Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Σας γύρισε μπούμερανγκ η πρόταση δυσπιστίας

«Υποβάλλατε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή πιεσμένος από τα εσωκομματικά σας», κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός. Ο Τσακαλώτος αισθάνθηκε άβολα αυτές τις μέρες, όχι ο Σταϊκούρας. «Δεν τολμάτε να ζητήσετε εκλογές».

Μητσοτάκης: Σας γύρισε μπούμερανγκ η πρόταση δυσπιστίας

Σε μετωπική επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα εξελίχθηκε η εφ’ όλης της ύλης ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του υπουργού Οικονομικών. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «αμυνόμενο στις καταγγελίες της ΝΔ, ενώ εσείς ήσασταν αυτός που κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας» και τον κατηγόρησε ότι προχώρησε σε αυτή την ενέργεια «στην πιο ακατάλληλη χρονική στιγμή», δεδομένων της εθνικής και υγειονομικής κρίσης, αλλά και της δικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή.

«Μετατρέπεται σε μπούμερανγκ η πρόταση δυσπιστίας», τόνισε και σημείωσε ότι «άβολα αυτές τις μέρες αισθανόταν, όχι ο κ. Σταϊκούρας, αλλά ο κ. Τσακαλώτος που ξεκίνησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, με τη συμφωνία τραπεζών, το Φεβρουάριο του 2019. Σας το θύμισε και ο κ. Λαφαζάνης που τα δικά σας ΜΑΤ τον έδερναν έξω από τα ειρηνοδικεία».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το νόμο Κατσέλη τον είχε καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν η ΝΔ, «παρά τις επιφυλάξεις της, τον είχε υπερψηφίσει» και διέκρινε «μια μεγάλη προχειρότητα, ένα άγχος» του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος -όπως είπε- «ερίζει με την κυρία Γεννηματά για την ιδιοκτησία της κεντροαριστεράς».

«Γιατί δεν καταθέσατε πρόταση δυσπιστίας συνολικά εναντίον της κυβέρνησης; Γιατί αφήσατε εμένα έξω από το κάδρο; Εσείς δεν μας καταγγέλλετε ως κυβέρνηση πολιτικών απατεώνων; Δεν τολμάτε να ζητήσετε εκλογές. Αυτή η κυβέρνηση απολαμβάνει ακόμα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από το λαό από τότε που εξελέγη. Παρά τα λάθη, που πρώτος εγώ τα αναγνωρίζω και τα διορθώνω δίνει μάχη σε όλα τα μέτωπα και τις κερδίζει, προωθεί τολμηρές μεταρρυθμίσεις και στηρίζει έμπρακτα τους πιο αδύναμους. Το δικό μου μέλημα θα είναι πάντα να ενώνω και να συνθέτω, όχι να διχάζω και να διαιρώ», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τη δεύτερη ευκαιρία, εξέφρασε τη διαπίστωση ότι πρόκειται για ένα «νομοσχέδιο-τομή. Είναι μια σημαντική μεταρρυθμιστική παρέμβαση που αφαιρεί από τις πλάτες των πολιτών το βάρος μιας αέναης στάσιμης χρεοκοπίας βάσει του παρόντος πλαισίου. Το πρόβλημα με το ιδιωτικό χρέος δεν αφορά μόνο τις τράπεζες, η έκρηξή του επί δικών σας ημερών αφορούσε τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Εσείς που μιλάτε υποκριτικά για τη μεσαία τάξη, είστε αυτός που τη διαλύσατε», ανέφερε.

Απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κάλεσε «να αποφεύγει αναφορές του τύπου ότι η ΝΔ έχει σκοπό να εξοντώσει την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Είναι ανεδαφικές τέτοιες τοποθετήσεις, καλό είναι να λείπουν από τον δημόσιο διάλογο αν θέλετε να ανακτήσετε την αξιοπιστία του κόμματός σας. Σας θυμίζω ότι θα πρέπει να σας προβληματίζει το γεγονός ότι 7 στους 10 συμπολίτες που ψηφίζουν το κόμμα σας έχουν θετική άποψη για την κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για θάρρος της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια οριζόντια τομή στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους που είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, ανέφερε ότι «υλοποιούμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα και τιμούμε την προεκλογική δέσμευσή μας, μετατρέποντας τη χώρα και την οικονομία ανταγωνιστική, εν μέσω τόσων δυσκολιών».

Έκανε δε έναν απολογισμό των οικονομικών και υγειονομικών κυβερνητικών πεπραγμένων κατά την περίοδο της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση αυτή έχει αξιοπιστία, έχει τη δυνατότητα να βγαίνει και να δανείζεται με επιτόκια που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε πριν από ένα χρόνο».

