Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Νέες κόντρες για το νομοσχέδιο που αφορά στις διαδηλώσεις

Την επόμενη εβδομάδα ψηφίζεται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25. Τι είπε ο Μ. Χρυσοχοϊδης.

Βουλή: Νέες κόντρες για το νομοσχέδιο που αφορά στις διαδηλώσεις

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το νομοσχέδιο για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις συζητείται για δεύτερη ημέρα στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε υπέρ στην επιτροπή η Νέα Δημοκρατία, κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ επιφύλαξη εξέφρασαν το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. Να σημειωθεί εδώ πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκινά στις 8 και συνεχίζεται στις 9 Ιουνίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία.

Μιλώντας στην επιτροπή ο Κώστας Καραγκούνης από τη Νέα Δημοκρατία επεσήμανε πως «πρέπει να επανέλθουν τα πράγματα στην λογική και στη νομιμότητα». Απαντώντας στο ΣΥΡΙΖΑ - που είχε κάνει λόγο για αντιγραφή παλαιότερων χουντικών διατάξεων - σημείωσε πως «η πραγματική απειλή σήμερα δεν είναι τα τανκς αλλά η γενικευμένη ανομία και ατιμωρησία». Νέα πυρά στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από την αξιωματική αντιπολίτευση ο Γ. Ραγκούσης, τονίζοντας πως «σκοπός του νομοσχεδίου είναι για πρώτη φορά να ποινικοποιηθεί το δικαίωμα του συνέρχεσθαι».

Νωρίτερα υπήρξε τοποθέτηση στην επιτροπή της Βουλής των φορέων. Από τη ΓΣΕΕ ο Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε πως πρέπει να υπάρξει διάλογος, σημειώνοντας πως πρέπει να κληθούν από το υπουργείο κόμματα, μεγάλες οργανώσεις κ.α. ώστε «να γίνει μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία που να μπορέσει να αποτυπωθεί με όλες τις δημοκρατικές εγγυήσεις ένα σχέδιο νόμου. Αυτή, νομίζω, θα ήταν η καλύτερη και πιο δημοκρατική πολιτική πρακτική».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρηγόρης Γερακαράκος αναφέρθηκε σε κάποιες αδυναμίες του παρόντος νομοσχεδίου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «το νομοσχέδιο θεωρεί το διαδηλωτή οιονεί ύποπτο τέλεσης αδικημάτων και αναθέτει στην αστυνομία και μόνο σε αυτή ένα τριπλό ρόλο. Του επιτηρητή, του ερμηνευτή και εφαρμοστή του νόμου». Για να σημειώσει μεταξύ άλλων πως «θα ήταν χρήσιμο να προβλέπεται εμπλοκή της εισαγγελίας, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης που, ως θεσμοί, θα μπορούσαν να αποτελέσουν εγγύηση σε ορισμένες αποφάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας όταν συντρέχουν λόγοι απαγόρευσης μιας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, πορείας και λοιπά».

Για θετικό βήμα έκανε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ) ο Ιωαν. Κατσιαμάκας, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε, διότι η Αστυνομία όλα αυτά τα χρόνια, ήταν όμηρος της ασάφειας και των παρεμβάσεων που υπήρχαν είτε σε νομοθετικό είτε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, όπως και αν ενεργούσε, ήταν πάντα αυτή που έπρεπε στο τέλος να απολογείται. Το ζητούμενο, επομένως, είναι να θεσμοθετηθεί, επιτέλους, ένας νόμος λειτουργικός».

Την άμεση απόσυρση του «απαράδεκτου» νομοσχεδίου ζήτησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης, ενώ κριτική άσκησαν και οι άλλοι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Απαντώντας στην κριτική πως οι ρυθμίσεις θα μείνουν στα χαρτιά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως «ο νόμος θα εφαρμοστεί». Παράλληλα κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν προτάσεις, λέγοντας: «Eσείς τι προτείνετε; Mόνο από το Κίνημα Αλλαγής άκουσα άποψη».

Συνέχισε λέγοντας «να εργαστούμε πάνω στο νομοσχέδιο για να δημιουργήσουμε μία νέα πραγματικότητα. Όλα τα άλλα είναι μία φθηνή προπαγάνδα και ανεύθυνη στάση». Για να προσθέσει «δεν θα σταματήσουμε, θα προχωρήσουμε και θα εφαρμόσουμε το νόμο»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για μία ακόμα φορά επεσήμανε «αν το θέλετε εγώ είμαι εδώ. Είμαι στη διάθεση σας για να δούμε ποιες προτάσεις θα οδηγήσουν στην ψήφιση του νομοσχεδίου».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v