Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΙΝΑΛ: Υψηλοί αντιπολιτευτικοί τόνοι και μάχη παρασκηνίου για την ηγεσία

Συναγερμός στην Χαριλάου Τρικούπη για πανδημία και πυρκαγιές, στοίχημα η εναλλακτική ατζέντα από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Οι επόμενες μάχες στη Βουλή, το «τιμόνι» του ΚΙΝΑΛ και οι κινήσεις Φ. Γεννηματά, Ανδ. Λοβέρδου και Ν. Ανδρουλάκη.

ΚΙΝΑΛ: Υψηλοί αντιπολιτευτικοί τόνοι και μάχη παρασκηνίου για την ηγεσία

Οι πυκνές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων - από την πορεία της πανδημίας μέχρι τα πύρινα μέτωπα - έχουν σημάνει «συναγερμό» στην Χαριλάου Τρικούπη. H εκτίμηση είναι πως η κυβέρνηση έχει στριμωχθεί πολιτικά, ενώ τα δύσκολα είναι μπροστά καθώς οι ειδικοί μιλούν για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων το φθινόπωρο.

Με δεδομένο πως ο πρωθυπουργός έκλεισε τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών το μεγάλο στοίχημα για το Κίνημα Αλλαγής είναι να αξιοποιήσει τον πολιτικό χρόνο για να παρουσιάσει μια εναλλακτική ατζέντα.

Πρόκειται για μια δύσκολη αποστολή, καθώς θα πρέπει να χαραχθούν σαφείς διαχωριστικές γραμμές όχι μόνο από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, που «φλερτάρει» εντόνως τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους.

Στη Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές μιλούν για αποτυχία του «επιτελικού κράτους», ενώ βάζουν στο «κάδρο» των ευθυνών τον πρωθυπουργό. Όπως σημειώνουν «για τον κ. Μητσοτάκη φταίει μόνο η επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής. Αποδεικνύεται ότι οι λέξεις «πολιτική ευθιξία» είναι άγνωστες για την κυβέρνηση».

Η επόμενη… μάχη θα δοθεί στη Βουλή στις 25 του μήνα, όπου θα γίνει συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές. Παράλληλα έρχεται δύσκολος κοινοβουλευτικά Σεπτέμβριος, καθώς κρίσιμα νομοσχέδια - με κυριότερο αυτό για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση- θα περάσουν από την Ολομέλεια.

Οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά εκτιμούν ότι υπάρχει η δυνατότητα για διεύρυνση του ακροατηρίου του κόμματος και δίνουν βαρύτητα σε μια «κοινωνική» ατζέντα. Στόχος είναι να υπάρξει επαναπροσέγγιση με ψηφοφόρους που παλαιότερα ψήφισαν ΠΑΣΟΚ αλλά στην πορεία στράφηκαν σε αλλά κόμματα, ενώ βαρύτητα θα δοθεί στη μεσαία τάξη και κυρίως στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Την ίδια στιγμή για τη μεγάλη μάχη της ηγεσίας του κόμματος ετοιμάζονται τα στελέχη της πρώτης γραμμής. Οι διεργασίες συνεχίζονται και έχει δοθεί ραντεβού για το Σεπτέμβριο, όποτε και θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το πότε θα στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες.

Οι αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα της αναμέτρησης θα ληφθούν σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στα μέσα του επόμενου μήνα, ενώ ήδη τρεις υποψηφιότητες είναι «κλειδωμένες». Συγκεκριμένα στην … κούρσα θα ριχθούν η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια «πλατφόρμα» για την επόμενη ημέρα, καθώς υπάρχει και η κρίσιμη ημερομηνία της 3η Σεπτεμβρίου (σημείωση: είχε παρουσιαστεί η ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ το 1974). Στη συνέχεια από τη Θεσσαλονίκη -όπου θα μεταβεί λόγω της ΔΕΘ- θα παρουσιάσει την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής. Μία πρόταση που στην ουσία θα δώσει πρόγευση για το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα πορευτεί στην εσωκομματική αναμέτρηση.

«Γκάζι» πατά ο Ανδρέας Λοβέρδος, που συνεχίζει τις περιοδείες και το Σεπτέμβριο. Ο κ. Λοβέρδος έχει ανοιχτά ταχθεί υπέρ της «επαναφοράς» του ΠΑΣΟΚ και μιλά για μια «πράσινη επανάσταση». Εκτιμάται πως η υποψηφιότητα του μπορεί να συσπειρώσει και ένα κοινό που έχει «αντι- ΣΥΡΙΖΑ» χαρακτηριστικά.

Στην κούρσα έχει ριχθεί και ο Νίκος Ανδρουλάκης, που έχει ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό και κυρίως στη νεολαία. Με ισχυρή απήχηση στην Κρήτη συνεχίζει τις περιοδείες σε διάφορες περιοχές της χώρας, ώστε να παρουσιάσει τη δική του πρόταση για την επόμενη ημέρα.

Να σημειωθεί πως η επικρατούσα άποψη εντός του Κινήματος Αλλαγής είναι πως μέχρι το τέλος της κούρσας θα υπάρξουν και νέες υποψηφιότητες. Το όνομα που συζητείται κυρίως είναι του Χάρη Καστανίδη (που εκτιμάται πως θα μπορούσε να απευθυνθεί σε ένα πιο κεντροαριστερό ακροατήριο), ενώ δεν αποκλείεται να γίνει κίνηση και από τον Παύλο Γερουλάνο.

Πάντως το μεγάλο στοίχημα είναι να φτάσει στην κάλπη όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός πολιτών (το 2017 είχαν ψηφίσει περίπου 220.000 άτομα), ώστε να σταλεί μήνυμα αλλαγής σελίδας του κόμματος. Βέβαια η πανδημία αποτελεί τον «άγνωστο Χ» σε αυτή την εξίσωση, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα το Νοέμβριο (οπότε και είναι πιθανόν να γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v