Μητσοτάκης: Κάνει λάθος ο Ερντογάν αν νομίζει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία μας

«Δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονές μας», τονίζει από το Νταβός. Πληρώνουμε υπερβολικά μεγάλα ποσά στη Ρωσία. Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Ουκρανίας.

Μητσοτάκης: Κάνει λάθος ο Ερντογάν αν νομίζει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία μας

Μήνυμα στην ηγεσία της Τουρκίας, στο φόντο των πρόσφατων δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν, εξέπεμψε από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και τη συζήτησή του με τον πρόεδρο του Φόρουμ, Borge Brende, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι «με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονές μας. Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα "διεθνοποιήσω" ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για απαράδεκτη πρακτική, κληθείς να σχολιάσει τον άνευ προηγουμένου μεγάλο αριθμό υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά. «Θα θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία, έως ότου η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θυμάμαι τον Μάρτιο του 2020, όταν η Τουρκία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, εμείς είπαμε «όχι», υπερασπιστήκαμε τα σύνορα της Ελλάδας και φέραμε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τότε ο Πρόεδρος Ερντογάν έλεγε τα ίδια πράγματα: Ότι δεν θέλει να μου μιλήσει. Οπότε, ίσως αλλάξει γνώμη», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ενέργεια

Πληρώνουμε στη Ρωσία υπερβολικά ποσά για το φυσικό αέριο, χρήματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της αγοράς, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Νταβός. Γι’ αυτό τόνισε ότι εισηγήθηκε να μπει ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει εισαγάγει ένα ισχυρό πακέτο στήριξης των νοικοκυριών αλλά θα έπρεπε η Ευρώπη να κάνει κάτι σε αυτόν τον τομέα.

Οι ΑΠΕ είναι αυτή τη στιγμή η φθηνότερη πηγή ενέργειας. Είναι το μέλλον, αλλά θα πρέπει να βελτιωθεί η διαδικασία αδειοδότησης. Δεν πρέπει να χρειάζεται να περάσουν πέντε χρόνια για να ενεργοποιηθεί μια επένδυση. Παράλληλα, πρέπει να επενδύσουμε στην αποθήκευση ενέργειας και τη σχετική τεχνολογία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι θα πρέπει παράλληλα να ενεργήσουμε στο μέτωπο της εξοικονόμησης ενέργειας. Δύο βαθμοί χαμηλότερα στο κλιματιστικό βελτιώνουν την κατανάλωση και εξοικονομούν χρήματα, σημείωσε, αναφερόμενος και στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα για την επιδότηση της αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών.

Στο θέμα της ασφάλειας, ο πρωθυπουργός θύμισε ότι η Ελλάδα πληρώνει πάνω από 2% του ΑΕΠ για την άμυνα και ότι θα πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη, ώστε οι επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα να γίνουν πιο αποδοτικές και λιγότερο κατακερματισμένες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε εκτενώς η κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο στην ανατολική Ουκρανία, ειδικά στο Ντονμπάς. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη βοήθεια που έχει προσφέρει η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.

Ο κ. Kuleba ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα φορτία ουκρανικών σιτηρών και αγροτικών προϊόντων που, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα τη στήριξη της Ελλάδας προς την ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός έλαβε μέρος σε πρόγευμα εργασίας με αντικείμενο τα Δυτικά Βαλκάνια.
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković, ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Dritan Abazovic, ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti, επισημάνθηκε η σημασία της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει μεγάλη παγκόσμια αναταραχή λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τονίστηκε παράλληλα η σημασία του σταθερού και ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού των Βαλκανίων, στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ακόμα σημαντικότερο ρόλο, χάρη στην ανάπτυξη κομβικών υποδομών για την υποδοχή και προώθηση ενεργειακών φορτίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v