Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρες στη Βουλή για υπερωρίες και δώρο Χριστουγέννων

Συζήτηση στην Ολομέλεια των ΠΝΠ με μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Ονομαστική ψηφοφορία έχουν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, εστιάζοντας τα «πυρά» στις εργασιακές διατάξεις.

Κόντρες στη Βουλή για υπερωρίες και δώρο Χριστουγέννων

Με την αντιπολίτευση να ασκεί κριτική σε μία σειρά εργασιακών διατάξεων διεξάγεται από το πρωί στην Ολομέλεια η συζήτηση των ΠΝΠ, που περιλαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Ονομαστική ψηφοφορία για τις εργασιακές διατάξεις έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ (άρθρα 10, 17 και 18), ενώ αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία τόσο επί της αρχής όσο και στα συγκεκριμένα εργασιακά άρθρα κατέθεσε το ΚΚΕ.

Δύο είναι οι βασικές διατάξεις που προκαλούν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση:

H ρύθμιση που προβλέπει πως εργαζόμενος που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα 7 ή 14 ημερών στη συνέχεια αναπληρώνει τον μισό χρόνο της απουσίας με υπερωρίες.

Η διάταξη που προβλέπει πως το δώρο Χριστουγέννων για τους μήνες της αναστολής της σύμβασης υπολογίζεται με βάση τα 534 ευρώ (που είναι το ποσό της ειδικής αποζημίωσης).

Από την κυβερνητική πτέρυγα, οι βουλευτές εστιάζουν στο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας πως λαμβάνονται μέτρα για την προστασία επιχειρήσεων και εργαζομένων. Στο κυβερνητικό σχέδιο «για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων εν μέσω ελληνοτουρκικής κρίσης» αναφέρθηκε ο «γαλάζιος» εισηγητής Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του.

«Προάγγελο για σκληρότερες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η τομεάρχης Εργασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ειδικότερα άσκησε κριτική στη διάταξη για το Δώρο Χριστουγέννων, σημειώνοντας πως μειώνεται για όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε ανατολή συμβάσεων. Για να αναφερθεί και στη διάταξη που αφορά στις υπερωρίες -αφορά εργαζόμενους που έχουν μπει σε προληπτική καραντίνα-, υπογραμμίζοντας πως αμφισβητείται το δικαίωμα της μισθωτής εργασίας να πληρώνεται για κάθε ώρα δουλειάς.

Από το Κίνημα Αλλαγής, ο Βασίλης Κεγκέρολογλου σημείωσε πως «οι πολίτες κρίνουν ανεπαρκή τα μέτρα», επισημαίνοντας πως χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα, υπογραμμίζοντας πως απαιτείται εθνική συνεννόηση και επαναφέροντας το αίτημα για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

«Πυρά» στις προωθούμενες διατάξεις για τα εργασιακά εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «μπαίνει χέρι» και στο Δώρο Χριστουγέννων, ζητώντας την απόσυρση του άρθρου 17. Παράλληλα άσκησε σφοδρή κριτική και στη διάταξη που -όπως υπογράμμισε- φέρνει «τζάμπα υπερωρίες».

Από την Ελληνική Λύση, ο Βασίλης Βιλιάρδος αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης των δημοσίων επενδύσεων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι απαιτείται αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Τέλος, η Μαρία Απατζίδη, ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, σημείωσε πως «είναι προφανές ότι τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση και εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός δεν βγάζουν την χώρα από την τροχιά της οικονομικής κατάρρευσης και της ύφεσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v