Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεννηματά: Πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο για τη χώρα και την κοινωνία

Νέο κλιματικό νόμο με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση ζητά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Οι προτάσεις για την «πράσινη» επανεκκίνηση της οικονομίας.

Γεννηματά: Πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο για τη χώρα και την κοινωνία

Στην ανάγκη o νέος κλιματικός νόμος να διαμορφωθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση αναφέρθηκε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση τεσσάρων κοινοβουλευτικών επιτροπών, υπογράμμισε πως «ο στόχος μας είναι ένα στοίχημα ζωής, ένα πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο για τη χώρα και την κοινωνία».

Ειδικότερα αναφέρθηκε σε μια «πράσινη επανεκκίνηση της οικονομίας με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και αειφορίας». Όπως είπε, μια πράσινη επανεκκίνηση με:

- Τη μεγάλη ενίσχυση των ΑΠΕ, ώστε να καλύψουν το 65% της ζήτησης στον ηλεκτρισμό ως το 2030 και τουλάχιστον το 80% ως το 2050. Αλλά όχι ΑΠΕ για τους λίγους. Ενεργειακή Δημοκρατία με τη συμμετοχή δήμων, ενεργειακών κοινοτήτων, αγροτών και παραγωγών, καταναλωτών, να αποθηκεύουν, να πωλούν τη δική τους ενέργεια.

Εξοικονόμηση ενέργειας, με την παροχή φορολογικών κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

- Εντοπισμό δραστηριοτήτων, πρακτικών και υπηρεσιών που σχετίζονται με την προστασία του κλίματος, ώστε να τεθούν σε χαμηλότερες κλίμακες ΦΠΑ.

- Μεταβίβαση στην αειφόρο κινητικότητα, που σημαίνει επέκταση και αξιοποίηση των τρένων στις μεταφορές.

- Μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής, με στόχους τις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, την ποιοτική διατροφή, τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

- Ένταξη του τουρισμού στις αρχές της αειφορίας. Ώστε όλες οι επιχειρήσεις που συνδέονται με αυτόν, τη μεταποίηση και το μάρκετινγκ, μέχρι τον πρωτογενή τομέα και την ψυχαγωγία, να έχουν εγγυήσεις ποιότητας και πράσινη σφραγίδα.

- Επεξεργασία και εφαρμογή ενός Ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων και περαιτέρω για την επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και σε άλλες μορφές ανάκτησής τους.

- Στήριξη προγραμμάτων αναδάσωσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, και υποδομές για την πράσινη αστική ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό το Κίνημα Αλλαγής προτείνει:

1. Θεσμοθέτηση ποσοστιαίων στόχων για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030, το 2040 και το 2050 σε σύγκριση με τα ποσοστά εκπομπών του 1990

2. Κλιματική ουδετερότητα στην Ελλάδα έως το 2050.

3. Συγκεκριμένους στόχους μείωσης των εκπομπών που προκαλούνται από δράσεις της κυβέρνησης και του δημοσίου τομέα έως το 2030.

4. Συγκεκριμένο προϋπολογισμό υποστήριξης επίτευξης των στόχων και των σχετικών δομών που απαιτούνται.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι «το εγχείρημα είναι τεράστιο, είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία της χώρας, των πολιτών, των επόμενων γενεών. Γι’ αυτό το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου απαιτεί τη συναίνεση. Και μετά θα διασταυρώσουμε τα ξίφη μας για τις πολιτικές. Το αύριο μετά την πανδημία πρέπει να είναι δίκαιο για όλους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v