Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πόλεμος» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις αλλαγές στα εργασιακά

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται οι πολιτικές κόντρες στη Βουλή. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας και συνδικαλιστικός νόμος στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης. Η διαφοροποίηση βουλευτή της ΝΔ και η κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Πόλεμος» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις αλλαγές στα εργασιακά

Με διαφορετική ατζέντα και στοχεύοντας στο δικό τους «target group» δίνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση τη μάχη στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο. Η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται αύριο, με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και ονομαστική ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση παίζει το «χαρτί» των μεταρρυθμίσεων και κατηγορεί την αντιπολίτευση πως παραμένει κολλημένη στο παρελθόν. Οι «γαλάζιοι» ομιλητές στη Βουλή επισημαίνουν πως μια σειρά διατάξεων -που σχετίζονται με τις γονικές άδειες, με το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία, με την αντιμετώπιση φαινομένων παρενόχλησης κ.α.- είναι υπέρ των εργαζομένων. Παράλληλα η κυβέρνηση βάζει μπροστά τις προωθούμενες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, μιλώντας για ένα νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο που βάζει τέλος σε φαινόμενα ασυδοσίας.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για τη «μητέρα των μαχών» και φιλοδοξεί να αναπτύξει περαιτέρω τους δεσμούς με τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση για μια σειρά διατάξεων που σχετίζονται με τον χρόνο εργασίας, μιλώντας για περιθωριοποίηση των συλλογικών συμβάσεων και κατάργηση του οκταώρου. Σφοδρά πυρά στις προωθούμενες διατάξεις εξαπολύουν στη Βουλή και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, που θα καταψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Μιλώντας στη Βουλή από τη Νέα Δημοκρατία, ο Μανούσος Βολουδάκης έκανε λόγο για μια σειρά σημαντικών διατάξεων, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε διατάξεις που προστατεύουν τους τηλεργαζόμενους, σε ρυθμίσεις για όσους εργάζονται σε delivery και courier, αλλά και σε μια σειρά άρθρων που αφορούν στις άδειες (π.χ. άδεια στον νέο πατέρα).

Ειδική αναφορά έκανε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην ψηφιακή κάρτα εργασίας αλλά και στις προωθούμενες διατάξεις για τη διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης. Παράλληλα κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τοποθετήσεις-κλισέ, προσθέτοντας πως «το δικό σας ρολόι έχει σταματήσει στη δεκαετία του 1980».

Ευθυμίου: Χρειάζονται βελτιώσεις και ασφαλιστικές δικλείδες

Οι διατάξεις που αφορούν στον πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων «χρειάζονται βελτιωτικές προτάσεις και ασφαλιστικές δικλείδες» υπογράμμισε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και εργατολόγος Άννα Ευθυμίου., η οποία επιμένει στην κριτική που έχει ασκήσει στο νομοσχέδιο. Η «γαλάζια» βουλευτής είπε ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, καταθέτοντας όμως τον προβληματισμό της για μια σειρά θεμάτων που όπως είπε χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας.

Ειδικότερα εστίασε στην ανάγκη να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες, που θα εμπεδώνουν σχέσεις ασφάλειας και εργασιακή ειρήνης μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. Σχετικά με τη διευθέτηση χρόνου εργασίας υπογράμμισε ότι ότι «εξ ορισμού η σχέση εργαζόμενου - εργοδότη είναι άνιση, ετεροβαρής και περιέχει το στοιχείο της εξάρτησης. Άρα εκεί χρειάζεται να μπει ασφαλιστική δικλείδα».

Παράλληλα σημείωσε πως με την ευρεία χρήση των ατομικών συμβάσεων «θα καμφθεί η αρχή της συλλογική διαπραγμάτευσης». Και αναφέρθηκε στο παράδειγμα άλλων χωρών - όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ισπανία κ.α.- που κυριαρχούν οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

Επίσης υπογράμμισε πως η ελαστικοποίηση των όρων εργασίας στα χρόνια των μνημονίων δεν οδήγησαν σε νέες επενδύσεις. Προσέθεσε πως για να έχει βιωσιμότητα η επιχείρηση πρέπει να έχει ο εργαζόμενος διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα.

