Ξεκίνησε η «μάχη» του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή

Για αλλαγή σελίδας στην οικονομία μιλά η κυβέρνηση. Κριτική από την αντιπολίτευση για «ευχολόγια». Ψηφίζεται απόψε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Ξεκίνησε η «μάχη» του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή

Ευρύτερη πολιτική σύγκρουση στη Βουλή για την οικονομία πυροδοτεί η σημερινή συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025, το οποίο ψηφίζεται απόψε. Η κυβερνητική πλευρά μιλά για αλλαγή σελίδας στην οικονομία και κατηγορεί την αντιπολίτευση για δογματισμούς και στείρα άρνηση. Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση εξαπολύει βέλη στην κυβέρνηση πως καλλιεργεί αυταπάτες, ενώ στο «στόχαστρο» βρίσκονται κυρίως οι προωθούμενες αλλαγές στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό σύστημα.

«Το Μεσοπρόθεσμο επιβεβαιώνει την ολική επαναφορά της οικονομίας στην κανονικότητα», σημείωσε από τη Νέα Δημοκρατία ο Θόδωρος Καράογλου. Προσέθεσε πως «δεν είναι ταξικό όπως λέει η αντιπολίτευση αλλά είναι ρεαλιστικό. Δεν είναι άδικο, αλλά από τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από τα πρωτογενή πλεονάσματα ανοίγει ο δρόμος να υποστηριχθούν νέες μειώσεις φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δεν είναι "για τα σκουπίδια", αλλά προβλέπει 109.175 προσλήψεις έως το 2025, δίχως να παρεκκλίνουμε από τον κανόνα 1 προς 1».

Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Καράογλου υπογράμμισε ότι «θετική ψήφος στο Μεσοπρόθεσμο είναι θετική ψήφος στο μέλλον της Ελλάδας». Συνέχισε λέγοντας ότι «η οικονομική ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί να τεθεί υπό ομηρία ιδεοληπτικών και δικαιωματιστών. Η Ελλάδα αλλάζει, ανακάμπτει, προχωρά προς τα εμπρός» και προσέθεσε, «με την ψήφο μας αποδεικνύουμε στην πράξη ποιοι την ενθαρρύνουν να κοιτάξει με αισιοδοξία το αύριο και ποιοι θέλουν να την κρατήσουν όμηρο του χθες».

Κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άσκησε από τον ΣΥΡΙΖΑ η Κατερίνα Παπανάτσιου, σημειώνοντας προς τη «γαλάζια» πτέρυγα, «έχετε πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις σας». Σφοδρά πυρά εξαπέλυσε στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην αγορά εργασίας αλλά και στο σχέδιο για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση.

Όσον αγορά στο Μεσοπρόθεσμο, υπογράμμισε πως «είναι ένα κενό σχέδιο» και σημείωσε «το καταψηφίζουμε γιατί δεν απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας». Από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και σημείωσε προς την κυβερνητική πτέρυγα, «στεκόμαστε απέναντί σας μαζί με την κοινωνία. Το μέλλον που φτιάχνετε δεν μας χωράει όλους».

«Η κυβέρνηση ψάχνει συνεχώς για δικαιολογίες και όχι για λύσεις» υπογράμμισε από το Κίνημα Αλλαγής ο Γιώργος Αρβανιτίδης. Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα σημείωσε, «παρουσιάζετε μια ψευδαίσθηση κανονικότητας όσον αφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης, στην ανεργία, στις επενδύσεις και στην αντιμετώπιση της πανδημίας» και προσέθεσε, «στήνετε απλά ένα αφήγημα». Παράλληλα τόνισε πως «δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από τόσα χρόνια από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση δείχνουν να μην έχουν καταλάβει».

«Καταψηφίζουμε το Μεσοπρόθεσμο γιατί είναι σε βάρος του λαού», υπογράμμισε από το ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου. Όπως ανέφερε, «τα ίδια τα νούμερα είναι μαρτυριάρικα, ξεφωνίζουν ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι κομμένο και ραμμένο για το πώς θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες του κεφαλαίου για ανάπτυξη της κερδοφορίας του». Για να προσθέσει πως «τελικά τον λογαριασμό θα πληρώσει ο λαός».

Από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος είπε πως το Μεσοπρόθεσμο δεν έχει λάβει υπόψη μια σειρά κινδύνους, με τους οποίους θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε στο μέλλον. Από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και στις δυσκολίες της επόμενης ημέρας και υπενθύμισε τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης πως αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε. «Πολλά τα λάθη και πολλά τα ερωτήματα και γι' αυτό καταψηφίζουμε το Μεσοπρόθεσμο» υπογράμμισε.

Τέλος, ο Κρίτων Αρσένης από το ΜέΡΑ 25 τόνισε προς την κυβερνητική πτέρυγα πως «σχεδιάζετε να επιβάλετε 10 δισεκατομμύρια επιπλέον φόρους μέχρι το 2025» και αναφέρθηκε σε μια σειρά προβλέψεων που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο. Συνέχισε την κριτική κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεσμεύεται για δυσθεώρητα πλεονάσματα και πως έχει μετατραπεί «στο καλό παιδί της Ευρώπης, που λέει "ναι" σε όλα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v