Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηφίστηκε η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο

Ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή με 284 «ναι». Tα «μηνύματα» λίγο πριν από τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία.

Ψηφίστηκε η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο

Με μεγάλη πλειοψηφία πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο και το «βλέμμα» στρέφεται πλέον στην έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία στις 25 του μήνα. Επί της αρχής του νομοσχεδίου υπέρ ψήφισαν 284 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25, ενώ «παρών» είπαν οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ αλλά και ο Κ. Ζουράρις από το ΣΥΡΙΖΑ (άρα συνολικά ήταν 16 τα «παρών») .

Όσον αφορά στο άρθρο 4 για τα δικαιώματα αλιέων κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξαν διαφοροποιήσεις. Υπερψήφισαν 180 βουλευτές (από Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής), «όχι» είπαν 119 βουλευτές (από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25) και υπήρξε ένα «παρών»

«Να κρατήσουμε τη δυνατότητα των κομμάτων να συμπαρατάσσονται υπέρ του εθνικού συμφέροντος» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε σύντομη τοποθέτηση που έκανε στη Βουλή. Ο υπουργός είχε υπογράμμισε στη χθεσινή του ομιλία πως «η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το δικαίωμα για να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα οπουδήποτε στην επικράτεια της και οποτεδήποτε το κρίνει».

Κατά τη διάρκεια της διήμερης συζήτησης στη Βουλή πήραν το λόγο ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η Ελλάδα μπορεί να επεκτείνει παντού τα χωρικά της ύδατα και στην Κρήτη «σε χρόνο, με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όσον αφορά στις διερευνητικές επαφές σημείωσε πως «προσερχόμαστε με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και ελπίδες στις διερευνητικές, αλλά και με μηδενική αφέλεια».

«Καλωσορίζουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή. Προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως: «και βεβαίως καλωσορίζουμε κι εσάς κύριε Μητσοτάκη σε μια ακόμα στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις Πρέσπες, τώρα τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο».

«Η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, ως νόμιμη επέκταση της ελληνικής κυριαρχίας, είναι θετική εξέλιξη», σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «η απόφαση αυτή, όμως, δεν είναι ολοκληρωμένη». Χαρακτηριστικά τόνισε πως «θα έπρεπε να συνοδεύεται με ταυτόχρονη επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης».

«Κάνατε την συμφωνία στο Ιόνιο για τα 12 ναυτικά μίλια και αφήσατε απ' έξω τις Στροφάδες και τα Διαπόντια Νησιά. Άρα μεγαλώσαμε από τη μια την Ελλάδα, με βάση το διεθνές δίκαιο, και από την άλλη της κόψαμε τα πόδια. Γιατί στην συμφωνία για ΑΟΖ που υπογράψατε με την Αίγυπτο συμφωνήσατε σε μειωμένη επήρεια; Γιατί μέχρι το Ταίναρο;» υπογράμμισε - απευθυνόμενος στην κυβέρνηση- ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Χθες είχε μιλήσει στην Ολομέλεια ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που μεταξύ άλλων ανέφερε: «έχει κανείς μήπως την αυταπάτη πως η Τουρκία θα περιοριστεί να συζητάει μόνο την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα; Ή μήπως έχει κανείς την αυταπάτη πως θα μπει κανένα «φρένο» στις προκλήσεις της; Όχι βέβαια». Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης - που επίσης πήρε χθες το λόγο στην Ολομέλεια - σημείωσε πως η Αθήνα έπρεπε να προτείνει τη σύγκληση μίας περιφερειακής διάσκεψης όλων των χωρών που βρέχονται από την Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v