Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Μαίνεται η αντιπαράθεση για την ψήφο των αποδήμων

Την κατάργηση των περιορισμών προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Δεν διαμορφώνεται η αναγκαία πλειοψηφία των 200 βουλευτών, με βάση τις θέσεις των κομμάτων.

Βουλή: Μαίνεται η αντιπαράθεση για την ψήφο των αποδήμων

Νέο γύρο έντασης πυροδοτεί στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται κατάργηση των περιορισμών που υπάρχουν για να ψηφίζουν - εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους- οι απόδημοι από τον τόπο κατοικίας τους (διετή παραμονή στη χώρα την τελευταία 35ετια, φορολογική δήλωση την τελευταία διετία). Η ρύθμιση αυτή έρχεται ενάμισι χρόνο μετά την ψήφιση με ευρύτατη πλειοψηφία σχετικού νόμου.

Ωστόσο το νομοσχέδιο για να περάσει από τη Βουλή χρειάζεται 200 θετικές ψήφους, αριθμός που από τις θέσεις των κομμάτων δεν διαμορφώνεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει δική του πρόταση, προϋποθέσεις για να μην υπάρχει αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος ζητά το ΚΚΕ, ενώ διαφωνεί με τη συγκεκριμένα ρύθμιση το ΜεΡΑ 25.

Η συζήτηση ξεκίνησε σήμερα στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, εν μέσω πολιτικών αντιπαραθέσεων κυρίως μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ευκαιρία να τοποθετηθούν σήμερα όλες οι πολιτικές δυνάμεις» όσον αφορά στην ψήφο των αποδήμων σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Όπως είπε «θελουμε να ακούσουμε τις θέσεις όλων των κομμάτων για το αν πρέπει να υπάρχουν ή όχι περιορισμοί».

Αναφερόμενος στη νόμο που ψηφίστηκε πριν από ενάμισι χρόνο τόνισε πως ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού, λέγοντας «οδηγηθήκαμε στο συμβιβασμό αυτό γιατί δεν είχαμε άλλη λύση, αλλά δεν ήταν δική μας η ευθύνη». Παράλληλα επικαλέστηκε πρόσφατες δηλώσεις της κυρίας Τζάκρη για το ό,τι είναι άδικοι οι σχετικοί περιορισμοί. Η αναφορά αυτή στην κυρία Τζάκρη προκάλεσε σε υψηλούς τόνους παρέμβαση του Παύλου Πολάκη από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Για «κοινοβουλευτική απρέπεια» έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος από το ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η κυβερνητική πλευρά δεν έχει στόχο να υιοθετηθεί αυτή η πρόταση από το Κοινοβούλιο αλλά «να δημιουργήσει εντυπώσεις» και να αλλάξει ατζέντα. Ο κ. Κατρούγκαλος υπενθύμισε πως ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων πέρασε από τη Βουλή πριν από ενάμισι χρόνο και ακόμα δεν έχει προλάβει να εφαρμοστεί. Παράλληλα απάντησε στα όσα λέει η Ν.Δ -πως ανοίγει το θέμα μετά από δηλώσεις της Θ. Τζάκρη- λέγοντας πως είχαν προηγηθεί δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη το Μάρτιο.

Από το Κίνημα Αλλαγής η Ευαγγελία Λιακούλη είπε «το ερώτημα για τους αποδήμους είναι ένα: θέλουμε να ψηφίσουν ή όχι;», ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ πως... πετά την μπάλα στην εξέδρα. Παράλληλα είπε πως το Κίνημα Αλλαγής ζητά να ψηφίζουν οι απόδημοι από τον τόπο κατοικίας τους χωρίς κανένα περιορισμό, ενώ αναφέρθηκε και στην επιστολή ψήφο.

Για ένα «αποπροσανατολιστικό δικομματικό καυγά» και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας έκανε λόγο από το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας, ενώ μίλησε για πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των αποδήμων.

Από την Ελληνική Λύση ο Κωνσταντίνος Χήτας υπογράμμισε «σταθερή μας θέση είναι ότι οι Έλληνες της διασποράς πρέπει να έχουν ψήφο, όπου και αν βρίσκονται», ενώ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε πως φέρνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές.

Τέλος από το ΜέΡΑ 25 η Φωτεινή Μπακαδήμα εξέφρασε διαφωνία τόσο με τον νόμο που έχει ψηφιστεί όσο και με τις προωθούμενες ρυθμίσεις. «Δυστυχώς η ελληνική πολιτεία πληγώνει και διώχνει τα παιδιά της» είπε και προσέθεσε πως θα καταψηφίσει τη σχετική ρύθμιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v