«Ποτέ δεν κρύψαμε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, επιστρατεύσαμε πρωτοφανή εργαλεία, η αρχική εκτίμηση ήταν ότι θα πληγούμε πιο βαριά από τους άλλους. Μέχρι στιγμής οι προβλέψεις αυτές έχουν διαψευστεί. Το πρώτο εξάμηνο η ύφεση ήταν χαμηλότερη από τον μέσο όρο Ε.Ε., το τρίτο τρίμηνο δεν θα είναι καλό λόγω του τουρισμού. Ωστόσο, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που αποτελούν βασικούς ανταγωνιστές, η Ελλάδα τα κατάφερε πολύ καλύτερα». Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες ότι η έξαρση στα κρούσματα οφείλεται στο άνοιγμα του τουρισμού. «Καταφέραμε να μειώσουμε τη ζημιά σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Παράλληλα κτίσαμε αξιοπιστία και ενισχύσαμε την εικόνα της χώρας», είπε.

Η πανδημία

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην πανδημία, τόνισε: «Η Ελλάδα μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες ήταν οι καλύτερες χώρες στην Ε.Ε. ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων. Στον αριθμό των τεστ ανά 100.000 πληθυσμού η Ελλάδα ήταν στις καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες. Στο δείκτη θετικότητος, δηλαδή το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων στα τεστ που κάνουμε, η Ελλάδα ήταν στο 3,6 , πράσινη. Στη θνησιμότητα η Ελλάδα ήταν η καλύτερη χώρα απ’ όλες που μετριούνται στον αντίστοιχο δείκτη. Να σταματήσει η άδικη κριτική όχι στην κυβέρνηση, αλλά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην πολιτική προστασία, στους εθελοντές, στα παιδιά της ιχνηλάτησης, στους επιστήμονες, σε όλη την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Μακριά από μένα ότι τα έχουμε κάνει σωστά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, τόσο δυναμική που αναθεωρούμε αποφάσεις που πήραμε ακόμα και πριν από λίγες μέρες και καλά κάνουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «επιλέγουμε να πάρουμε στοχευμένα και όχι οριζόντια μέτρα που θα ήταν καταστροφικά για την οικονομία. Σκοπός μας είναι να αποφύγουμε ένα οριζόντιο lock down. Για να μπορέσουμε να το κάνουμε, θα πρέπει να τηρήσουμε τις υποδείξεις των ειδικών». Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την αυστηρότητά της προς τους ασυνείδητους επιχειρηματίες που παραβιάζουν το νόμο και τόνισε ότι απαιτείται συλλογική συστράτευση. «Έχουμε ακόμα δύσκολους μήνες μπροστά μας, αχνοφαίνεται όμως η ελπίδα, ένα ή περισσότερα εμβόλια που θα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Η χώρα μας θα έχει πρόσβαση σε αυτά», είπε και έθεσε για μία ακόμη φορά θέμα ατομικής ευθύνης.

Εθνικά ζητήματα

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «στην παραβατικότητα της Τουρκίας, απαντάμε με νομιμότητα και με ενεργητική διπλωματία. Η μεγάλη επιτυχία μας ήταν που μετατρέψαμε σε σύντομο διάστημα μια ελληνοτουρκική κρίση σε ευρωτουρκική, έχουμε πια συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής που θέτουν χρονικό όριο στην Τουρκία ως το Δεκέμβριο και που μπορούν να δρομολογηθούν κυρώσεις».

Μίλησε για οικοδόμηση νέων συμμαχιών, για τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, χαρακτηρίζοντάς τις ως «μια ενεργή εξωτερική πολιτική».

Όσον αφορά το δικαίωμα επέκτασης χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρόκειται για «μονομερές αναφαίρετο δικαίωμα χώρας, δεν αμφισβητείται. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πρώτη που το άσκησε, ξεκινώντας από το Ιόνιο. Επίσης είναι γνωστό γιατί δεν έχουν επεκταθεί από καμία ελληνική κυβέρνηση από τα 6 στα 12 μίλια στο Αιγαίο, χωρίς να σημαίνει ότι η χώρα δεν διαθέτει το δικαίωμα αυτό. Η κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στη θάλασσα στα 6 μίλια και στον εναέριο στα 10, εξ ου και αναχαιτίζεται κάθε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου. Η χώρα υπερασπίζεται την κυριαρχία της, έχει ένοπλες δυνάμεις ικανές και έτοιμες, εμείς πήραμε απόφαση να δρομολογήσουμε ένα τολμηρό αλλά λελογισμένο, εντός των αντοχών της οικονομίας, εξοπλιστικό πρόγραμμα για την επόμενη δεκαετία».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v