Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Οι επόμενες κινήσεις μετά το πλήγμα της διπλής παραίτησης

Πως αιτιολογεί το Μαξίμου τις αποχωρήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντος. Η προσπάθεια αποσύνδεσης των δύο περιπτώσεων, ο σχεδιασμός και τα νέα σενάρια για κάλπες. Η εξεταστική επιτροπή και η αντιπολίτευση.

Κυβέρνηση: Οι επόμενες κινήσεις μετά το πλήγμα της διπλής παραίτησης

Να διαχειριστεί τους έντονους κραδασμούς που προκάλεσε η διπλή ηχηρή παραίτηση των Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντος καλείται η Κυβέρνηση, στον απόηχο της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Για το σκοπό αυτό μάλιστα αναμένεται δημόσια δήλωση του πρωθυπουργού τη Δευτέρα.

Το πλήγμα στην κυβερνώσα παράταξη είναι μεγάλο, δεδομένου ότι τόσο ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, όσο και ο μέχρι χθες Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αγγίζουν τον στενό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου, ως προσωπικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ειδικά η απώλεια του Γρηγόρη Δημητριάδη θεωρείται σημαντική, καθώς με το ιδιαίτερο ειδικό βάρος που είχε όλα αυτά τα χρόνια, κατάφερε από την πρώτη γραμμή να διεκπεραιώσει με επιτυχία σοβαρά ζητήματα για την Κυβέρνηση και έδωσε λύσεις σε σημαντικά προβλήματα στο χώρο της οικονομίας.

Από την άλλη, για τα… μάτια και τη θέση του Παναγιώτη Κοντολέοντος είχε χρειαστεί να αλλάξει η νομοθεσία τον Αύγουστο του 2019, με σχετική τροπολογία στη Βουλή.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο διαχωρίζει πάντως τις δύο παραιτήσεις, κάνοντας λόγο για δύο τελείως διαφορετικές περιπτώσεις. Ο Διοικητής της ΕΥΠ, όπως σημειώνουν, υπέβαλε την παραίτηση του στον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία νόμιμης επισύνδεσης, η οποία έγινε κατόπιν ειδικής εισαγγελική άδειας, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου.  Αν υπήρχε ενημέρωση, λένε κυβερνητικές πηγές, «είναι βέβαιο ότι η κατάληξη της υπόθεσης αυτής θα ήταν διαφορετική».

Ο Πρωθυπουργός, σημειώνουν, παρότι υπήρχε όλη η συζήτηση το προηγούμενο διάστημα, ενημερώθηκε μόλις την Πέμπτη για το συγκεκριμένο θέμα. Αμέσως ζήτησε την παραίτηση του Διοικητή της ΕΥΠ, η οποία υποβλήθηκε κι ανακοινώθηκε χθες προκειμένου να οριστεί ταυτόχρονα και ο αντικαταστάτης. Ειδικά για τον Νίκο Ανδρουλάκη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ενημερωθεί αρμοδίως από την ΕΥΠ και από την κυβέρνηση. Μάλιστα, επιδιώχθηκε επικοινωνία του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, χωρίς ωστόσο να υπάρξει από αυτόν ανταπόκριση.

«Άμεσα και αποφασιστικά»

«Η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα απολύτως. Ο Πρωθυπουργός με το που ήλθαν σε γνώση του τα στοιχεία έδρασε, άμεσα και αποφασιστικά», υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας ότι «κάποιες λανθασμένες ενέργειες, δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια».

Από την άλλη, όσον αφορά την παραίτηση του κ. Δημητριάδη, στην Κυβέρνηση διαμηνύουν ότι σε καμιά περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator και την αποδίδουν στο «κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζεται με ένταση», προφανώς με αφορμή και τελευταία δημοσιεύματα που τον εμπλέκουν στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης, όπως αναφέρει συνεργάτης του πρωθυπουργού, δεν αλλάζει στο ελάχιστο από τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Διαψεύδει δε το σενάριο που κυκλοφόρησε ξανά στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία περί επίσπευσης των εκλογών, τονίζοντας ότι «ισχύει αυτό που έχει πει με σαφήνεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Από εκεί και πέρα, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι, σε πολιτικό επίπεδο, η υπόθεση επιβάλλεται να μεταφερθεί στη Βουλή (απομακρυνόμενη από την αυλή του πρωθυπουργικού γραφείου). Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση απάντησε θετικά στα αιτήματα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, καθώς και για την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από τον νέο Διοικητή της ΕΥΠ, Πρέσβη, Θεμιστοκλή Δεμίρη, προκειμένου «να δοθούν οι απαντήσεις που δεν αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία». Υπενθυμίζεται ότι για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής απαιτούνται θετικές ψήφοι 120 βουλευτών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από την άλλη, συνδέουν απόλυτα τις δύο παραιτήσεις και επιτίθενται με σφοδρότητα στην Κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για «ομολογία ενοχής» και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Η Κουμουνδούρου μιλά για «καθεστώς Μαξίμου που πιάστηκε επ’ αυτοφώρω και ο επικεφαλής του καθεστώτος, ο κ. Μητσοτάκης, προφανώς όχι μόνο γνώριζε αλλά είναι ο ενορχηστρωτής των υποκλοπών».

Ο άμεσα εμπλεκόμενος στο θέμα, Νίκος Ανδρουλάκης, με δήλωσή του, πέραν του αιτήματος σύστασης εξεταστικής επιτροπής, κατήγγειλε το Μαξίμου ότι προσπάθησε να υποβαθμίσει την υπόθεση της παρακολούθησής του και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εκθέτει τη χώρα διεθνώς. «Η κυβέρνηση δεν έχει ηθική νομιμοποίηση», λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, που το τελευταίο διάστημα έχουν σκληρύνει την αντιπολιτευτική ρητορική τους με ευθείες βολές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v