Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κυβέρνηση… ένωσε για πρώτη φορά την κοινοβουλευτική Αριστερά

ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜέΡΑ25 συνυπογράφουν κείμενο εναντίον της αστυνομικής απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων, σε όλη την επικράτεια, με αφορμή το Πολυτεχνείο. «Όχι» από το ΚΙΝΑΛ.

Η κυβέρνηση… ένωσε για πρώτη φορά την κοινοβουλευτική Αριστερά

Η απαγόρευση συναθροίσεων «τεσσάρων ατόμων και άνω σε ολόκληρη την επικράτεια» για το τριήμερο 16-18 Νοεμβρίου, με εντολή του αρχηγού της Αστυνομίας, κατάφερε το αδιανόητο: να «ενώσει» ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜέΡΑ25 κάτω από ένα κοινό κείμενο καταδίκης της απόφασης.

Το κείμενο θα υπογράφεται από όλους τους βουλευτές των τριών κομμάτων, ενώ σήμερα το πρωί εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων τους θα το επιδώσουν στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.

Το ΚΙΝΑΛ μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε συνυπογράψει το κείμενο, καθώς τμήμα των βουλευτών του εμφανίσθηκαν αρνητικοί στην υιοθέτηση μίας πρωτοβουλίας των κομμάτων της Αριστεράς. Δεν αποκλείεται να υπάρξει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά. Αργά χθες το βράδυ, ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε γνωστό ότι ο ίδιος μίλησε με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και εισέπραξε την άρνησή της, με το επιχείρημα ότι «παίζετε το παιχνίδι του Μητσοτάκη» (κατά τον «Ριζοσπάστη»).

Από τον ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζεται ότι είναι άλλο θέμα η δική του απόφαση (και σύσταση) να μη γίνει φέτος η πορεία του Πολυτεχνείου για υγειονομικούς λόγους και τελείως διαφορετικό η εν λόγω απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας. Αυτό άλλωστε εξηγήθηκε αναλυτικά και στη χθεσινή ανακοίνωση του κόμματος, με την επισήμανση ότι αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα τιμήσει φέτος την εξέγερση με κατάθεση στεφανιού στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Φυσικά, η αντιπροσωπεία δεν θα είναι… τριμελής, όπως ορίζει η αστυνομική απαγόρευση των συναθροίσεων «από τέσσερα άτομα και άνω».

Αντίθετη και η Ένωση Δικαστών-Εισαγγελέων

Η προσπάθεια για το κοινό κείμενο ξεκίνησε χθες το απόγευμα (σ.σ. οι πληροφορίες φέρουν την πρωτοβουλία να ανήκει στο ΚΚΕ). Την αφορμή έδωσε πρωτοβουλία νομικών, οι οποίοι «ακτινογράφησαν» την αστυνομική απόφαση και διαπίστωσαν ότι είναι όχι μόνο παράνομη αλλά και αντισυνταγματική. Διότι:

  • Το Σύνταγμα (άρθρο 11) ορίζει «το δικαίωμα στο συνέρχεσθαι» ενώ επιτρέπει εξαίρεση βάσει νόμου.
  • Ο ισχύων νόμος αφορά απαγόρευση συνάθροισης σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Σε καμία περίπτωση δε, αυτή η απαγόρευση δεν αφορά... το σύνολο της Επικράτειας.
  • Το ίδιο το Σύνταγμα (άρθρο 48) προβλέπει αναστολή του άρθρου 11, σε περίπτωση που η χώρα κηρυχθεί σε κατάσταση πολιορκίας. Ακόμα και αυτή η κήρυξη όμως δεν μπορεί να γίνει με απόφαση της κυβέρνησης αλλά μόνο της Βουλής.
  • Ο χαρακτηρισμός «αντισυνταγματική απόφαση» ανήκει στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία εξέδωσε (πρώτη, χθες) σχετική ανακοίνωση.

Το ακροδεξιό ακροατήριο

Πέραν των συνταγματικών και νομικών επισημάνσεων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «χουντικής έμπνευσης» απόφαση της κυβέρνησης («διότι ο αρχηγός της Αστυνομίας δεν κινήθηκε αυτοβούλως»), που έχει δύο στόχους:

  • Να χαϊδέψει το ακροδεξιό ακροατήριο με ανάσυρση πρακτικών και φρασελογίας από το «μαύρο» παρελθόν.
  • Να αλλάξει την ατζέντα, καθώς οι μαζικοί πλέον θάνατοι (71 χθες) και το «γονάτισμα» του δημόσιου συστήματος υγείας πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση.

Είναι ενδεικτικό ότι μόλις χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε «ταχύρρυθμη τηλεκπαίδευση ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για Covid-19». Κίνηση που επιβεβαιώνει τις κατηγορίες για απαράδεκτες καθυστερήσεις με ευθύνη της κυβέρνησης.

«Μας οδηγεί σε άλλες εποχές»

Αναφορικά με το κείμενο που συνυπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜέΡΑ25, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνεται ότι προσθέτουν την υπογραφή τους πανεπιστημιακοί και άλλοι παράγοντες, απαιτώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει την αστυνομική απόφαση που αναστέλλει άρθρο του Συντάγματος.

Το κείμενο έχει ως εξής:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για αυτή την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v