ΣΥΡΙΖΑ: Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τα εργασιακά

Συζήτηση στην Ολομέλεια επίκαιρης επερώτησης 56 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πυρά στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μη διανοηθείτε εν μέσω lockdown να φέρετε τα δύο νομοσχέδια για εργασιακά και ασφαλιστικό.

ΣΥΡΙΖΑ: Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τα εργασιακά

Σε υψηλούς τόνους κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο εργασιακό «μέτωπο» εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Η συζήτηση επίκαιρης επερώτησης 56 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Για την προστασία των εργαζομένων, τη στήριξη του εισοδήματός τους, την κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, την επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, τη διασφάλιση της Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας» αποτέλεσε αφορμή για νέες κόντρες.

Για «θατσερισμό από τα πανέρια» έκανε λόγο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας προς την κυβερνητική πτέρυγα, «εσείς είστε τόσο εμμονικοί, ιδεοληπτικοί, γενίτσαροι, που δεν βλέπετε πως χρειαζόμαστε αντικυκλικές πολιτικές αλλά επιμένετε να εφαρμόζετε έναν αποτυχημένο, συμπλεγματικό, επαρχιωτικού τύπου νεοφιλελευθερισμό». Ειδικότερα ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ολοκληρωτική αποτυχία της κυβέρνησης, ασκώντας έντονη κριτική στον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

«Ανακοινώθηκε τρίτο lockdown πριν τελειώσει το δεύτερο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζανακόπουλος. Αναφέρθηκε δε στις εστίες υπερμετάδοσης του ιού σύμφωνα με τις έρευνες, ασκώντας κριτική στους χειρισμούς που έχουν γίνει για τα σχολεία, τα μέσα μεταφοράς και τους χώρους εργασίας. Τέλος, μίλησε για «στρατηγική αποτυχία» στον οικονομικό τομέα και εξαπέλυσε βέλη στην κυβέρνηση πως εν μέσω πανδημίας διαλύει την αγορά εργασίας.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, η τομεάρχης Εργασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για κυβερνητικό «οδοστρωτήρα στα εργασιακά» και εγκατάλειψη των μικρομεσαίων στην τύχη τους. Ασκώντας κριτική στα μέτρα που μπήκαν σε εφαρμογή την περίοδο της πανδημίας υπογράμμισε πως «οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τροφοδότησαν την ύφεση, μείωσαν τα εισοδήματα, αύξησαν την επισφάλεια, δημιούργησαν χιλιάδες αόρατους εργαζόμενους χωρίς στήριξη. Έβαλαν τον κόσμο της εργασίας μπροστά στην αγωνία».

Παράλληλα από το βήμα της Βουλής η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε στα σχέδια της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση ένα εργασιακό και ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο. «Μια προειδοποίηση. Μη διανοηθείτε εν μέσω lockdown να φέρετε νομοσχέδια για εργασιακά και ασφαλιστικό. Θα μας βρείτε απέναντι και στη Βουλή και στην κοινωνία, μαζί με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού» είπε.

Κριτική στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνιών Υποθέσεων πως δεν απάντησε σε καμία από τις ερωτήσεις που του κατέθεσε για τους ανάπηρους και «αόρατους» πολίτες εν μέσω πανδημίας άσκησε η Θεανώ Φωτίου. Θέτοντας το ερώτημα «γιατί δεν προτεραιοποιεί τον εμβολιασμό των αναπήρων, γιατί δεν τους δίνει δυνατότητα τακτικών δωρεάν τεστ, γιατί δεν επιδοτεί τη μετακίνησή τους εκτός Μαζικών Μέσων Μεταφοράς και γιατί δεν τους εξασφαλίζει εξοπλισμό και σύνδεση στο ίντερνετ για τηλεργασία».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση πρόσφατα πήρε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αναφέρθηκε σε ρύθμιση για την αντιμετώπιση των κορωνο-χρεών στα ταμεία. Παράλληλα είπε πως η κυβέρνηση θα φέρει νέο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, λέγοντας πως «το εργατικό δίκαιο που ισχύει στη χώρα -ο βασικός του κορμός- ισχύει από το 1982, όταν δεν υπήρχε τηλεργασία, δεν υπήρχε καν διαδίκτυο».

Κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο εργασιακό πεδίο υπήρξε και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη πως μια σειρά αποφάσεων της κυβέρνησης από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα οδήγησαν το 40% των εργαζόμενων να δουλεύουν απλήρωτοι πέραν του κανονικού ωραρίου.

Παράλληλα ο Μ. Κατρίνης εστίασε στις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, την αποζημίωση 100% όσων βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και την καταβολή επιδόματος ανεργίας στις 350.000 μακροχρόνια ανέργους. Έκανε επίσης ειδική αναφορά στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού και στους εργαζόμενους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v