φιλοαναπτυξιακή στρατηγική είναι απολύτως ανόητοι.

Η περιβαλλοντική αδειοδότηση αποτελεί υπεραξία για την επιχειρηματικότητα και όχι εχθρό. Για τη σοβαρή επιχειρηματικότητα, βεβαίως. Όχι για την επιχειρηματικότητα της αρπαχτής.

Το νέο σύστημα διοίκησης, καθώς καταργούνται οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), δεν εμπεριέχει διαδικασίες συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη λήψη διαχειριστικών αποφάσεων, σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές ενδεδειγμένες πρακτικές.

Θέτετε έτσι σε άμεσο κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές.

Ακυρώνετε τους δασικούς χάρτες

  • Εισάγετε ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες, που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη καθυστέρηση ή ακόμη και οριστικό πάγωμα του σημαντικού αυτού έργου.

Η χώρα μας έως το 2015, και μετά από 40 χρόνια ανεκπλήρωτης συνταγματικής επιταγής, είχε κυρωμένους δασικούς χάρτες μόνο για το 1% της έκτασής της.

Χάρη στην πρωτοβουλία και τις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάιο του 2019 είχαμε αναρτημένους δασικούς χάρτες για το 55% και κυρωμένους για το 44% της Ελλάδας.

Η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θέλοντας για άλλη μία φορά να χαϊδέψει αυτιά – ό,τι έκανε δηλαδή επί 40 ολόκληρα χρόνια πριν το 2015 – προτείνει αλλαγές που θέτουν σε αμφισβήτηση ακόμη και τους ήδη κυρωμένους χάρτες.

Ακόμη και το ΤΕΕ και ο Συνήγορος του Πολίτη ανέδειξαν την έλλειψη ασφάλειας Δικαίου.

Δίκαιες οι αντιδράσεις για τα απόβλητα

  • Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Εθνικού και των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ένα νέο, ρεαλιστικό, σύγχρονο και φιλόδοξο Σχεδιασμό, με το παρόν πολυνομοσχέδιο διαπράττετε και πάλι ένα στρατηγικό λάθος στη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας.

Οδηγείτε το μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων μόνο σε ιδιωτικοποιήσεις και καύση. Η εφαρμοζόμενη πολιτική σας δεν στηρίζει την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, δεν υλοποιείτε τα νομοθετημένα κίνητρα και αντικίνητρα για την ανακύκλωση, αλλά επιπλέον οδηγείτε σε νέα οικονομική επιβάρυνση του πολίτη και τις επιχειρήσεις.

Θα κάνω ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο 93 που αποτελεί την απόλυτη εφαρμογή της άνευ διαβούλευσης νομοθέτησης, διότι ενώ αφορά στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα νησιά και αλλάζει την οργάνωση και λειτουργία των ΦΟΔΣΑ (φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων) της χώρας, οι εμπλεκόμενοι φορείς (Δήμοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων και η ΚΕΔΕ) δεν είχαν ουδεμία γνώση.
Η αντίδραση τους (ανήκουν στον χώρο σας σημειωτέων!) ήταν δικαίως άμεση και έντονη.

Ο Χρυσός σας φέρνει πιο κοντά…

  • Ουσιαστικά αίρετε τον περιορισμό κατοχής 51% του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο, δεν βάζετε άλλο ποσοστό, οπότε συμπεραίνουμε ότι κατά βούληση σκοπεύετε να ξεπουλήσετε ό,τι θέλουν ορισμένοι να αρπάξουν.

Και θέλουν να αρπάξουν μια επιχείρηση που απέδειξε την προηγούμενη πενταετία ότι ένας οργανισμός υπό τον έλεγχο του Δημοσίου μπορεί να υλοποιήσει σύνθετα έργα, μπορεί να φέρει νέες ξένες επενδύσεις και να είναι κερδοφόρος.

Ενώ σε όλη την Ευρώπη αλλάζει η κατεύθυνση, διότι έχει αρχίσει να εκτιμάται η σημασία της δημόσιας παρουσίας και ελέγχου επί των βασικών υποδομών, εσείς παραμένετε προσκολλημένοι στις νεοφιλελεύθερες εμμονές σας.

  • Το άρθρο 119, με το οποίο "χαλαρώνουν" οι διαδικασίες αδειοδότησης για τις μεταλλευτικές βιομηχανικές διεργασίες, δεν είναι παρά ένα γενναιόδωρο "δωράκι" στην "Ελληνικός Χρυσός” διότι ο Χρυσός σας φέρνει πιο κοντά….

Ανακαλύψατε το τέλος του λιγνίτη;

Αναφορικά με τον λιγνίτη, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να ξαναστήσει το μοντέλο ανάπτυξης που μας έφερε στην κρίση, με επίκεντρο την κερδοσκοπική υπερεκμετάλλευση της γης και των φυσικών πόρων, την οικοδομή και το πολυεθνικό real estate. Και με πλήρη απαξίωση του δημόσιου χώρου και των φυσικών περιβαλλοντικών αγαθών. Με ανεπίστρεπτες καταστροφές να απειλούν το φυσικό και αστικό μας περιβάλλον.

“Κατά τα άλλα το παίζετε και πράσινοι βάφοντας στα λόγια πράσινο ένα σχέδιο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων σε ιδιώτες και μετονομάζοντας την αεριοποίηση σε απολιγνιτοποίηση. Γιατί αυτό κάνετε.

Σας καλώ να πάμε μαζί στη Δυτική Μακεδονία να συζητήσουμε δημόσια για το σχεδιασμό μας για το λιγνίτη. Ξαφνικά ανακαλύψατε το 2028 ως το τέλος του λιγνίτη. Γιατί όχι αύριο το πρωί; Αλλά με ποιο σχέδιο; Πού είναι η δίκαιη μετάβαση; Κούφια λόγια και επικοινωνιακή πολιτική, παντού”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v