Βουλή: Ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο

Σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την οικονομία. Για νέες  φοροελαφρύνσεις μιλά το οικονομικό επιτελείο. Πυρά στην κυβέρνηση για υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα από την αντιπολίτευση.

Βουλή: Ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας πέρασε από τη Βουλή το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025» , ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την επόμενη ημέρα της οικονομίας.

Ειδικότερα από την κυβερνητική πτέρυγα επισημάνθηκε πως τα εμβόλια ανοίγουν το δρόμο για την ολική επαναφορά της οικονομίας στην κανονικότητα. Στον αντίποδα  τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «ευχολόγια» και για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. 

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε  ότι έχουν τεθεί φιλόδοξοι αλλά και  ρεαλιστικοί στόχοι για τα προσεχή έτη. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:  στην συνέχιση ενίσχυσης πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τη σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας αλλά και στην υλοποίηση μιας συνετούς  δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση μείωσης φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως για τη μεσαία τάξη.

«Το Μεσοπρόθεσμο δείχνει την πορεία που ελπίζουμε και προσδοκούμε να έχει η οικονομία μας τα επόμενα χρόνια και θεωρώ ότι μπορούμε λελογισμένα να είμαστε αισιόδοξοι» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Παράλληλα έστειλε μήνυμα πως «από  την ώρα που υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού το lockdown δεν μπορεί να είναι λύση». 

Κατά τη διάρκεια της  συζήτησης στην Ολομέλεια  σε υψηλούς τόνους κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης   άσκησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης. «Δεν έχετε κανένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα της οικονομίας» σημείωσε προς την κυβερνητική πτέρυγα η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερινά Παπανάτσιου και τόνισε  ότι το Μεσοπρόθεσμο δεν φέρνει «κανένα όφελος για τους πολίτες».  

«Στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας η Νέα Δημοκρατία μας γυρίζει στις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις  πριν το 2015, όταν η πρόνοια της Ελλάδας δεν υπήρχε καν στον ευρωπαϊκό χάρτη» ανέφερε η Θεανώ Φωτίου. Προσέθεσε πως «τι λέει το μεσοπρόθεσμους Νέας Δημοκρατίας; Ότι στα χρόνια  της «μεγάλης ανάπτυξης» που επαγγέλλεται,  2023, 2024, 2025, οι δαπάνες της πρόνοιας θα παραμείνουν στα 3,5 δισεκατομμύρια» 

Βέλη  στην κυβέρνηση πως «έχει ανάγκη να δημιουργήσει ένα αφήγημα ταχείας ανάκαμψης, το οποίο, όμως, δυστυχώς, δεν στηρίζεται σε ρεαλιστική βάση» εξαπέλυσε  ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής  Γιώργος Αρβανίτης.  Από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος υπογράμμισε πως το Μεσοπρόθεσμο «είναι αντιλαϊκό, κάνει μια ουσιαστική αναδιανομή σε βάρος των πολλών και προς όφελος των λίγων».

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος αναφέρθηκε στην οικονομία και απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα είπε  πως «το  έλλειμμα αυξάνεται κάθε μέρα ιλιγγιωδώς και υπόσχεστε ανάπτυξη. Το εμπορικό ισοζύγιο είναι αρνητικό. Όλα αυτά σημαίνουν αύξηση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους». 

Τέλος από το ΜέΡΑ 25 ο Γιάνης Βαρουφάκης άσκησε έντονη κριτική στο Μεσοπρόθεσμο, λέγοντας ότι «οδηγεί τη χώρα σε πέμπτο μνημόνιο». Προσέθεσε «το έχω πει επανειλημμένως. Δεν δουλεύουν τα μνημόνια. Αυτή η διαδικασία μειώνει τη δυνατότητα να γίνει βιώσιμο το χρέος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v