Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Δέλεαρ για τους επενδυτές η πολιτική και οικονομική σταθερότητα

Δεν πρόκειται να υπάρξει απόκλιση από τους στόχους. Έκκληση στις επιχειρήσεις να επενδύσουν. Τα μηνύματα στους Έλληνες του εξωτερικού. Τι είπε ο πρωθυπουργός στο διεθνές ψηφιακό συνέδριο «Καινοτόμοι Έλληνες» που διοργάνωσε ο ΣΕΒ με την Endeavor.

Μητσοτάκης: Δέλεαρ για τους επενδυτές η πολιτική και οικονομική σταθερότητα

Μήνυμα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας απέστειλε προς τους διεθνείς επενδυτές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του διεθνούς ψηφιακού συνεδρίου «Καινοτόμοι Έλληνες» που διοργάνωσε ο ΣΕΒ με την Endeavor στο πλαίσιο των κοινών ενεργειών για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων επιχειρηματιών της διασποράς και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους εν δυνάμει επενδυτές, δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για ενδεχόμενη παρέκκλιση από τους στόχους που έχει θέσει η σημερινή κυβέρνηση. Στη θητεία της έχει ψηφίσει πάνω από 100 νόμους πολλοί εκ των οποίων έχουν να κάνουν με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ωστόσο, το βασικότερο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον και μια κυβέρνηση όχι συνασπισμών κομμάτων, αλλά με ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή η οποία (κυβέρνηση) έχει μόνο τη μισή θητεία της, πάει καλά στις δημοσκοπήσεις και οι πολίτες την εμπιστεύονται. Είμαστε στην αρχή μιας ανοδικής τάσης, τόνισε.

Δεν είμαστε μια χώρα παρίας, το μαύρο πρόβατο, ουδείς λέει ότι είμαστε υπερχεωμένοι, έχει αλλάξει το κλίμα, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ φέρνοντας ως παράδειγμα την επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις νοιώθουν άνετα με την κυβέρνησή μας και εκτιμούν την πρόσβαση στα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, όπως είναι το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό καθώς και η γεωγραφική θέση της χώρας μας.

Είμαστε στο χάρτη των επενδυτών. Μπορούν να υπάρξουν ευκαιρίες για πολλές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η γεωγραφική θέση της χώρας μας είναι κομβικής σημασίας για τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και κυρίως για την Ινδία, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο «νέο κύκλο» που άνοιξε για τη χώρα, παρότρυνε τους Έλληνες του εξωτερικού «να είναι μέρος αυτού του νέου κύκλου» σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει θεσπίσει φορολογικά κίνητρα για τον επαναπατρισμό τους.

Ωστόσο, ακόμη και αν, όπως είπε, πολλοί επιλέξουν όπως είναι λογικό να μην επιστρέψουν να συμμετέχουν στα ελληνικά δρώμενα είτε ως επενδυτές, είτε Έλληνες του εξωτερικού που ενδιαφέρονται ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τις επιχειρήσεις που έχουν επιτύχει, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ένα πολύ ζωντανό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων. «Χαίρομαι που πολλοί Έλληνες και εν μέσω κρίσης θέλουν να δημιουργήσουν επιχειρήσεις, προσθέτοντας ότι πρέπει να διδάσκουμε την επιχειρηματικότητα στα σχολεία.

Ως προς το θέμα της διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα δημόσια πανεπιστήμια μας έχουν πολλούς ταλαντούχους φοιτητές και το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις θέλουν να εγκατασταθούν σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και τα Χανιά είναι ενθαρρυντικό.

Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο ο οποίος συντόνιζε και τη συζήτηση, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις, υπενθυμίζοντας ότι έχουν θεσπιστεί φορολογικά κίνητρα.

Απαντώντας στο σχόλιο του κ. Παπαλεξόπουλου ότι το μικρό μέγεθος της πλειονότητας των ελληνικών επιχειρήσεων «ευθύνεται» για την έλλειψη επενδύσεων, πρωθυπουργός σημείωσε ότι και το «μικρό έχει τη χάρη του» φέρνοντας ως παράδειγμα επιτυχημένες μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις τεχνολογίας που έχουν αναδειχθεί σε πρωτοπόρες στις συνθήκες της πανδημίας. Σίγουρα για τη μεταποίηση ισχύει το μέγεθος, αλλά για όχι για το σύνολο των επιχειρήσεων, υπογράμμισε

Όσο για το μέγεθος των επιχειρήσεων, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυτό, μπορεί να μεγαλώσει είτε με οργανικό τρόπο, είτε μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. Πρέπει να καταλάβουν οι επιχειρηματίες ότι είναι προτιμότερο να έχεις μικρό μερίδιο σε μεγάλη επιχείρηση, παρά μεγάλο, σε μικρή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v