Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ελληνικές προσδοκίες από τον σταθμό FSRU στην Αλεξανδρούπολη

Στην Αλεξανδρούπολη σήμερα Σαρλ Μισέλ, Πέτκοφ, Βούτσιτς, Κοβάτσεφσκι και Μητσοτάκης. Η ενεργειακή ασφάλεια και η ενίσχυση της ελληνικής διπλωματικής ισχύος.

Οι ελληνικές προσδοκίες από τον σταθμό FSRU στην Αλεξανδρούπολη

Για δεύτερη φορά κατά την τελευταία διετία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επισκέπτεται τη Θράκη. Τον Μάρτιο του 2020 και κατόπιν πρόσκλησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφορμή είχε σταθεί η τουρκική απειλή -απόπειρα εισβολής χιλιάδων μεταναστών στον Έβρο, που αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά από την ελληνική πλευρά. Σήμερα, ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, και πάλι κατά τη διάρκεια μιας κρίσης -αυτή τη φορά της ενεργειακής- θα βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη, για τα εγκαίνια του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU).

Και δεν θα είναι ο μοναδικός υψηλός προσκεκλημένος, καθώς παρόντες θα είναι επίσης ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, δεδομένου ότι το κολλημένο επί χρόνια έργο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια των Βαλκανίων, αλλά και ευρύτερα της Ευρώπης.

Σε αυτό, που αποτελεί ουσιαστικά μια ελληνοβουλγαρική κοινοπραξία, συμμετέχουν ο Όμιλος Κοπελούζου, η Gaslog Investments, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz και ο ΔΕΣΦΑ. Είναι συνολικού προϋπολογισμού 367,3 εκατ. ευρώ και προωθείται με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα χρηματοδοτήσει το project με το ποσό των 166,7 εκατ. ευρώ.

«Στόχος της χώρας είναι να καταστούμε γρήγορα αυτόνομοι αξιοποιώντας την αιολική και ηλιακή ενέργεια, αλλά και να γίνουμε περιφερειακός και διεθνής κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη», δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός και ο πλωτός τερματικός σταθμός που εγκαινιάζεται σήμερα εντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια.

Στόχος να αναδειχθεί η Ελλάδα σε στρατηγικό ενεργειακό παίκτη της περιοχής, με φόντο και τον πόλεμο στην Ουκρανία, με άμεση απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και επαύξηση των εθνικών, αποθηκευτικών δυνατοτήτων της χώρας σε φυσικό αέριο.

Διπλωματική ισχύς

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού στα τέλη του 2023, η Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα υπερδιπλασιάσει τη δυναμικότητα διακίνησης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου προς τις άλλες χώρες, με παράλληλη ενίσχυση της διπλωματικής ισχύος μας εντός της γεωστρατηγικής σκακιέρας της ανατολικής Μεσογείου.

Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) θα είναι χωρητικότητας 153.500 κυβικών μέτρων LNG και θα συνδεθεί με αγωγό μέσω του οποίου το υγροποιημένο αέριο θα προωθείται στις αγορές των ενδιαφερόμενων χωρών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η εξέλιξη αυτή «θα δημιουργήσει μια νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία της χώρας, θα προσφέρει διαφοροποίηση πηγών και οδών εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, ενώ θα ενισχύσει και την περιφερειακή συνεργασία».

Για τον σταθμό του υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, με χθεσινή δήλωσή του, ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης υπενθύμισε ότι πριν από εννέα χρόνια, το 2013, «το έργο αυτό το είχαμε ξεκινήσει, σχεδιάσει και το είχαμε εντάξει στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα PCIs. Την επόμενη χρονιά, τον Μάιο 2014, με εισήγησή μου στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), εντάχθηκε στις εθνικές στρατηγικές επενδύσεις, με πρόβλεψη λειτουργίας του μέσα στο 2016. Μεσολάβησαν 9 ολόκληρα χρόνια, για να χαιρόμαστε σήμερα, που η επένδυση αυτή αποτελεί τη βασική ενεργειακή ελπίδα για Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στο μέσο της ενεργειακής καταιγίδας που πλήττει την Ε.Ε».

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, προανήγγειλε την κατασκευή και δεύτερου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου με ιδιωτικά κεφάλαια στην Αλεξανδρούπολη, πέραν του συγκεκριμένου που εγκαινιάζεται σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v