Τέλος η Άννα Ευθυμίου εστίασε στην ανάγκη αναβάθμισης των ελεγκτικών μηχανισμών και μίλησε για την ανάγκη η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ να γίνει «με στελέχωση, με τεχνολογικό εξοπλισμό και με οικονομική αυτοτέλεια».

Η κριτική της αντιπολίτευσης

«Το όραμα της Νέας Δημοκρατίας για τη νέα γενιά είναι χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι-λάστιχο, χωρίς δικαιώματα» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει κηρύξει τον πόλεμο όχι μόνο ενάντια στους εργαζόμενους αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας και «βαθαίνει  την κρίση, μειώνει τα εισοδήματα, δημιουργεί επισφάλεια και ανεργία».

Μιλώντας στη Βουλή ανέφερε ότι «το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη αποτελεί την κορυφαία απόδειξη της αντιλαϊκής αλλά και αντιδημοκρατικής ταυτότητας της ΝΔ». Συνέχισε τα πυρά λέγοντας πως το κυβερνητικό όραμα είναι «μία Ελλάδα φθηνής και ελαστικής εργασίας, χωρίς ρύθμιση, χωρίς κανόνες, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς και δικαιώματα» και έκανε λόγο για μια αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή.

«Η κυβέρνηση νομοθετεί εκβιαστικά, ευκαιριακά, μονόπλευρα υπέρ των εργοδοτών και ως εκ τούτου, άδικα. Φτιάχνει ένα σχέδιο φθηνής εργασίας, που αφορά τους λίγους οδηγώντας στο περιθώριο τους πολλούς», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης. Αναφερόμενος σε επιμέρους θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου -που όπως είπε, στηρίζονται κυρίως στην ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών-, υπογράμμισε πως «πίσω από αυτές κρύβονται οι πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλες από την κατάργηση του οκταώρου, των συλλογικών συμβάσεων, τη διευκόλυνση των απολύσεων και την απονομιμοποίηση του συνδικαλισμού». Προσέθεσε πως «για τον λόγο αυτό, η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στηρίζεται στον κυνισμό και στην εξαπάτηση των εργαζομένων».

Για «νομοσχέδιο-έκτρωμα, νομοσχέδιο ντροπής, νομοθέτημα σύγχρονης σκλαβιάς» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. «Δεν υπάρχει πλέον λέξη που να αποδίδει το μέγεθος αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος σε βάρος της εργατικής τάξης» ανέφερε, προσθέτοντας πως το νομοσχέδιο «έχει ήδη καταπέσει ως κουρελόχαρτο στη συνείδηση της εργατικής τάξης».

Από την Ελληνική Λύση, ο Αντώνης Μυλωνάκης εξαπέλυσε πυρά στην κυβέρνηση για μια σειρά προωθούμενων διατάξεων, μιλώντας για κατάργηση του οκταώρου. Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια αναφορικά με το εργασιακό νομοσχέδιο έκανε λόγο για «έκτρωμα» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Προσέθεσε πως «η Ελληνική Λύση καταψηφίζει το νομοσχέδιο» και κάλεσε την κυβέρνηση να ξαναδεί μια σειρά θεμάτων.

Τέλος, σε υψηλούς τόνους κριτική στο νομοσχέδιο ασκούν οι βουλευτές του ΜέΡΑ 25. Η ειδική αγορήτρια του κόμματος Μαρία Απατζίδη ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που φέρνει το υπουργείο Εργασίας «είναι το τελευταίο νομοσχέδιο των προηγούμενων μνημονίων και το πρώτο νομοσχέδιο των μνημονίων που έρχονται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v