Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Κόντρες για την κατάργηση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση

Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Μπρα ντε φερ μεταξύ Μ. Βορίδη και Γ. Ραγκούση.

Βουλή: Κόντρες για την κατάργηση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση

Νέα εστία πολιτικής αντιπαράθεσης πυροδοτεί η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την κατάργηση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα με τις νέες ρυθμίσεις εξασφαλίζεται εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο, με όριο εκλογής το 43%.

Πάντως το νομοσχέδιο πυροδοτεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση σε υψηλούς τόνους. Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει από τη Βουλή μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα υπερψηφίσουν.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν στιγμές έντασης ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η τοποθέτηση του υπουργού για τις προωθούμενες αλλαγές προκάλεσε αντιδράσεις από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον κ. Βορίδη να λέει «δεν θα ακούτε μόνο αυτά που σας αρέσουν αλλά και αυτά που δεν σας αρέσουν». Απευθυνόμενος στη αξιωματική αντιπολίτευση είπε «δικαίωμα σας να έχετε τις απόψεις σας, που ουσιαστικά κατέστρεψαν τους δήμους» και σημείωσε σκωπτικά «πως είναι δυνατόν όσοι ασχολούνται με τους δήμους να μην επαινούν το «λαμπρό» σας εκλογικό σύστημα»; Συνέχισε λέγοντας «θεωρούμε ότι το 43% είναι επαρκής νομιμοποίηση» και προσέθεσε «εκεί βάζουμε το όριο και αυτή είναι η θέση μας».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, αναφέροντας «το να διαφωνούμε κύριε Βορίδη προφανώς δεν είναι πρόβλημα ούτε για εσάς ούτε για εμάς. Αλλά το να διαπιστώνουμε πως δεν μπορείτε να μας καταλάβετε είναι ανησυχητικό. Επειδή παρακολούθησα όσα είπατε λέξη προς λέξη πείστηκα ότι δεν καταλάβατε». Προσέθεσε πως «εσείς καταργείται το 50% συν ένα και βάζετε το 43% Αυτό που κάνετε δεν μπορεί να ξεφύγει το χαρακτηρισμό του ακραία αντιδημοκρατικού».

Σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης σημείωσε πως με τις προωθούμενες αλλαγές «βάζουμε τέλος στην ακυβερνησία».Όπως υπογράμμισε ο «γαλάζιος» κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος το νομοσχέδιο «είναι αποτέλεσμα της προεκλογικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας», ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχει αιφνιδιασμός. «Φέρνουμε το νομοσχέδιο δύο χρόνια πριν από τις εκλογές, ώστε όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση να έχουν καθαρό εκλογικό τοπίο, καθαρούς κανόνες» υπογράμμισε.

Σε υψηλούς τόνους κριτική άσκησε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας πως με το σημερινό νομοσχέδιο γυρίζει η χώρα δεκαπέντε χρόνια πίσω. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση πως θέλει να φτιάξει πλασματικές πλειοψηφίες και πως «καθιερώνει ένα απόλυτα πλειοψηφικό σύστημα και καταργεί το αναλογικό σύστημα που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Κλεισθένη».

«Είναι απόλυτη και δομική η διαφωνία μας, όχι μόνο τώρα, αλλά και διαχρονικά, με την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με οποιοδήποτε ποσοστό κάτω του 50+1%» τόνισε από το Κίνημα Αλλαγής η Ευαγγελία Λιακούλη. Παράλληλα άσκησε κριτική τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «το «ροζ» ηθελημένο χάος στην τοπική αυτοδιοίκηση, σήμερα φαίνεται να αντικαθίσταται από έναν «γαλάζιας» απόχρωσης υπερπλειοψηφικό εκβιασμό, με την πραγματική αντιπροσωπευτικότητα να πηγαίνει και στις δύο περιπτώσεις περίπατο: Μειοψηφίες με διαλυτικό και υπέρμετρα βαρύνοντα ρόλο από τον ΣΥΡΙΖΑ; Διοικήσεις μειοψηφίας της τάξης του 43% με υπέρμετρη εξουσία – η απάντηση - από τη Νέα Δημοκρατία».

Από την πλευρά του ο ΚΚΕ ο ειδικός αγορητής Μανώλης Συντυχάκης μίλησε για τον αντιδραστικό χαρακτήρα των αλλαγών που φέρνει ο νέος νόμος που αναδεικνύει σε παντοδύναμο, δήμαρχο ή περιφερειάρχη που συγκεντρώνει το 43% των ψήφων.

Μιλώντας χθες στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος σημείωσε πως: «έρχεστε σήμερα να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο που εσείς είχατε φτιάξει κατά το παρελθόν και το κάνετε για να έρθουν οι δικοί σας δήμαρχοι και να μπορείτε αύριο να μιλάτε για τον «γαλάζιο χάρτη» της χώρας».

Κριτική στο νομοσχέδιο άσκησε και το ΜέΡΑ 25, που επίσης διαφωνεί με τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v