Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεννηματά: Θετική αλλά όχι ολοκληρωμένη εξέλιξη η επέκταση στα 12 μίλια

Να παρουσιάσει η κυβέρνηση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης ζήτησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Υπογράμμισε πως χρειάζεται «ένα συνολικό σχέδιο, μια επικαιροποιημένη εθνική γραμμή».

Γεννηματά: Θετική αλλά όχι ολοκληρωμένη εξέλιξη η επέκταση στα 12 μίλια

«Η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, ως νόμιμη επέκταση της ελληνικής κυριαρχίας, είναι θετική εξέλιξη», σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «η απόφαση αυτή, όμως, δεν είναι ολοκληρωμένη». Χαρακτηριστικά τόνισε πως «θα έπρεπε να συνοδεύεται με ταυτόχρονη επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης. Η μη επέκταση σε αυτές τις περιοχές δημιουργεί προβλήματα, ιδιαίτερα τώρα που ξεκινούν οι διερευνητικές».

Από το βήμα της Βουλής κάλεσε τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί αν η επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης είναι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και εφόσον είναι, να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Συνέχισε επισημαίνοντας πως «η σημερινή συζήτηση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή στις σχέσεις μας με την Τουρκία, που έχει χαράξει μια αναθεωρητική, νεο-οθωμανική στρατηγική και κλιμακώνει τις επιθετικές ενέργειες σε βάρος της χώρας μας».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για «αποσπασματικές και ανακλαστικές αντιδράσεις στις τουρκικές δράσεις» και υπογράμμισε, «χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο, μια επικαιροποιημένη εθνική γραμμή». Για να προσθέσει πως η κυβέρνηση για άλλη μια φορά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής κινείται χωρίς συνολικό σχεδιασμό και χωρίς σταθερή γραμμή.

Όσον αφορά στις διερευνητικές, η Φ. Γεννηματά σημείωσε πως μπορούν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης και να ανοίξουν ενδεχομένως τον δρόμο για μια συμφωνημένη διευθέτηση του ζητήματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, της μοναδικής μας διαφοράς, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας. Σημείωσε πάντως πως «δεν επιτρέπεται να συγχέονται οι διερευνητικές με τη διαπραγμάτευση.

Η διαπραγμάτευση μπορεί να αρχίσει μόνον όταν προσδιοριστούν με σαφήνεια στις διερευνητικές οι εκατέρωθεν προσεγγίσεις επί της μίας και μόνης διαφοράς, αλλά και συμφωνηθεί το πλαίσιο επίλυσης, που είναι αποκλειστικά οι προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Εφόσον το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας γίνει αμοιβαία δεκτό ως το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, τότε, στη συνέχεια, η διαπραγμάτευση θα καταλήξει είτε σε συμφωνία οριοθέτησης είτε -σε περίπτωση αποκλινουσών θέσεων και ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου- σε ειδική συμφωνία/συνυποσχετικό περί παραπομπής της οριοθέτησης στη Διεθνή Δικαιοσύνη, στη Χάγη».

Παράλληλα υπογράμμισε πως «χρειάζεται προσοχή από την πλευρά μας. Μπορεί η Τουρκία να έρχεται με δεύτερες σκέψεις, με την πρόθεση να χρεώσει πιθανή αποτυχία στην ελληνική πλευρά». Προσέθεσε πως «αυτό από τώρα να γίνει σαφές από την πλευρά μας, αλλά να υποδειχθεί από συμμάχους και εταίρους στην Τουρκία, να υπογράψει τη Συνθήκη του Montego Bay και να ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο μιας συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, υπογράμμισε πως «θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στην κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη προετοιμασία, ώστε να μην εξελιχθεί σε φιάσκο, με απαράβατο όρο όμως να έχει σταματήσει κάθε προκλητική ενέργεια και επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας». Υπογράμμισε δε πως αυτό «θα πρέπει να συμφωνηθεί σε αυτή την αίθουσα μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων», καθώς μόνο όταν υπάρχει αρραγές εθνικό μέτωπο, μπορεί η Ελλάδα να εκπέμπει αποφασιστικότητα και πυγμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v