Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζαββός: Μοναδική ευκαιρία και πρόκληση το Ταμείο Ανάκαμψης

Οι αναφορές του υφυπουργού Οικονομικών στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιακή μετάβαση στο επίκεντρο των δράσεων.

Ζαββός: Μοναδική ευκαιρία και πρόκληση το Ταμείο Ανάκαμψης

Στα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης και το κλείσιμο της ψαλίδας βορρά και νότου αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός. Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σημείωσε ότι «με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχουμε περίπου 12,7 δισεκατομμύρια, που θα μοχλευθούν. Και είναι υπερδιπλάσια ιδιωτικά κεφάλαια. Θα έχουμε ένα αποτέλεσμα εισροής στην οικονομία- ειδικά σε αναπτυξιακά έργα - περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τις οποίες όπως είπε «υπάρχουν και θα υπάρξουν πολύ σύντομα οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις ήδη μέσα από αυτή τη χρονιά». Παράλληλα χτύπησε «καμπανάκι» πως το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι απλώς μία μεταφορά πόρων για να διανεμηθούν σε οποιασδήποτε ανάγκες. Αλλά πρόκειται για μια μεταφορά πόρων, η οποία είναι στοχευμένη εκεί που υπάρχουν μεταρρυθμίσεις και συγκεκριμένα σχέδια (κοστολογημένα, με προθεσμίες παράδοσης- παραλαβής).

Ο υφυπουργός Οικονομικών μίλησε για μία «μοναδική ευκαιρία» να γίνει ο μετασχηματισμός της ελληνικής παραγωγικής βάσης. Ακόμα και οι επιχειρήσεις- οι οποίες αδυνατούν λόγω αντικειμενικών στοιχείων να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες - μέσω του αναγκαίου μετασχηματισμού να αναπτύξουν «εκείνο το βέλτιστο μέγεθος ώστε να μπορέσουν αφενός μεν να επωφεληθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αφετέρου ακόμη αν χρειαστεί να υπάρχουν και άλλες μετοχικές συμμετοχές».

Όπως σημείωσε ο μετασχηματισμός αυτός είναι στοχευμένος σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στη βιώσιμη ανάπτυξη (που περιέχει και την πράσινη ανάπτυξη) και στη ψηφιακή μετάβαση. «Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι δεν είχαμε ποτέ περίπου 40 χρόνια μέχρι σήμερα, να αντιμετωπίσουμε τόσο κρίσιμη, άμεση, επείγουσα, αλλά και ενδιαφέρουσα πρόκληση όσο αυτή που μας δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι η μοναδική ευκαιρία που έχουμε να κλείσουμε για τα καλά τη μεγάλη ψαλίδα που έχει αναπτυχθεί μεταξύ βορρά και νότου. Αυτή η ευκαιρία μας δίνεται αυτή τη στιγμή μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης» υπογράμμισε.

Παράλληλα ο υφυπουργός Οικονομικών έκανε αναφορά στα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Ειδικότερα υπογράμμισε ότι μέσα από το «ΤΕΠΙΧ ΙΙ» και το Ταμείο Εγγυοδοσίας έχουν δοθεί δάνεια ύψους περίπου επτάμισι δισεκατομμυρίων ευρώ σε περίπου 40.000 επιχειρήσεις. Όπως σημείωσε έχουν ήδη υλοποιηθεί οι 6 πρώτοι κύκλοι της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» και έχουν διοχετευθεί 7,3 δισεκατομμύρια ευρώ και οι ελληνικές τράπεζες από τη μεριά τους έχουν προχωρήσει σε μια εκτεταμένη αναστολή δόσεων δανείων για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Με βάση στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς- Φεβρουάριο έως τον Νοέμβριο του 2020- έχουν χορηγηθεί αναστολές σε περίπου 400.000 επιχειρήσεις, συνολικού ύψους περί τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ. «Πρέπει να πούμε επίσης ότι οι αναστολές αυτές γίνονται πέραν και επιπλέον των ρυθμίσεων δανείων που είναι επιχειρηματικά, στεγαστικά, προσωπικά, στις οποίες έχουν προσχωρήσει οι τράπεζες και που αναλογούν περίπου σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ» σημείωσε ο Γ. Ζαββός. Πρόσθεσε πως «είτε μέσα από ρυθμίσεις είτε από αναστολές το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει δώσει, έχει διευκολύνει δανειολήπτες για ποσά που ξεπερνούν τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ο Γ. Ζαββός αναφέρθηκε και στη λεγόμενη δημιουργία πράσινης ενοποίησης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. «Οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές αυτή τη στιγμή θα αποτελέσουν ένα κομβικό σημείο των μεταβολών στον μετασχηματισμό των ευρωπαϊκών οικονομιών και υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν επενδύσεις της τάξης των 330 δισεκατομμυρίων ευρώ για κάθε χρονιά μέχρι το 2030» σημείωσε. Πρόσθεσε πως «να έχετε υπόψη σας ότι αυτά τα λεφτά, θα πάνε, σε επενδύσεις κλιματικής αλλαγής και ενεργειακούς στόχους. Και ξέρετε ότι γνωρίζουμε, ότι περί τα 125 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, θα δοθούν στη λεγόμενη ψηφιακή μετάβαση, δηλαδή στους ψηφιακούς μετασχηματισμούς. Όλα αυτά τα λεφτά, «θα σηκωθούν», με προσφυγή από τα ευρωπαϊκά όργανα, στις διεθνείς κεφαλαιαγορές».

Τέλος εστίασε στην επόμενη ημέρα της οικονομίας και στα αποτελέσματα του «Ηρακλή». Ειδικότερα αναφέρθηκε σε «μείωση των κόκκινων δανείων κατά 32 δισεκατομμύρια την πρώτη περίοδο και κατά 32 δισεκατομμύρια τη δεύτερη» και προσέθεσε πως «ήδη μέσα σε αυτή τη χρονιά, όπως ξέρουμε, οι περισσότερες εκ των συστημικών τραπεζών, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνουν, θα έχουν φτάσει τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφια ποσοστά, αυτό δε σίγουρα θα συμβεί την επόμενη χρονιά και έτσι θα έχουμε φτάσει πολύ κοντά στους ευρωπαϊκούς όρους».

Μάλιστα έκανε λόγο για μια «σημαντική κατάκτηση» που ανοίγει το δρόμο, ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν πραγματικά «να δημιουργήσουν νέα κριτήρια, να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί με επάρκεια ένα μεγαλύτερο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες πράγματι έχουν ανάγκη».

Στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εστίασε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου κατά την τοποθέτηση της στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ειδικότερα έθεσε το ερώτημα «αν προτίθενται οι συστημικές τράπεζες να αλλάξουν τα κριτήρια χρηματοδότησης, ειδικά όσον αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες είχαν θέμα ρευστότητας και πριν την πανδημία;».

Επίσης η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε ένα ακόμα ερώτημα: «αν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δεν χρηματοδοτήθηκαν από το «ΤΕΠΙΧ ΙΙ» και από τις ενισχύσεις λόγω Covid, θα έχουν πρόσβαση στα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία θα διοχετευθούν μέσω των συστημικών τραπεζών. Αν, δηλαδή, τα κριτήρια για να έχουν πρόσβαση στα χρήματα αυτά θα είναι τα ίδια με τα κριτήρια που ισχύουν έως σήμερα για τη χρηματοδότησή τους;».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v