Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H ελληνική γραμμή στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ με το βλέμμα σε Ερντογάν

«Όχι στην ένταση, απάντηση σε τυχόν τουρκικές προκλήσεις», το μήνυμα του Μαξίμου. Ο πλούσιος φάκελος του πρωθυπουργού και η σημασία του ραντεβού Μπάιντεν - Ερντογάν. Αναφανδόν ελληνικό «ναι» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας.

H ελληνική γραμμή στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ με το βλέμμα σε Ερντογάν

Με σαφή και καθαρή θέση υπέρ της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO, αλλά και έτοιμος να απαντήσει σε ενδεχόμενη πρόκληση από τον Ταγίπ Ερντογάν, προσέρχεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε χθες μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των ηγετών των χωρών της Συμμαχίας ο βασιλιάς της Ισπανίας, δεν έχει σκοπό να επιδιώξει η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών να μεταφερθεί στην Ιβηρική, ωστόσο, εφόσον χρειαστεί, θα χρησιμοποιήσει το υλικό από τον πλούσιο φάκελο (ντοκουμέντα και χάρτες) με τον οποίο ταξίδεψε στη Μαδρίτη και αφορά την αποδόμηση των ισχυρισμών της Άγκυρας.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που δεν προκαλεί, αλλά προασπίζεται τα δίκαια και τις θέσεις της όποτε χρειαστεί», σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψουν στην τουρκική πλευρά να θέσει ανενόχλητη θέματα που αφορούν τα ελληνικά δίκαια.

Η χώρα μας, επισημαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, σε όλα τα fora απαντά ψύχραιμα, τεκμηριωμένα, αποφασιστικά, με επιχειρήματα που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και αποδομούν κάθε παράλογο, ανιστόρητο και αίολο τουρκικό ισχυρισμό. «Αυτό θα κάνει και τώρα, εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα από τον Τούρκο πρόεδρο. Η Ελλάδα είναι  ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά την εθνική κυριαρχία, τα δικαιώματα και κάθε κατασκευή που αντίκειται στις Διεθνείς Συνθήκες και στο Διεθνές Δίκαιο», αναφέρουν, την ώρα πάντως που ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχιζε τα… δικά του: «Δεν θα δω τον Μητσοτάκη. Δεν είναι δυνατόν! Εκείνη η πόρτα έχει κλείσει… Πρέπει πρώτα να συμμαζευτούν. Αν συνέλθουν, τότε να το ξανασκεφτούμε», ανέφερε σε δηλώσεις του.

Περαιτέρω στάση

Με ενδιαφέρον στην Κυβέρνηση περιμένουν και τη σημερινή συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Τουρκίας, από την εξέλιξη της οποίας ενδεχομένως να κριθεί η περαιτέρω στάση της Άγκυρας.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Δεν πηγαίνουμε εκεί με το ζωνάρι μας λυμένο για καβγά. Πηγαίνουμε για να έχουμε μια πολύ δημιουργική συμβολή στην ατζέντα της Συνόδου, που είναι σημαντική, μιας και τα θέματα είναι η διεύρυνση της Συμμαχίας, αλλά και γενικότερα η αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Από την άλλη πλευρά, όμως, σημείωσε, «η χώρα, όπως πάντοτε κάνει στις διεθνείς διασκέψεις που συμμετέχει, εκπέμπει πολύ καθαρά μηνύματα».

Βασικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι οι αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξή τους στη Συμμαχία μετά και το χθεσινό «ναι» της Τουρκίας, ενώ παράλληλα οι ηγέτες θα κληθούν να μελετήσουν και να υιοθετήσουν την τακτική αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδιασμού (Strategic Concept) του Οργανισμού.

Αναφορικά με τις χθεσινές εξελίξεις και το ξεμπλοκάρισμα της υποψηφιότητας Φινλανδίας και Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ικανοποίηση.  Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν τα ακόλουθα σχετικά με την εν λόγω συμφωνία: Δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα η ιδιότυπη διαπραγμάτευση του κ. Ερντογάν για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Επιπλέον η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει τον ευρωπαϊκό χώρο της Συμμαχίας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν από το επιτελείο του, έχοντας ήδη ενημερώσει τους συμμάχους και εταίρους της Ελλάδας, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την τουρκική προκλητικότητα και τις ελληνικές θέσεις, βρίσκεται στη Μαδρίτη «με στόχο να συμβάλει εποικοδομητικά στην κανονική ατζέντα της Συνόδου, έχοντας σαφή και καθαρή θέση υπέρ της ένταξης των δύο χωρών στο NATO».

Μαζί με τον πρωθυπουργό, έχουν ταξιδέψει για τη Σύνοδο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.

Μητσοτάκης: Ικανοποίηση για το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ

"Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο θα υιοθετήσουμε σε λίγο, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία μας", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στο RECINTO FERIAL IFEMA της Μαδρίτης, για να πάρει μέρος στις διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Πριν την έναρξη των εργασιών θα γίνει η τελετή υποδοχής από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ και θα ακολουθήσει η οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών.

«Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή συνιστά μια τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στο ΝΑΤΟ και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα, ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ. Είμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες γεωπολιτικές προκλήσεις. Στο νέο στρατηγικό δόγμα, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο της Συμμαχίας».

Σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική για το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και αποτελεί σημαντικό πυλώνα σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο. «Επενδύουμε άνω του 2% στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητας και τις δομές της Συμμαχίας. Ως πυλώνας σταθερότητας έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η προσήλωση της Συμμαχίας πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν χρειάζεται άλλη αστάθεια εντός της Συμμαχίας και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v