Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Θάνος Ντόκος νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού

Άμεση προτεραιότητα του κ. Ντόκου και του γραφείου Εθνικής Ασφαλείας είναι η ολοκλήρωση της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και της θεσμοθέτησης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, αναφέρει το Μαξίμου.

Ο Θάνος Ντόκος νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού

Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθήκοντα Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Θάνος Ντόκος, αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας από τον Οκτώβριο του 2019.

Οπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, άμεση προτεραιότητα του κ. Ντόκου και του γραφείου Εθνικής Ασφαλείας είναι η ολοκλήρωση της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και της θεσμοθέτησης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο ο κ. Ντόκος, σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο κ. Ντόκος διευκρίνισε ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις και υπογράμμισε ότι δεν αποτελούν θέσεις του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Χρησιμοποίησα ένα ακραίο σενάριο, είπε. Ο αναπληρωτής σύμβουλος Ασφάλειας του Κυριάκου Μητσοτάκη που διορίστηκε 31/10/2019, μιλώντας στο Θέμα FM, είπε ότι «έκανα δύο λάθη. Το πρώτο, επειδή η συνήθεια είναι δεύτερη φύση και επειδή επί 20 χρόνια εξέφραζα προσωπικές απόψεις ως καθηγητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ έκανα το λάθος να θεωρήσω ότι αυτό σε ένα βαθμό ισχύει. Το δεύτερο λάθος ήταν ότι χρησιμοποίησα ένα υποθετικό και ακραίο σενάριο για να πω κάτι απλό: Αν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά, μπορούμε να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες».

«Η παραίτηση είναι πάντοτε στη διάθεση του πρωθυπουργού». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, τον Φεβρουάριο, ο Θάνος Ντόκος, αναπληρωτής σύμβουλος Ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, μιλώντας στον Real FM 97,8.

«Το λάθος μου είναι ότι άνοιξα ένα ζήτημα άκαιρο, καθαρά υποθετικό, σε μία στιγμή που έχουμε πάρα πολλά ζητήματα, τα οποία είναι καυτά και τρέχουν. Δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον πρωθυπουργό, γιατί απουσιάζει στη Σαουδική Αραβία. Αν θεωρηθεί ότι δημιούργησα πρόβλημα, η παραίτηση είναι δεδομένη», ανέφερε.

Προέρχεται από το παλαιότερο ελληνικό think tank στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, το ΕΛΙΑΜΕΠ. Η «στρατηγική του κατευνασμού» απέναντι στην Αγκυρα αποτελεί μια διαρκή σταθερά για το ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ο ίδιος ο κ. Ντόκος περιέγραφε την παραπάνω στρατηγική σε ανάλυσή του για το ΕΛΙΑΜΕΠ, τον Μάιο του 2018, ως μια προσπάθεια η οποία περιλαμβάνει «την ενθάρρυνση περισσότερης διαβούλευσης μεταξύ των εταίρων για την ανάπτυξη δομών διαχείρισης κρίσεων και την εισαγωγή διαδικασιών διευκρίνισης, διαμεσολάβησης και συμφιλίωσης για τον κατευνασμό των διαφορών μεταξύ των αντιπαρατιθέμενων, με ειρηνικά μέσα δικής τους επιλογής».

Βιογραφικό

Ο Θάνος Ντόκος είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Cambridge και έχει διατελέσει ερευνητής στη Γερμανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες (Πανεπιστήμιο Harvard). Έχει εργαστεί στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών και έχει διατελέσει διευθυντής Ερευνών και γενικός διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) την περίοδο 1999-2019.

Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Πειραιώς και Αθηνών, στη Σχολή Εθνικής Αμύνης, στη Σχολή Εθνικής Ασφαλείας και στη Διπλωματική Ακαδημία. Έχει ασχοληθεί διεξοδικά με θέματα εθνικής ασφαλείας και ιδιαίτερα με τον θεσμό του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v