Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανός πρέσβης: Γιατί δεν είμαστε υπερβολικά σκληροί με την Τουρκία

Δεν μπορούμε με τη μέγιστη δυνατή σκληρότητα να απευθυνθούμε έναντι της Τουρκίας, γιατί αν το πράξουμε αυτό, θα καταστρέψουμε τις δυνατότητές μας να διαμεσολαβήσουμε, υποστήριξε μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Γερμανός πρέσβης: Γιατί δεν είμαστε υπερβολικά σκληροί με την Τουρκία

Με «μαστίγιο και καρότο» αναμένεται η γερμανική προεδρία να αντιμετωπίσει την Τουρκία, με τις κυρώσεις να είναι στο τραπέζι αλλά παράλληλα να αναζητείται φόρμουλα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

«Η Γερμανία, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, μπορεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να απευθυνθεί στην Τουρκία με την απειλή των κυρώσεων, αλλά και γενικότερα την επιδείνωση της σχέσης της με την Ε.Ε.», ανέφερε ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα Δρ. Ερνστ Ράιχελ. Κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας.

«Το θέμα της σχέσης με την Τουρκία είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη γερμανική προεδρία», σημείωσε ενώ ανέφερε πως «η καγκελάριος και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν διεξοδικά αναλύσει το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία. Η καγκελάριος θεωρεί ότι είναι προσωπική της υπόθεση να αποφευχθεί η στρατιωτική σύγκρουση, να υπάρξει αποκλιμάκωση και να υπάρξει ειρηνική οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

Περιγράφοντας την υπάρχουσα κατάσταση σημείωσε πως «το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αποσύρθηκε από το Καστελόριζο και, αν τα καταφέρουμε, πολύ σύντομα θα περάσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι η έναρξη των αποκαλούμενων διερευνητικών επαφών».

Παράλληλα σημείωσε πως η Γερμανία, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, μπορεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να απευθυνθεί στην Τουρκία, με την απειλή των κυρώσεων αλλά και γενικότερα την επιδείνωση της σχέσης της με την ΕΕ. Για να προσθέσει πως «η Γερμανία εξακολουθεί να έχει μια πολύ καλή σχέση με την Τουρκία, με την έννοια ότι η Τουρκία τείνει ευήκοον ους σε εμάς, όποτε μιλάμε. Αυτό δεν ισχύει δυστυχώς για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Εμείς δεν είμαστε ουδέτεροι όσον αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία και την Ελλάδα. Εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην κριτική που ασκείται στην Ελλάδα, λέγοντας «δεν την καταλαβαίνω. Σε τελική ανάλυση είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να έχει έναν διαπραγματευτή, ο οποίος τυχαίνει να έχει και την προεδρία στην ΕΕ». Επισημαίνοντας πως «είναι σαφές ότι η Γερμανία έχει αναλάβει έναν περιοριστικό ρόλο. Δεν μπορούμε δηλαδή, με τη μέγιστη δυνατή σκληρότητα να απευθυνθούμε έναντι της Τουρκίας, γιατί αν το πράξουμε αυτό, θα καταστρέψουμε τις δυνατότητές μας να διαμεσολαβήσουμε. Σε λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξαγάγει μια στρατηγική συζήτηση για την Τουρκία και εκεί θα καθορίσει τη θέση της ΕΕ, ποια κατεύθυνση θα έχουν οι σχέσεις αυτές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v