Κόντρες κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τον κατώτατο μισθό

Την έναρξη του διαλόγου για τον κατώτατο μισθό ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Σε υψηλούς τόνους κριτική από την αντιπολίτευση.

Κόντρες κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τον κατώτατο μισθό

Το ύψος του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα αλλά και η συζήτηση που έχει ανοίξει για το θέμα αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο πυροδότησαν νέες κόντρες μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Από τη μια πλευρά, ο υπουργός Εργασίας άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «ζημιά» στους εργαζόμενους από την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές και από τις αλλαγές στο αφορολόγητο. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε βέλη στην κυβέρνηση πως δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των χαμηλόμισθων, ενώ κριτική υπήρξε και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως ξεκινά ο διάλογος για τον κατώτατο μισθό και άσκησε κριτική στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης. Ειδικότερα σημείωσε προς την αξιωματική αντιπολίτευση «μια ζημιά υπέστησαν οι εργαζόμενοι από εσάς, σε σχέση με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Δεύτερη ζημιά, από τα όρια του αφορολόγητου. Και τα δύο, λειτούργησαν εις βάρος των εργαζομένων. Και αυτά και τα δύο είχαν την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ. Τελεία και παύλα. Σε αυτό δεν μπορεί να υπάρξει δεύτερη γνώμη». Προσέθεσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει από τότε που ιδρύθηκε διαζύγιο με την αλήθεια, αλλά είναι μια πραγματικότητα, τι να κάνουμε».

«Βέλη» εξαπέλυσε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που σημείωσε πως «αυτή την ώρα έχουμε επτά στους δέκα εργαζόμενους στην Ευρώπη, αλλά, δυστυχώς, και στη χώρα μας οι οποίοι στην ουσία είναι φτωχοποιημένοι. Μάλιστα στη χώρα μας είναι ενδεικτικό με στοιχεία του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ ότι το 1/3 των εργαζομένων είναι στον κατώτατο μισθό και με το ζόρι τα βγάζουν πέρα, αλλά υπάρχει και το συγκλονιστικό στοιχείο, κύριε Υπουργέ, του 1/3 που είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό με 200 ευρώ». Υπογράμμισε δε πως «αυτοί οι άνθρωποι είναι κυριολεκτικά στη φτωχοποίηση μέσα από τις άτυπες και ελαστικές μορφές εργασίας που και εσείς συνεχώς έρχεστε να ενισχύσετε».

Κριτική άσκησαν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης. «Στην Ελλάδα η φτώχεια συνεχίζει να χτυπάει κόκκινο, έχοντας τους περισσότερους φτωχούς εργαζόμενους στην Ευρωζώνη» υπογράμμισε από το Κίνημα Αλλαγής ο Γιώργος Μουλκιώτης. Προσέθεσε πως «σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ την περσινή χρόνια 1.309.085 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα είχαν μισθό μέχρι 1.000 ευρώ μεικτά, δηλαδή μέχρι 700 ευρώ καθαρά, ποσοστό 63. 8%».

Από το ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης σημείωσε πως «το αντεργατικό πλαίσιο που ψηφίστηκε και διατηρήθηκε και όσο δεν ανατρέπεται από το εργατικό κίνημα θα είναι μόνιμο, καταργεί ουσιαστικά το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων, ενισχύει τα εργαλεία των επιχειρηματικών ομίλων, όπως τις ενώσεις προσώπων, με στόχο τη συνολική μείωση των μισθών».

Στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρθηκε από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος, λέγοντας πως «οι διαφορές που υπάρχουν σε οικονομικό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση -στην οποία οι χώρες αποκλίνουν οικονομικά αντί να συγκλίνουν- καθιστούν την κεντρική νομοθέτηση εντελώς ουτοπική».

Να υπάρξει συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ζήτησε από το ΜέΡΑ 25 η εισηγήτρια Σοφία Σακοράφα, ασκώντας κριτική στην κυβερνητική πολιτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v